Mit gondoltok a paleolit étrendről? Ki követi, ki nem, és aki nem, az helyette mit követ, miben hisz?
Én egyértelműen nem értek vele egyet.
Szerintem nem több ezer évvel ezelőttire kell visszamenni, és azokat az élelmiszereket elutasítani, amiket már ezer év vagy régebb óta ismer az emberiség.
Másrészről: ha a mezőgazdaság beindulása óta "mesterségesen" előállított gabonákat és hüvelyeseket károsnak tekintik, akkor a különböző nemesítésekből kitenyésztett disznó illetve baromfi húsát nem? A keresztezésekből, mesterségesen létrehozott zöldségeket nem?
Az én felfogásom szerint a problémát nem bizonyos ételcsoportokban kell keresni, hanem a kb. XX. század óta fennálló és gyűlő problémákban.
Mindenre gyógyszert veszünk be, még egy náthára is.
A levegő szennyezett, emellett még dohányzunk is...
Nagyon keveset mozgunk, ráadásul az elsőre is lift vagy mozgólépcső visz, egy megállót is villamossal utazunk le.
Minden lakásban ott van általában több tévé, több gép, ezekhez előfizetés, gyerekeknek legdivatosabb holmik, ha vmi elromlik, azonnal cseréljük. Ugyanakkor rinyálunk, hogy jaj, éhen fogunk halni, annyira nincs pénzünk. Stresszelünk, stresszelünk és stresszelünk.
Minden kaja tele van mesterséges adalékanyaggal, még a gyümölcsök is. A piaci gyümölcsök nagy része még kevésbé szennyezett, őstermelők kezéből átvehető, mégis a nyugati terményet vesszük a hipermarketből.
Ezek ellen kéne tenni, egyénileg és persze társadalmilag is.
Mi a véleményetek?
(Egyébként nem akartam bántóan fogalmazni, őszintén elnézést kérek, ha mégis úgy sikerült.)
10:56-os, magyarázhatod ezeket azoknak, akiknek a paleo segített meggyógyulni. Lehet, h közülünk mindenki glutén- és laktózérzékeny volt... De akkor vagyunk egy jó páran (világszerte). :D
A génjeiden is múlik sok minden, de ha nem bombázod nap mint nap káros tápanyagokkal a szervezeted, akkor sokkal kisebb eséllyel lesz bajod a "rossz" génjeid miatt. És pl honnan tudod, h nem a gabonától fáj a fejed? Én sokáig azt hittem, h a zsíros/olajos ételektől vagyok rosszul, pedig mint kiderült a velük együtt elfogyasztott kenyér okozta a bajt. De ehhez kellett a paleo, h ez egyáltalán megforduljon a fejemben. A koleszterin szintnek pedig nincs akkora jelentősége, mint ahogy azt sulykolják. Olvass utána! :)
Tetszik annak a válaszolónak a hozzáállása, aki tisztában van a gének szerepével, és, hogy az egészséges életmód nem "mindenható", mégis megpróbálja követni. :)
Én is így gondolom, hogy a genetika sok mindent befolyásol. Viszont mi is tudunk. Lehet, hogy egészségtelenül élve is egészségesek maradnánk, de odafigyelve az életmódra még egészségesebbek. Ez szinte tuti így van.
Apumnak refluxa van, amit nagyon-nagy valószínűséggel a Nagyimtól örökölt - és jelenleg úgy tűnik, én is. Van egy másik rendellenessége is, amire nem tudni mi (ahhoz hasonló is van nekem is). A fogai is rosszak, mert ilyen fogakkal született, és még kiskorában el is rontották neki... Tehát mondhatnánk, hogy Neki mindegy, milyen életmódot folytat, úgyis beteges. De nem! Ha törekedne az egészséges életmódra, akkor is beteges lenne, de valószínűleg kevésbé.
Remélem, érthető volt, amit írtam.
Amúgy tudom-tudom, nem a betegséget örököljük, hanem a hajlamot a betegségre, csak így egyszerűbb volt megfogalmazni. :)
Az egészség nagyban összefügg a lélekkel, így a pénzhajhász és sok elvárásokkal bíró társadalommal is.
*a paleo segített meggyógyulni. Lehet, h közülünk mindenki glutén- és laktózérzékeny volt...
Ugye ezt te sem gondoltad komolyan?! Aki glutén- és laktózérzékeny, az beteg, ha laktózt és glutént eszik, és nem beteg, ha egyiket sem eszi, vagyis diétázik. De ebből meggyógyulni NEM LEHET. A gyógyulást az jelentené, ha később gond nélkül meg tudná enni a laktózt és glutént. Ez azonban nincs így, élete végéig diétáznia kell. Tehát NEM gyógyult meg a paleolittól, csak nem viszi be az allergéneket.
