Igaz, hogy salátára való olívaolajjal sütni egészségre ártalmas?
Lehet benne valami, régebben néha én is használtam pl. kenyér- és hús sütéséhez, de nemrég hallottam, hogy v.mely rákról beszélgetős tévéműsorban egy orvos azt mondta, hogy az olívaolajban magas hőmérsékleten (forrásponton) rákkeltő anyagok képződnek, ezért inkább csak hideg használatra ajánlja, pl. salátákhoz, majonézhez, stb.
Így azóta én sem használom sütni-főzni, csak salátafélékhez.
Az extra szűz olivaolajat az első préselésből nyerik, és ezt hidegen sajtolják.
A többi olivaolaj pl :sansa, amit sütő olivaolaj a második és harmadik préselésből nyerik "meleg sajtolással".
Én is hallottam olyant hogy rákot kelt stb., nem tudom de az biztos hogy extra szűzzel nem is jó főzni mert megég és fűstől, nem erre találták ki. Főzésre használd a sansa olajat.
Íme a válasz:
Vannak olyan olíva olajok, amiben lehet sütni, de ezekre többnyire rá van írva.
Az olíva olajokban hő hatására(egy átlgos sütésnél eléri ezt a szintet) karcinogén anyagok keletkeznek. Ezek a karcinogén anyagok a kiemelkedően rákkeltő anyagokhoz tartoznak. Továbbá nem is kevés keletkezik ezekből, nem emlékszem már számokra, de egy tál étel vetekedhet pár karton cigivel.
Fentebb olvastam, hogy a napraforgó olajat is megkérdőjelezik. A válasz: a napraforgó olajnak nagyobb a hőtartománya, amelynél nem keletkeznek káros anyagok, továbbá 8 órán át használható.
Következtetések:
-Öngyilkosság főzni olivaolajban.
-A tv-s szakácsok divathullámaira nem kell odafigyelni.
Amúgy ez a koleszterin mizéria sem teljesen úgy van, ahogy gundoljuk. Csak arányaiban: ha egész nap csak szalonnát ennél ipari mennyiségben, bevihetnél mondjuk 5 egység koleszterint. A szervezet meg naponta 60-at termel...
(igaz valamelyest ösztönzi a szervezet termelését a szalonna)
Egy szó mint száz, nem kell ennyire félni a szalonnátol se, inkább mozogjunk, hogy a szervezet erős legyen és karban tudja magát tartani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!