Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Miért mondják, hogy nehéz...

Miért mondják, hogy nehéz leszokni?

Figyelt kérdés
Egyik napról a másikra tettem le a cigarettát. Elfoglaltam magam, nem hiányzott később soha. Miért nehéz egyeseknek ?
2012. jún. 9. 17:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
41%

Mert mindenki más. Mindenki más tulajdonságokkal rendelkezik. Nem mindenkinek van ugyan annyi akaratereje. Mint ahogy vannak pl. más fájdalomküszöbű emberek is. A szülés sem fáj mindenkinek egyformán.

Valamint nem mindenkinek ugyan olyan az élete, az anyagi-és családi helyzete. Vannak, akiknek olyan stresszes minden napja, hogy nehezebben veszik a kihívásokat.

Attól, mert valakinek nem hiányzik leszokás után, másnak még hiányozhat. Nem vagyunk egyformák.

Végezetül nem mindegy, hogy mekkora a nikotin függőség. Szívhat valaki 2 évig szürke vékony Pall Mall-t heti 1 dobozzal vagy 15 évig napi másfél dobozzal piros Marlboro-t.

17L

2012. jún. 9. 18:10
 2/11 anonim ***** válasza:
Azért mert te képes voltál az agyadban eldönteni hogy nem kell neked, és abba hagyod. De sokan erre nem képesek, és inkább keresik a leszokó szereket meg folyton ezen agyalnak.
2012. jún. 9. 18:11
 3/11 anonim ***** válasza:
57%

Amit az első válaszoló leírt, nagy része hülyeség:)

A baj egyébként ott kezdődik, hogy rosszul állnak hozzá. Ha valaki elhiszi, hogy pl reggelente 1 szelet csokitól egésznap jó kedve lesz, és úgy érzi, hogy neki kell reggel az a szelet csoki, akkor azis ugyanolyan függőséget okozhat, hogy ha nem kapja meg a reggeli csokiját, akkor egész nap hisztizik. Na, ilyesmi a cigizés :D Tény, hogy nagyon kicsi elvonási tünetek jelentkezhetnek, de amiről beszámol legtöbb dohányos, hogy szédül, izzad, remeg, ideges, feszült, az mind csak a "képzelet szüleménye" :D vagyis, lehet, hogy valóban izzadnak, de a nikotin elvonása semmi ilyet nem okoz, az csak azért van, mert bemeséli magának, hogy cigi nélkül nincs értelme az életének. Ha neked egyik napról a másikra ment, és úgy érzed, hogy semmi nehéz nem volt benne, akkor a te fejedben sem voltak hülyeségek, hanem tudod, hogy nem kell, nincs rá szükséged, vagy jobb nélküle az élet. Aki ezt megérti, az le tudja tenni. Én is egyiknapról a másikra tettem le, napi 1dobozról napi 0szál jött, bár én használtam segítséget, Allen Carr könyvét, de végülis abból tudtam meg azokat is, amiket most leírtam. Ha az ember elhiszi, hogy nem lesz elvonási tünete, és könnyű leszokni, akkor valóban az lesz.

2012. jún. 9. 18:18
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem mindegy azért,hogy milyen környezetben élsz.Allen Carr is írja a könyvében,hogy a leszokás gyötrelmei egyénenként változnak.Van,aki nagyon rossz környezetben él,ahol folyton csak a stressz éri,na,annak nem könnyű a leszokás.És ez most nem a környezetre fogom,mert kifogásokat keresek blabla,hanem tényleg így van.Amúgy én is egyik napról a másikra tettem le és nem volt könnyű.Viszont ha igazából eldöntöd,nemcsak úgy teszel,akkor sikerülni fog.Eldönteni nagyon nehéz.Én kb 3-4 hónapig készültem előtte lélekben a leszokásra,mire odáig eljutottam,hogy leteszem.Ezután elolvastam Allen Carr könyvét,ami tovább erősített,de úgy érzem,még mindig nem sikerült igazán leszoknom,csak egyszerűen nem gyújtok rá.Viszont hiányzik.És akárki akármit is mond,sok embernek hiányzik,aki leszokott,csak nem vallja be,mert akkor egyből leszúrják,hogy hát mit képzel.Legalábbis velem így volt,úgyhogy az ismerőseim között már meg sem merek szólalni semmi olyan témával kapcsolatban,ami érinti a dohányzást,mert elvakultak és nekem támadnak.
2012. jún. 9. 19:00
 5/11 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok.

Ha azt mondod utolsó válaszoló, hogy a nikotin nem tud függőséget okozni, akkor te beszélsz hülyeséget.

Nem dohányzom, de mikor édesanyám 20 év dohányzás után letette a cigit, még nekem is voltak bizonyos tüneteim. Annyira kívántam a füstöt, hogy azt el nem lehet mondani. Édesanyámnak hatalmas akaratereje volt, ugyanis ő nem szerette volna abbahagyni, de egy műtét után kénytelen volt. Anyagilag sem viselte meg túlzottan, így tényleg nem volt semmilyen más oka, hogy abbahagyta. Viszont erős tünetek is jelentkeztek nála.

