Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Igaz, hogy salátára való...

Igaz, hogy salátára való olívaolajjal sütni egészségre ártalmas?

Figyelt kérdés
Valahol olvasta egy ismerősöm, hogy rákot kelthet salátára való olívaolajjal sütni (pl zöldséget grillezni ) , nekem ez baromságnak hangzik, szerintetek?
2010. jan. 26. 19:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
34%
A családommal készítettünk lecsót olívaolajjal, szerintem nem ártalmas.
2010. jan. 26. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
49%
Szerintem semmi különbség nincs az egyes olívaolajok között, maximum egy marketingfogás, hogy többféle kategóriába osztják őket. Nyugodtan használd sütésre, de lehet ezt megkérdezem valakitől, aki tényleg ért hozzá, és visszanézek :)
2010. jan. 26. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
79%
Csak annyira ártalmas, mint más étolajjal sütni. Az oliva olajak közül az extraszűz az a sajtolt olaj, a "sima" az vegyi eljárással kinyert olaj az olcsóbb, és kevésbé "egészséges"
2010. jan. 26. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszi, hát kíváncsi lennék, hogy mit szól aki ért hozzá..
2010. jan. 27. 09:11
 5/12 anonim válasza:
67%

Lehet benne valami, régebben néha én is használtam pl. kenyér- és hús sütéséhez, de nemrég hallottam, hogy v.mely rákról beszélgetős tévéműsorban egy orvos azt mondta, hogy az olívaolajban magas hőmérsékleten (forrásponton) rákkeltő anyagok képződnek, ezért inkább csak hideg használatra ajánlja, pl. salátákhoz, majonézhez, stb.

Így azóta én sem használom sütni-főzni, csak salátafélékhez.

2010. jan. 28. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
33%
Csak annyira ártalmas, mint más étolajjal sütni
2010. jan. 31. 17:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim válasza:
100%

Az extra szűz olivaolajat az első préselésből nyerik, és ezt hidegen sajtolják.

A többi olivaolaj pl :sansa, amit sütő olivaolaj a második és harmadik préselésből nyerik "meleg sajtolással".

Én is hallottam olyant hogy rákot kelt stb., nem tudom de az biztos hogy extra szűzzel nem is jó főzni mert megég és fűstől, nem erre találták ki. Főzésre használd a sansa olajat.

2010. márc. 10. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Na most aztan utana jartam. valoban egyre több tudomanyos helyen irjak azt hogy az extra szüz olivaolajban a telitetlen zsirsavak atalakulnak rakkeltö anyagokka. Es elveszti a taperteket is, es draga is tehat semmilyen tekintetben nem ajanlott süteshez, fözeshez. a sima szüzet sem ajanljak, a sansat meg nagyon leszoljak hogy az csak amaradek extra szüz olaj plusz vegyileg finomitott olaj es azt nem is hasznaljak. ehelyett javasoljak a palma illetve kokusz zsirt süteshez vagy a repce, kukorica es napraforgo olajat. szerintem azert minden ilyen uj csodat ugy erdemes alkalmazni ahogy azt regen tettek, azokat kell megkerdezni es rajuk hallgatni akik evszazadok ota eszik az olivat, akar bogyo akar olaj formajaban, sosem szabad behodolni valami hülye divatnak, ami miatt aztan mergezzük magunkat lasd a legutobbi ami nagy port kavart a szoja botrany.A lenyeg valoban ne süss olivaolajjal.
2010. márc. 14. 03:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim válasza:
100%
Nem jó benne sütni, magas hőfokon sok a káros mellékhatása.
2010. márc. 29. 03:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim válasza:

Íme a válasz:

Vannak olyan olíva olajok, amiben lehet sütni, de ezekre többnyire rá van írva.

Az olíva olajokban hő hatására(egy átlgos sütésnél eléri ezt a szintet) karcinogén anyagok keletkeznek. Ezek a karcinogén anyagok a kiemelkedően rákkeltő anyagokhoz tartoznak. Továbbá nem is kevés keletkezik ezekből, nem emlékszem már számokra, de egy tál étel vetekedhet pár karton cigivel.

Fentebb olvastam, hogy a napraforgó olajat is megkérdőjelezik. A válasz: a napraforgó olajnak nagyobb a hőtartománya, amelynél nem keletkeznek káros anyagok, továbbá 8 órán át használható.

Következtetések:

-Öngyilkosság főzni olivaolajban.

-A tv-s szakácsok divathullámaira nem kell odafigyelni.


Amúgy ez a koleszterin mizéria sem teljesen úgy van, ahogy gundoljuk. Csak arányaiban: ha egész nap csak szalonnát ennél ipari mennyiségben, bevihetnél mondjuk 5 egység koleszterint. A szervezet meg naponta 60-at termel...

(igaz valamelyest ösztönzi a szervezet termelését a szalonna)

Egy szó mint száz, nem kell ennyire félni a szalonnátol se, inkább mozogjunk, hogy a szervezet erős legyen és karban tudja magát tartani

2010. okt. 20. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!