Napi mennyi lenmagot lehet fogyasztani?
A lenmagban pont sok omega6 van, nem? (Bár olvastam már, hogy ez az omega6 nem annyira jó, mint más omega6... nehéz dolog a táplálkozás).
Az olajos magvakra elég komoly limiteket szoktam olvasni, mondjuk 3 deka naponta. Személy szerint tizenpár dekát eszem (bár ebben most már magliszt is van), sajna nem tudok visszajönni pár évtized múlva, hogy mi lett velem. De vannak, akik többet esznek belőle és évek alatt nem lett bajuk, ez ad némi reményt. Nem is az omega3 érdekel (az volt az a pont, hogy egyrészt beleőrülök abba, hogy MINDENRE figyeljek, ráadásul milyen már az, hogy állítólag tengeri hal vagy alga nélkül buktuk az egészet. szárazföld közepén a helyi cuccokat evő lények rosszul csinálják? nekem ez nonszensz), hanem a fitátok, ezek kissé misztikusan, sok van az olajos magvakban, de áztatással, hőkezeléssel csökken a mennyiségük, épp csak sehol sem láttam, mennyire.
Mivel amennyire tudok, próbálok egészségesen élni, remélhetőleg nem lesz gond, de ha ezen stresszelek, tuti ártok magamnak. De szívesen olvasnék további tapasztalatokat, illetve megalapozott tudományos cikkeket a témában, csak túl szakmai ne legyen.
pont ma olvastam, hogy a lenmag, meg pl. a zsurló lebontja a b1 vitamint, és ezért nem szabad hosszú távon/nagy mennyiségben fogyasztani.
az izmokat teszi tönkre, szóval elég veszélyes, de más mellékhatásai is vannak. tehát kis mértékben okés, nem kell túlzásba vinni.
Én csak olyanokat olvastam, hogy a lenmag jó B1-vitamin forrás... Elég ártatlannak tűnik, persze nem olvastam el mindent. Bő másfél éve eszem naponta egypár dekát, inkább a glutént szeretem szüneteltetni (kvázi nem enni soha), szerintem az hasznosabb.
Ételek fogyasztását nem szoktuk szüneteltetni... Se a zöldségét, se a tojásét, se a többit...
Persze, vannak káros ételek. Csak azt mondom, nem szokás szüneteltetni őket, ami persze néha gond.
Ó, nem táplálkozom egyoldalúan, még az olajos magok terén sem, sokfélét használok :)
Viszont hogy mi mit tesz a testben és azt a test mennyire tudja kezelni... Egy élet kevés lenne, hogy kiigazodjak az ilyesmiben, nagyon sokat kutakodtam már, 1-2 dolgot megtanultam, de a legfőbb konklúzióm az, hogy hagyjam az egészet, mielőtt beleőrülök. Megteszem, amit tudok, figyelek a testemre, sokféle zöldséget és magvat eszem, mozgok... Ezek és a jó génjeim majd megteszik a magukét, ennél több nem megy.
Csak öngyilkos hajlamokat fejleszthetek ki, ha minden ételről elolvasom, hogy miért káros. A zöldségek sem maradnak ki a szórásból, de valamit enni kell.
Az első (s még egypár) voltam. Azóta rájöttem, összekevertem, a lenmagban az omega3 a több. Bocsánat. A számokkal sosem álltam jól.
Túl sok omega3-ról még nem hallottam (persze attól még lehet ilyen), az omega3:omega6 arány fontosságáról annál többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!