Ha valakiről elkezd folyni a víz és rázza a hideg és le kellett feküdnie, úgy, hogy előtte 1 perccel még épp egymás arcára kentük fel a pakolást /ergó akkor épp nem volt eszében, hogy jajj nem gyújthat rá/, azt mivel magyarázod? Csodálkoztam is, hogy mi történhetett, ő pedig mondta, hogy ez a második, hogy egyik pillanatról a másikra ez történik és belenyilall az érzés, hogy muszáj rágyújtania. (persze megállta)

És mint már mondtam, én is folyton azt éreztem, hogy nagyon hiányzik a füst, pedig előtte mindig mondtam neki, hogy mennyire utálom. De abban az időben ha mentem az utcán és valaki dohányzott (bevallom őszintén, lehet, hogy ciki) de én bizony elkezdtem addig követni, míg el nem szívta. xD

2012. jún. 9. 19:11
 6/11 anonim ***** válasza:
Mondom, pszichés eredetű. De magyarázhatom én neked, ha nem olvasod végig a hozzászólásomat.
2012. jún. 9. 20:52
 7/11 anonim ***** válasza:

"Ha valaki elhiszi, hogy pl reggelente 1 szelet csokitól egésznap jó kedve lesz, és úgy érzi, hogy neki kell reggel az a szelet csoki, akkor azis ugyanolyan függőséget okozhat"

Én nem gondoltam soha azt, hogy attól, hogy beszívom azt a füstöt, amit édesanyám miatt gyakorlatilag kénytelen voltam, attól jobban érzem magam, mégis "rossz" volt mikor leszokott.

"csak azért van, mert bemeséli magának, hogy cigi nélkül nincs értelme az életének"

Ezt sem meséltem be magamnak sosem.

Nézd/nézzétek...én egyet értek veletek abban, hogy sokkal könnyebb úgy leszokni, ha az ember helyreteszi magában a dolgokat. De abban nem értek egyet, hogy azért mert valaki hipp-hopp le tud szokni, attól a másik embernek is ilyen egyszerű. Nem ti érzitek azt, amit ő érez.

Nem értem, miért nem tudnak egyesek pusztán annak örülni, hogy nekik sikerült...ha én összegyűjtök 50 túrórudi papírt és nyerek vele egy kocsit, akkor a kocsimnak örülök és nem az foglalkoztat, hogy más miért nem tudta ezt megtenni.

(Bár gondolom ennek is a fele hülyeség......)

2012. jún. 9. 21:34
 8/11 anonim ***** válasza:

Én azért mondtam, mert én is sok ideig cigiztem. Milliószor próbáltam leszokni, 1napig nem bírtam ki, estefelé majd megőrültem, minden bajom volt (ugye, mint ahogy te is leírtad..). Ez ment kb egy évig. Havonta legalább 4-5 ilyen próbálkozásom volt, de mindig előbbutóbb úgy összevesztem mindenkivel (utólag látva, az én hibám volt, feszült voltam), hogy csak rágyújtottam. Aztán valaki ajánlotta ezt a könyvet. Elolvastam, és azóta sem cigizek. Egy percig nem volt elvonási tünetem. Sem idegesség, sem semmi. Pedig semmi más nem változott, nem szívtam kevesebb cigit, nem szívtam többet, ugyanúgy napi 1doboz ment el, ugyanúgy eljártam emberek közé, csak miután megtudtam egy csomó dolgot a cigiről, egyszerűen nem volt rá szükségem. Ezek után szerintem nem kell semmi orvosi végzettség ahhoz, hogy rájöjjön az ember, nem a nikotin volt a hibás az első 100próbálkozásnál sem.

Egyébként leszarom, hogy mit csinálsz, meg hogy loholsz az emberek után az utcán. Engem csak az zavar, hogy mikor valaki itt megkérdezi, hogy hogy tudna leszokni, mert vagy fél a leszokástól, vagy elhiszi hogy nehéz, akkor jössz pl te, és még ráteszel egy lapáttal azzal, hogy még beírod, hogy ti mennyit kinlódtatok, próbálod nyugtatni ezzel, hogy ha millió akaratereje van, akkor talán sok szenvedés után sikerülni fog neki. Szerencsétlen dohányzó meg elhiszi, miközben van olyan módszer, amivel könnyen, egyszerűen, bárki le tud szokni, elvonási tünetek, és akaraterő nélkül. Nem kell hozzá semmi csodaszer, csak elmenni mondjuk egy előadásra. De ha még arra sincs pénz, én szívesen átküldeném ingyen a könyvet, mert jó érzés tudni, hogy ezzel segítek más embereken. Csak aztán jönnek a "szakértők" (igen, vedd magadra), akik "nagyon értenek hozzá". Nem kell értened hozzá, de ne oktass már ki olyanokat, akik ugyanezt átélték, és könnyen, mindenféle mellékhatás nélkül. És ez nem emberfüggő. Egyetértek azzal, hogy mindenkienek más a helyzete, én sem állok fényesen semmivel. De aki elolvasta a könyvet, az azt is megérti (ami amúgy teljesen egyértelmű), hogy semmivel nem lesz könnyebb, ha rágyújtok a stressz mellett. Sőt.. még egy gondot okoz.

