Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Már 6 hónapja hogy abbahagytam...

Már 6 hónapja hogy abbahagytam a cigit. Most ujra vágyat érzek iránta. Miért?

Figyelt kérdés

3 évig cigiztem mindössze, bár abból 2-őt napi dobozzal. Már kb fél éve szívtam el az utolsót, és nagyon jó volt, hónapról hónapra, hétről hétre éreztem hogy mennyivel frissebb vagyok, sportolok, kb 3X annyi pénzem van átlagban (azóta egyszerűen nem fogy, plusz itthonrol is többet kapok mivel tudják hogy nem cigire költöm), nem köhögök, nem vagyok büdös, büszkének éreztem magam hogy letettem és majd milyen jó példát mutatok barátaim körében (99%-ban dohányosok). Ez volt kb pár héttel ezelőttig, és mostmár nem érzem ezeket a pozitiv dolgokat. Igazából egy barátom sem szokott le a dohányzásról, még ha páran már meg is próbálták, végül rágyujtottak inkább, és kb. úgy jött le hogy én vagyok a túl komoly meg ilyenek, mert ők inkább dohányoznak. Akárhogy segítettem nekik beszéltem nekik, könyvet adtam nekik, rágyujtottak, mert hogy jobb. S lehet hogy tényleg jobb. Mikor ugy döntöttem leteszem, akkor ugy gondoltam semmi előnye nincs a dohányzásnak csak hátránya, és amikor élvezzük, akkor csak a függőség beszél belőlünk. Tudom az egésznek a mechanikáját, s mégis immár azt monddom van előnye, ami talán elkezdett legjobban hiányozni (főleg hogy mostanában magánéleti problémáim vannak) - hogy egész nap van mire várni, az óránkénti jutalomra, élvezetre. Igazából kezdem elfelejteni hogy milyen hátrányai is voltak, és agyilag egyre jobban kezdek kacsingatni a dohányzás felé.

Egyedüli visszatartó erő a pénz, mert azt szeretem:) Viszont az egy elég rossz érzés, hogy néha kizárnám az egész külvilágot, nem mennék el bulizni, ilyesmi, inkább cigiznék akár itthon magamban. Természetesen ezt kb 1 napig max. 2-ig élvezném, aztán hiányoznának a bulik stb., de már ilyenek is eszembejutnak..Mitől lehet ez??

Előre is köszönöm a válaszokat/véleményeket!

2012. aug. 23. 22:24
 1/3 anonim ***** válasza:

Egyrészt azért, mert a nikotin fizikai elváltozásokat okoz az agyban, külön receptorok alakulnak a fogadására, és ez nagyon erős függést eredményez. Másrészt meg úgy látom, nagy az ismerőseid nyomása rajtad, hogy "visszaállj a csapatba".

Nálam ez a "visszakacsintgatás- dolog" évekig tartott, szerencsére győztek az észérvek. Őszintén, már 13 éve letettem, de még mindig hiányzik időnként, és fog is.

De nem akarok és nem is fogok többé rágyújtani. Én már tudom milyen előnyökkel jár, hogy abbahagytam.

Érdekes, engem az összes dohányos ismerősöm irigyelt, hogy sikerült abbahagynom.

Az óránkénti jutalom és élvezet érzete idővel csillapodni fog, viszont:

Gondold végig, mikkel nem fogsz szembesülni, amivel a dohányos ismerőseid igen:- sorvadó fogíny, légúti és tüdőbetegségek, - érszűkület, - nehézlégzés, - fizikai terhelhetőség rohamos csökkenése, - sárguló fogak,- jó eséllyel bármilyen szájüregi és tüdőrák, - rengeteg elfüstölt pénz, stb.

Szerintem bőven megéri abbahagyni.

Ha már arról győzködöd magadat, hogy talán nem is annyira rossz a dohányzás, és különben is, minden barátom szívja, az rég rossz. Akkor hamar vissza fogsz esni, pedig milyen nagy eredmény ez a fél év!

Visszatekintve a dohányzással töltött 6 évemre (napi 1,5- 2 doboz), majd az eddigi 13 "tiszta" évre, egyértelműen jó döntés volt.

2012. aug. 24. 00:21
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Hát közülük is szerintem sokan irigyelnek, csak nem merik kimonddani, inkább azzal áltatják magukat, ugy állítják be, h nekik mennyire jó..:)

Amugy az nem nagyon számít bele, de elfelejtettem írni, hogy 17/F..

2012. aug. 24. 00:26
 3/3 anonim ***** válasza:

Hát, 17 évesen valóban nehéz kilógni a baráti társaságból. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy ebben az életkorban a barátok véleménye a legfontosabb. Én is kb. ennyi idősen kezdtem, lehet, hogy éppen azért, hogy kipróbáljam, mi tetszik ezen annyira az összes ismerősömnek.

De annál nagyobb dolog lenne, ha sikerülne. Én neked drukkolok, a cigi ellenében.

2012. aug. 24. 21:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!