Mit gondoltok a paleolit étrendről? Ki követi, ki nem, és aki nem, az helyette mit követ, miben hisz?
Én egyértelműen nem értek vele egyet.
Szerintem nem több ezer évvel ezelőttire kell visszamenni, és azokat az élelmiszereket elutasítani, amiket már ezer év vagy régebb óta ismer az emberiség.
Másrészről: ha a mezőgazdaság beindulása óta "mesterségesen" előállított gabonákat és hüvelyeseket károsnak tekintik, akkor a különböző nemesítésekből kitenyésztett disznó illetve baromfi húsát nem? A keresztezésekből, mesterségesen létrehozott zöldségeket nem?
Az én felfogásom szerint a problémát nem bizonyos ételcsoportokban kell keresni, hanem a kb. XX. század óta fennálló és gyűlő problémákban.
Mindenre gyógyszert veszünk be, még egy náthára is.
A levegő szennyezett, emellett még dohányzunk is...
Nagyon keveset mozgunk, ráadásul az elsőre is lift vagy mozgólépcső visz, egy megállót is villamossal utazunk le.
Minden lakásban ott van általában több tévé, több gép, ezekhez előfizetés, gyerekeknek legdivatosabb holmik, ha vmi elromlik, azonnal cseréljük. Ugyanakkor rinyálunk, hogy jaj, éhen fogunk halni, annyira nincs pénzünk. Stresszelünk, stresszelünk és stresszelünk.
Minden kaja tele van mesterséges adalékanyaggal, még a gyümölcsök is. A piaci gyümölcsök nagy része még kevésbé szennyezett, őstermelők kezéből átvehető, mégis a nyugati terményet vesszük a hipermarketből.
Ezek ellen kéne tenni, egyénileg és persze társadalmilag is.
Mi a véleményetek?
(Egyébként nem akartam bántóan fogalmazni, őszintén elnézést kérek, ha mégis úgy sikerült.)
Mezei Elmíra írt egy paleó szakácskönyvet.
Mellette szerzője és "szakértője" az Ízek és érzések c. magazinnak. A magazin szeptemberi számában van egy cikk az "éltető búzáról", mennyire jó és hasznos táplálék, amúgy tele van reform receptekkel (ezért veszem!), amik egyébként nem nélkülözik sem a tejterméket, sem a gabonát (a műdolgokat viszont annál inkább - és ezzel egyetértek!!).
Elmíra kicsit sem hiteltelen számomra, mindig oda ír, ahonnan a pénz jön.
Nekem csak az a fura, hogy olyan bejegyzést még sehol sem találtam, ahol azt írják, hogy kipróbáltam a paleo diétát és NEM MŰKÖDÖTT. Ezzel szemben rengetegen úgy formálnak róla véleményt, hogy nem is olvasták el sem az amerikai, sem a magyar könyvet a témában... Minden válaszból világosan kitűnik, mert a legtöbb kifogásukra találnának elméleti választ. Ha pedig hajlandóak lennének kipróbálni, akkor gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkeznének. Azokról az égbekiáltó butaságokról ne is beszéljünk, hogy a paleo húsevést, nyers étel fogyasztását jelenti, mert világos, hogy nem.
Elmiráról nem tudtam, amit az előző válaszoló írt... Tényleg gáz :(
Először szeretném leszögezni, hogy nem követek paleolit étrendet, de nem is vagyok ellene (sőt sok érvet el is fogadok). Ismerem a főbb elveit, és a többséggel ellentétben utánnajártam (olvastam) a dolgoknak. Alapjában véve nem írtam volna le a véleményemet, de a válaszokat olvasva feltűnt egy-két dolog.
„*tulajdonképpen az egészség nagy részben azon múlik, hogy mit eszünk, illetve mit nem.
Nagy részben. De nem legnagyobb részben. Legnagyobb részben a génjeiden múlik, milyen betegségekre vagy fogény, mire nem.”
A WHO (gyk: World Health Organization = Világ Egészségügyi szervezet) meghatározása szerint: Az egészség nemcsak a betegség hiánya, hanem a teljes testi és lelki jólét állapota. Ezt csak azért írtam, le hogy tudjuk miről beszélünk, ugyanis szerintem az ebben a megfogalmazásban szereplő egészség a modern társadalmak nagy részében egyszerűen nem létezik.