Ha meg már csak azért is le leszek pontozva, mert ajánlottam egy könnyű módszert, és nehogymár másnak könnyebben sikerüljön mint nektek, akkor gratulálok a mentalitáshoz. Nem nézem le édesanyádat amiért neki nehezen ment, de tény, hogy van egy könnyebb módszer. Ha már túlvan a leszokáson, akkor gratulálok neki, de aki teheti, miért ne szokna le könnyebben..?:)

2012. jún. 9. 21:59
 9/11 anonim ***** válasza:

Te elolvastad egyáltalán a kérdést?

"Miért mondják, hogy nehéz leszokni?

Egyik napról a másikra tettem le a cigarettát. Elfoglaltam magam, nem hiányzott később soha. Miért nehéz egyeseknek ?"

Szó nem volt arról, hogy idejött a kérdező megkérdezni, hogy hogyan tudna leszokni, meg miért nem sikerül. xD Persze, ha ezt kérdezi valaki, akkor egyértelmű, hogy az ember próbálja biztatni és segíteni. De itt nem erről volt szó, hanem arról, hogy ha ő ilyen profin meg tudta oldani, akkor más miért nem tudja.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ha ez az a könyv, amiben a pasi leírja, hogyan szokott le, akkor azt hiszem még olvasta is édesanyám (nem tudom segített-e neki, biztos igen és az sem biztos, hogy ez volt az a könyv...)

Maradjunk annyiban, hogy szerinted egyáltalán nem függ semmitől és mindenki pont ugyan olyan ilyen téren. Mert biztos vagyok abban, hogy amit leírtál, hogy miben segít a könyv az mind így van. És leírja, hogy nem kell a cigi ahhoz, hogy megnyugodj meg satöbbi, ezt az olyan emberek mint te (és ezért vagy szerencsés, mert józanul át tudod gondolni a dolgokat) megértik, de sokan nem képesek. És én ezért állítom, hogy valakinek nehezebb (amit be is vallok, maguk nehezítenek meg) de nem tehetnek róla, mert ha ilyenek, akkor ilyenek. Leírhatja nekik a könyv, hogy bizony bemeséled magadnak a dolgokat, de lehet ez rád úgy hat, hogy basszus tényleg, de lehet, hogy valaki egyszerűen nem képes elfogadni, hogy csak rajta múlik. Mivel ilyenkor nem lehetne mi mögé bújni és a legtöbb ember az ilyen szituációktól menekül.

Mellesleg én nem is használom a pontozást, szóval nem tudom miről beszélsz xD

2012. jún. 9. 22:17
 10/11 anonim ***** válasza:

De maga amit a kérdésre írtál választ, az hülyeség volt. Másrészt, nem a kérdezőnek érdeke, hogy értelmes dolgok legyenek ide írva, hanem hidd el, hogy sok dohányos olvasgat itt unalmában, akkor jönnek majd a hülyeségek (amit én pont ma olvastam pl valakitől, hogy) "majd egy nap énis hátha úgy kelek fel, hogy nem kívánom többé a cigit. Kb erre utalhat az, amit te is írtál, hogy ez mindenkinek máshogy működik. De sajnos az a nap sosem fog eljönni.

Vannak olyan dolgok, amikhez kell a segítség, és bár azthiszi az ember, hogy bele tud ugrani, de mégis nagyon ritka amikor összejön. Mondok erre 3 példát.

1. fogyás. Mindenki azt hiszi, hogy ez milyen egyértelmű dolog, keveset kell enni, csináljon sok felülést, és lemegy a has. Nap mint nap találkozok ilyen kérdésekkel, főleg ilyen válaszokkal, pedig ez sem így működik. Ha valaki fogyni akar, igenis készíteni kell edzéstervet, étrendet, és csak úgy lehet.

2. Zenetanulás. Sokan hiszik azt, hogy nincs szükségük tanárra, mert egyedül is ugyanolyan jók lesznek. 10ezerből 1embernek sikerül ez, a többinek nem, igenis szükség van egy jó tanárra, aki felügyel.

3. Dohányzásról való leszokás. 100ból 3-4embernek sikerülhet a "márpedig lesz akaraterőm, és addig szenvedek, amíg nem kell többé cigiznem" módszerrel, de ide meg az kell, hogy az ember fejben rendet tudjon tenni.

Mindegy, nem írok többet, nem fogok magyarázkodni, főleg hogy felét sem fogod fel annak, amiket írok, és esetleg példát hozok.

17éves vagy, szombat este van, irány bulizni, de csak kulturáltan:D

2012. jún. 9. 22:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!