Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Milyen elkerülhetetlen követke...

404 kérdése:

Milyen elkerülhetetlen következményekkel jár még a dohányzás az alábbi felsorolt mellékhatásokon kívül?

Figyelt kérdés

- Rákos daganatok kialakulása (főleg tüdőrák, bélrák és garatrák, de tulajdon képpen a szervezetben bárhol burjánzhatnak rákos sejtek a dohányzás miatt hiszen a véráramban lévő rákos sejtek a szervezetben bárhol letelepedhetnek.

- Cukorbetegség

- Vérnyomás ingadozás

- Tüdőembólia

- Asztma

- TBC

- étvágytalanság, legyengülés, rossz közérzet

- immunrendszer fokozott csökkenése

- nemzőképesség csökkenése

- nemi vágy és szexuális teljesítő képesség csökkenése

- test leépülése, legyengülése

- érszűkület

- mentális leépülés

- pszihés zavarok

- ingerlékenység, idegesség

- koncentrációs zavar

- sárga és lyukas fogakat eredményez

- hajhullás

2011. febr. 22. 01:00
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

A dohányzás igenis felelős lehet az asztma kialakulásáért! Soha ilyen bajom nem volt. 8 évig dohányoztam, napi 6-8 szálat. Persze sör mellé, meg buliban felment ez 1 dobozig is. Egy ilyen 1 dobozos mulatozás után lefeküdtem aludni. 10 perc után felébredtem, hogy borzasztóan SÍPOL a tüdőm. Nem bírtam tőle aludni, olyan hangosan. Aztán ahogy köhögtem, egyre jobban belém szorult a levegő. Mintha vennél egy mély levegőt és nem bírnád kifújni. Brutális volt, azt hittem megfulladok. 5 órán keresztül szenvedtem így, bízva abban, hogy elmúlik. Busz nem járt már, kocsiba nem mertem ülni a sok sör miatt. Ki kellett hívnom az ügyeletet, de beszélni is csak szótagolva tudtam, ugyanis a bennem lévő levegő kb. 1 szótagra volt elég. Végre kiértek, belém vágtak valami injekciót + be kellett szipuznom ilyen hörgőtágítót. A tüdőgondozóban aztán azt mondták, hajlamos vagyok az asztmára, de lehet, hogy sosem jött volna elő, ha nem dohányzom. Pláne nem ilyen durva, ROHAM formában. Senkinek sem, még a 7:53-asnak sem kívánom, hogy így kelljen rájönnie a cigi és az asztma összefüggésére. Különben is, ha már ilyen ügyes vagy a keresgélésben, ezt pl. hogyhogy nem találtad meg?

[link]

Amúgy ezzel a fulladásos rohammal együtt szerencsésnek tartom magam. Ha ez nincs, valószínűleg most is dohányoznék, addig, míg el nem visz valami komolyabb...

2011. febr. 23. 15:10
 12/14 anonim ***** válasza:
Sajnálom, ami veled történt és jobbulást kívánok. Az általad linkelt cikk iszonyú pontatlanságokat tartalmaz és szintén csak korrelációt mutat, megjegyzem, hogy nagyon sokkal gyengébbet, mint amit a dohányzás és a COPD, illetve a dohányzás és a tüdőrák között találtak.
2011. febr. 24. 17:49
 13/14 anonim ***** válasza:

Kösz, azt nem írtam, hogy ennek azért már jópár éve, s Ventoliból (hörgőtágító) is 2 éve kellett slukkolnom utoljára.

A pontatlanság nem tudom, hol van, nem vagyok orvos (te igen?) de írd már le légyszi.

Senki sem állítja, hogy a dohányos előbb-utóbb BIZTOSAN tödőrákos, impotens, asztmás, stb. lesz. Viszont elősegítheti a betegségeket, ez az, amit sokan fél vállról veszn(t)ek.

2011. febr. 26. 13:58
 14/14 anonim ***** válasza:

"A dohányzó és az ex-dohányos nők asztma kialakulási kockázata 138 és 143 százalék között van." Az ilyenektől áll fel a hátamon a szőr. :) Egy valószínűség, az 0 és 1 közötti érték, pont. Innentől értelmetlen a fenti mondat.

Az asztma az esetek kb. 2/3-ad részében allergia "miatt" alakul ki. A COPD és a tüdőrák az esetek 80-90%-ában dohányzás "miatt" alakul ki. A cikk azt írja: "A tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a dohányzóknál 33%-al nagyobb az esélye az asztma kialakulásának a nemdohányzókhoz képest." Más források szerint a tüdőrák és a COPD esélyét 20-30-szorosra növeli, ami százalékban kifejezve: 2-3000%-kal növeli az esélyüket. Elég sokat olvastam placebó-hatásról, pszichoszomatikus betegségekről, az asztmáról és a betegségek lelki hátteréről ahhoz, hogy úgy gondoljam, hogy ezt a 33%-ot bőven okozhatta más is. Persze az eredeti tanulmány nélkül nem állíthatom, hogy erre nem gondoltak, de...

"A dohányzás és az asztma kapcsolatáról a finnek végeztek kutatást, melyben 30 hónapon át 1444 embert vizsgáltak." Ennyit tudok csak az eredeti tanulmányról és nincs kedvem az egész finn szaksajtót végignézni, hogy vajon melyik tanulmány alapján is írták ezt a cikket, így ellenőrizni sincs módom a gyanús részleteket.

Az, hogy a dohányzás milyen módon "okoz" tüdőrákot, elég izgalmas kérdés. Számomra a sugárterhelés a legmeggyőzőbb elmélet. Pl. itt olvashatsz róla: [link] Ez viszont elég jól kivédhető légszűrőkkel, rendszeres takarítással meg azzal, ha az ember nem a lakásban gyújt rá...

Nem vagyok orvos, de tanultam némi matekot és elég sokat olvastam az életemet érintő egészségügyi kérdésekről. Többször előfordult, hogy félrekezeltek, így kénytelen vagyok tájékozódni, ha egészséges akarok maradni.

"Senki sem állítja, hogy a dohányos előbb-utóbb BIZTOSAN tödőrákos, impotens, asztmás, stb. lesz." De, a kérdés feltevője, pont "elkerülhetetlen következmények"-ről beszélt. Azonkívül a dobozokon is ilyen szövegek vannak a fekete keretben, külföldön néhol meg már színes képeket is nyomtatnak rá rákos tüdőről. Ez pánikkeltésre jó, meg arra, hogy a valódi tudományos eredményeknek is elvegye a hitelét.

2011. márc. 1. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!