Egyébként a 90-es években végezett kutatások alapján az emberek élethosszát 78%-ban az életmódjuk (táplálkozás, sport, munka, lakóhely...), 11%-ban genetikai tényezők, és 11%-ban az egészségügyi ellátás színvonala határozza meg. Habár ezek a számok elnagyoltak és jelentős általánosításokat tartalmaznak, az látszik, hogy legnagyobb részben mégiscsak az életmód határozza meg egy ember élettartamát.
„*a paleolit kori étrendhez hasonlít talán a legjobban
Honnan tudják, hogy ehhez hasonlít, ha nincsenek régészeti leletek arra vonatkozóan, hogy ekkor mit ettek az emberek? Vagyis: a tudósok, régészes sem tudják, mit ettek ekkor az emberek? Hogyan hasonlítasz valamit egy ismeretlen dologhoz?”
Pontosan valóban nem ismerjük a kőkori emberek étrendjét, viszont vannak régészeti leletek, amik erre utalnak. De a legtöbb adatot a XX. sz-ban még mindig kőkori szinten élő embercsoportoktól (pl. amazonasi indiánok, bushmanok, pigmeusok) gyűjtöttek a tudósok, és ez alapján vannak sejtéseik arról, hogy mit fogyasztottak őseink.
„A koleszterin szintnek pedig nincs akkora jelentősége, mint ahogy azt sulykolják. Olvass utána! :)”
Nos utánnaolvastam, a koleszterin szintet vizsgáló kutatások több, mint 90%-a talált valamilyen összefüggést a koleszterinszint - természetesen az LDL (gyk: Low Density Lipoprotein = alacsony sűrűségű lipoprotein) - és az érelmeszesedés, illetve az ennek következtében kialakuló halálesetek aránya között. A többi pedig azért nem, mert a módszertant illetve az eredmények értékelését kritizáló válasz volt, vagy pedig azért, mert a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek hatékonyságát vizsgálta.
Szendi Gábor kifogása ezzel kapcsolatban, hogy a jelenséget eredetileg tojással etetett nyulakon vizsgálták, amik nem tojás fogyasztók, így ezek az eredmények nem vonatkozhatnak az emberre. Ebben igaza van, viszont azóta rengeteg ember csoport táplálkozását vizsgálták és tatláltak kapcsolatot az LDL és az érszűkület között. Az pedig külön érdekesség, hogy azóta kiderült a tojás nem is emeli annyira az emberek koleszterinszintjét.
Egy másik érdekes vonal, hogy Szendi Gábor egy amerikai vizsgálatot említ, ahol nem találtak ilyen összefüggést. Ezzel kapcsolatban a probléma, hogy az a kutatás a résztvevők saját bevallására alapozva határozta meg a vizsgált személyek étrendjét. Nem tudom más hogy van vele, de én annak ellenére, hogy figyelek az étkezésemre nem tudom meghatározni, hogy melyik táplálékcsoportból mennyit fogyasztottam az elmúlt egy évben, ahogy azt a kérdéses vizsgálatban kérték az emberektől.
„Vegyél olyan kolbászt, amibe tudod, h mi került.”
Ez megoldhatatlan a mai világban. Ismerni kellene hozzá a disznót, aminek a húsát felhasználták (tartási körülményekkel, étrenddel, állatorvosi kezelésekkel), a növényeket, amikből készült fűszerekkel ízesítették (termőterület, termesztési technológiák...). Persze még az is kérdéses, hogy egyáltalán az van-e a termékben, amit ráírtak.
„A civilizációs betegségek valójában azért "alakultak ki", mert olyan új életmóddal, táplálékkal találkoztunk, amivel azelőtt nem, vagy nem olyan mértékben.”
A civilizációs betegségek azért alakultak ki, mert az emberek olyan életmódot folytatnak, amihez a szervezetünk még nem tudott alkalmazkodni.