*A génjeiden is múlik sok minden, de ha nem bombázod nap mint nap káros tápanyagokkal a szervezeted,
Tök igazad van! Viszont: a káros anyagokat (a TÁPanyag SOHA nem káros!!!! ha káros, akkor nem TÁPanyag!) paleolittal sem tudod kikerülni. Kikiáltasz bűnösnek néhány dolgot, közben vígan eszed ellenőrizetlen forrásból a zöldséget, gyümölcsöt, húst, jóval nagyobb mennyiségben, mint az, aki kenyeret is eszik. Tehát NEM csökkentetted a káros anyagokat, csak az összetételét rendezted át (már ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a gabona káros).
*És pl honnan tudod, h nem a gabonától fáj a fejed?
Baromi egyszerű. Ha vega kaját eszem nem fáj. Ha húst, akkor igen. Tudod, mint a gluténérzékenynél. Ha megeszi a gabonát, beteg, ha nem eszi meg, nem beteg. Meg a laktózérzékenynél: ha megeszi a tejet, hasmenése van, ha nem eszi meg, nincs hasmenése.
*A koleszterin szintnek pedig nincs akkora jelentősége, mint ahogy azt sulykolják. Olvass utána! :)
Ezt egyetlen ember állítja, Szendi Paleolit Gábor, aki pszichiáter, nem kardiológus. Suszter maradjon a kaptafánál. Én EU-szakértő vagyok, és nem megyek el könyvvizsgálónak, mert nem értek hozzá - pedig az EU-szakértő és a könyvvizsgáló is közgazdász. Csak éppen más-más területhez értenek, hiába ugyanazok az alapok.
De: mindenki a saját egészségéért felelős. Te abban hiszel, amiben akarsz. És én is.
Üdv
Nézőpont kérdése, h mi számít ehető tápláléknak az ember számára. Mert ugye van egy csomó növény, amit nem eszünk meg, mert mérgező. A paleo elvek szerint a gabona is ártalmas az ember számára és a hüvelyesek is... az, h tévedésből ettük, még nem jelenti azt, h ha észrevesszük, h megbetegít sokakat, akkor is ennünk kéne tovább csak azért, mert "szokás". A gluténérzékenység is csak akkor "betegség", ha a gabonafogyasztást tartjuk normálisnak és követendőnek... ha soha nem álltunk volna át gabona alapú étrendre, akkor senki észre sem venné, ha gluténérzékeny. Remélem, érted, h mire akarok kilyukadni.
Szendi G. mások kutatásai, vizsgálatai alapján állítja azt, amit. Akkor egyedül van vele? Ugye ezt meg te nem gondoltad komolyan?! :D
A kérdező kommentjére:
A test és a lélek oda-vissza hat egymásra. A modern életstílus pedig nem embernek való. Mégis beáldozzuk magunkat egy olyan világ fenntartásáért, ami a környezetünket, az életterünket veszélyezteti, ezáltal saját magunkat is. Normális dolog ez? Szerintem nem... Lehet, h előbb tesszük az ember számára élhetetlenné a Földet, mint hogy a táplálkozási szokásainknak még komolyabb következményei lehetnének.
De ez kicsit már off volt. Bocs.
Ma, mikor a suliban szünetben ettem a kolbászos paprikás margarinos szendvicsemet, akkor is eszembe jutott a palo, és elgondolkoztam azon, hogy a kolbász a benne levő adalékok miatt sokkal egészségtelenebb, mint a kenyér - már ha az egyáltalán egészségtelen.
Én nem tudok hinni abban, hogy egy-egy táplálékcsoport veszélyes, egészségtelen és az emberiség többezer éve tévedésből kezdte enni. Mindent ehetünk, csak mértékkel, illetve a sok sóval, cukorral és mesterséges adalékanyaggal van gond.
Amúgy nem tudok abban hinni, hogy a civilizációs betegségek többezer éve köztünk vannak, ilyen nagy arányban. És nemcsak azért újak ezek, mert akkoriban hamarabb meghaltál, mintsem kialakult volna...
Kérdezőnek
Vegyél olyan kolbászt, amibe tudod, h mi került. Drágább, de ha meg tudod fizetni, te jársz jobban.
Igen, mértékkel sok mindent lehet enni. Kérdés, h mennyi a mérték. Meg hát, mérgekből is el lehet viselni kicsi adagokat anélkül, h belehalnánk. :) Csak kérdés, h van-e értelme...
A civilizációs betegségek valójában azért "alakultak ki", mert olyan új életmóddal, táplálékkal találkoztunk, amivel azelőtt nem, vagy nem olyan mértékben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!