Miért van az, hogy az egészséges ételektől (pl: lencse, bab, répa ) felfújódok, puffadást érzek?
Ha csokoládét eszek, vagy tésztaféléket, húst vagy bármilyen cukros sós agyonfűszerezett egészségtelen "szart" akkor nem érzek utána puffadást.
2 hete allergiavizsgálaton vettem részt. Vért vettek. Inhalatív 40es panelt és nutritív 40es panelt vizsgáltak.
A nutritívnél semmilyen eltérést nem állapítottak meg. Tehát nem vagyok allergiás ételekre.
Az inhalativnál viszont jelentkezezt eltérés bár erre számítottam is mivel asztmás vagxok sajnos.
Tehát nagyon szeretnék zöldségeket és gyümölcsöket enni, de rossz erzés hogy felfújódok tőlük és kb azonnal.
Hallottam mát keresztreakciókról allergián belül. Ha azokat figyelembe veszem, akkor kb semmit nem ehetnék, amit szeretnék a hús kivételével.
27/nő
Az egészséges étel attól egészséges étel, hogy magas az emészthetetlen rosttartalma. Ez az emészthetetlen rosttartalom olyan anyag kiválasztására serkenti a beleket, amelyek az ún. "rossz" baktériumokat legyengítik, elpusztítják. Így a jó bacik kerülnek túlsúlyba, amitől javul az egészség.
Más dolog, hogy a hüvelyesek nagyon sok emberben felerősítik az áteresztő bél szindrómát, ami valóságos (bár enyhe) mérgezési tüneteket produkál. Levertség, krónikus fáradtság, stb, és az immunrendszert is túlterhelik. Sőt autoimmun betegséget is előidézhetnek.
#2: nem az ételek bocsátanak ki gázt, hanem a bélbaktériumok, amelyeknek a meg nem emésztett rostok a táplálékuk.
A hüvelyesek és a káposztafélék nehezen emészthetők, sok rostot tartalmaznak, a legtöbb ember puffad tőlük. Ennek megelőzésére a száraz hüvelyeseket hosszabb ideig (fél-1 nap) célszerű beáztatni, a levet többször leönteni, és tiszta vízben puhára megfőzni. A káposzta levét főzés után le lehet önteni, így megszabadulsz a nemkívánatos anyagoktól. Főzésnél megfelelő fűszereket érdemes használni, pl. köménymag, babérlevél segít a puffadás ellen.
Ha mindentől puffadsz, akkor a bélflórád összetételét javítani kellene, és ihatnál emésztést javító gyógyteákat (pl. borsmenta, édeskömény, gyömbér). Mindent alaposan moss meg, amit lehet, hámozz is meg. A főtt répa jellemzően nem okoz puffadást. Egyesével próbálgasd, mi az, amit jól tolerálsz nyersen vagy főzve.
Még ha nem is mutatott ki semmilyen allergiát a vizsgálat, asztma és allergiák esetén sokaknál javulást hoz a tejtermékek teljes elhagyása, emésztési problémák esetén a glutén, vagy akár egy ideig az összes gabona kiiktatása.
Egyszerűe3n fogalmazva a puffadást epés problémának szokták tartani. Alapesetben segíthetnek a fűszerek, a gyógyteák, és a panaszt okozó ételek ritkítása az étrendben.
Ha ez nem elég akkor érdemes egy orvost is megkérdezni a dologról
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!