Szendi Gábor mindig azt mondja, hogy ellenőrizhető kutatásokból származó adatokat használ, tessék utánnanézni. Ráadásul még meg is szokta adni ezeket a forrásokat, ennek ellenére én személy szerint kétlem, hogy a paleolit étrendet követőknek csak a fele is utánanézett volna csak legalább két általa idézett kutatásnak is, és elgondolkodott volna arról, hogy azok miről szólnak. Pedig az internet korában nagyon sok szakpublikációhoz hozzá lehet férni. Persze mivel nem szakértők, ezért nem is biztos, hogy értelmezni tudnák azt, amit olvasnak, ráadásul mivel a tudományos publikációk túlnyomó többsége angol, és a magyarok idegennyelv ismerete olyan amilyen, valószínűleg a többség elolvasni sem tudná.
Ez nem baj, hiszen nem érthetünk mindenhez, de akkor talán nem egy ember véleményét kellene szajkózni, hanem más szakértők véleményével is meg kellene ismerkedni.
*Nekem csak az a fura, hogy olyan bejegyzést még sehol sem találtam, ahol azt írják, hogy kipróbáltam a paleo diétát és NEM MŰKÖDÖTT.
Akkor én írok egy ilyen esetet, az allvállalkozónkról. A felesége találta ki a paleót, és kb. 2 hónapig lelkesen győzködött minket is a srác, hogy fúúú, de mennyire jó. Fogyott 20 kilót 2 hónap alatt, ami kb. öngyilkosság, mert 4-8 kg között lett volna normális maximum, önmaga árnyéka lett, a munkája minősége drasztikusan romlott. Szerencsére ezek után rájött, hogy a palacsinta lisztből és cukorból készül, és már csak a felesége paleós. És láss csodát, ismét jól néz ki a pasi és ismét jól dolgozik. Nagyon kis híja volt, hogy nem kerestünk helyette másik alvállalkozót, ha még egy hónapig bírja, lehet, hogy a munkáját is elvesztette volna.
A másik esetet itt olvastam, valaki feltett egy kérdést, hogy normális-e, hogy mióta paleós, folyamatos hasmenése van. Erre jött a többi paleós, hogy hát igen, ez egy kedvező hatás, mert javul az emésztés. Pedig nem: a szervezet egyértelműen jelzi, hogy valami nem jó neki, csak oda kellene figyelni rá.
Én is fogytam, nem is keveset, de rámfért. Büszke nem vagyok rá, sőt furcsa változás volt, de nem szeretném újra magamon cipelni azt a sok felesleges kilót.
10:20-asnak: Nem tudom, az a pasi meg a felesége mit értettek paleo alatt, de biztos vmit nem megfelelően értelmeztek. Én a paleo előtt voltam önmagam árnyéka, ráadásul sokszorosan. Azóta tök jól érzem magam, tele lettem energiával meg életkedvvel, de biztos velem van a baj már két éve... :D Mellesleg, hány ember "önmaga árnyéka" annak ellenére, h nem is paleóznak, hanem "normálisan" esznek?! Tapasztalatom szerint igen sokan.
Annál a bizonyos kérdésnél meg emlékeim szerint arról volt szó, h meg kell szokni a másfajta összetételű táplálékot.
Engem nem érdekelnek az elméletek azóta, hogy kipróbáltam két hétre a paleolit étrendet, mondván, mi történhet, úgyis csak egy újabb hülyeség. Nos. Azóta le sem tértem róla, mert 3 nap után elmúlt a 4 éve fennálló alvászavarom, 1 hét után elhagyhattam a pajzsmiriggyógyszert, amit 1,5 éve szedek, majd 2 hét után megszűnt a 26 éve fennálló ekcémám, ami állítólag örökletes és gyógyíthatatlan az orvosok szerint. Ezen kívül érezhetően jobban érzem magam, de nagyságrendekkel. A konditeremben megduplázódott a fejlődésem üteme, minden nap elvégzek másfél napi munkát, a hangulatomat semmi nem törheti le, mondanám, hogy úgy érzem magam, mint Superman, de nő vagyok.
Innentől nem vagyok kíváncsi az elméleti hitvitákra.
Persze a paleolit étrend azt is jelenti, hogy egyáltalán nem eszünk művackokat, minden nap főzök, és azt esszük, ennyi. Heti 1x bevásárolok a piacon, ennyi. Mindenki eldöntheti, hogy mit hogy csinál, ez volt az én esetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!