Csíráztatással kapcsolatos sok kérdésem van!?
Bocsánat előre, sok a kérdés, de jól jönne, ha mindre sikerülne választ kapnom! Köszönöm :)
- Olvastam, hogy a magocskák héjait le kell szedni és kidobni, de apró magoknál (hagyma, retek) hogyan lehet? Kell vele foglalkozni vagy ehető?
- Átmosás: műanyag csíráztató emeletes tálat vettem, elég, ha a kihajtott csírákra abban ráeresztem a csapvizet? Nem töri le a hajtásokat?
- Elsőként rukkolát próbáltam, később olvastam róla, hogy a zsázsához hasonlóan az is nyákosodik. Ezt hogy lehet lemosni róla? Vagy ha nem lehetséges, akkor hogy előzhető meg, hogy ne penészedjen be? (nekem fehér szőrös lett 1 nap után, hiába mostam le, a nyák miatt nem folyt át a szűrőn a víz. Utána papírtörlőre állítottam, úgy lassan megszáradt, de nedvesség nélkül meg megszáradt...)
- Most retek csírázik, ezt nem mertem különösebben beáztatni (féltem a nyákosodástól), ezért a lyukacsos tálkában spricceltem rá sok vizet, és azóta is spriccelem folyamatosan, hogy nedvességet kapjanak, most kezdenek jönni a kis levélkék már. Ez így bevált, de nem gond, ha nem mostam le az elején? Meg válogatást is írnak sokan, ti szoktátok válogatni az ilyen kicsiket??
- Hagyma: ez lenne a következő próbám, de túl aprók a magok, kihullana mindenféle szűrőből. Ezt hol/min szoktátok csíráztatni? Én a sima tálba tenném és kizárólag spriccelném, de úgy nem tudnám öblögetni...(max átpakolgatnám mindig egy szűrőbe, ha nagyobb, talán már nem esne ki a lyukakon - tényleg, megduzzad akkorára?)
- Olvastam tippet, hogy papírtörlőn is lehet állandó spricceléssel csíráztatni, de arra nem ragad rá? Illetve nő bele a gyökér?
- Ha egyszer elkezdődött penészedni (fehér szőrös), de átmosás után nem látom, akkor az még ehető később?
1,semmiképp ne szedd le a magok héját, majd szépen ledobják magukról a növénykék
2, ha át akarod mosni őket, akkor a zuhannyal ajánlom a mosást, lassan csöpögtesd le őket, ne túl gyors vízsugárral
3, ezt sajnos nem tudom megválaszolni
4, ez jó módszer, a víz pedig lemosta már róla, amit le lehetett, ne aggódj emiatt
papírtörlőn csíráztathatsz nyugodtan, belecsírázik a cellulózrostokba a növényke :) ha láttál rajta penészt valaha, dobd ki, mert az lemoshatatlan. a fonalai benne maradnak mindenben, rákhoz vezet ha megeszed... (biológus vagyok :)) remélem segítettem!
Koszi szepen! :-) A magok hejat akkor gondoltam leszedni, mikor eheto mar a csira. A retek ma lett kesz, amit tudtam, leszedegettem rola, bar nem kemenyek...
Penesz: Tegnap este mostam at bő viz alatt, s ma reggelre sokat nőtt, es elegge beszőrösödött. De alapos zuhannyal eltunt minden rola, epp olyan mint a boltban kaphato csirak. Akkor most nem kellene megenni?? (nincs penesz szaga, szep egeszsegesnek tunik, ize is jo)
Hagyma: ezzel kapcsolatos kerdesem targytalan, nem olyan picik a magok, nem estek ki a szűrőből :-)
Gondoltam arra is, de lemosas utan mindig eltunt roluk...mindegy, ha penesz is volt, mar megettuk es semmi bajunk tole :-)
Koszi meg egyszer a segitsegeket! Most a kov. Adag retek csirazik, es azik az elso adag hagyma :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!