A “közvetlenül préselt” nem sűrítményből készített, zöldség-gyümölcs pürék egészségesek vagy sem?
Természetesen hozzáadott cukor nélkül.
Elég sokszor hallom, hogy az ilyenek is egészségtelenek, de miért azok? Valóban azok?
Nem egészségtelen. Mondjuk nem nagyon értem ezt egy élelmiszerre, hogy egészséges vagy egészségtelen.
De érdemes azért figyelni a gyümölcsleveknél a cukortartalomra.
A gyümölcslevek esetén a cukortartalom szabad cukornak számít, szerintem a zöldségleveknél is, csak azoké alacsonyabb. A szabad cukor egészségi szempontból egy kategória a hozzáadott cukorral, nem ajánlatos túl sokat fogyasztani belőle. Napi kalóriabevitel 5-10%-a ajánlott maximum. De nem is szükséges 0-ra levinni a bevitelét.
Amíg egyben van a gyümölcs vagy zöldség, nincs vele probléma, mert akkor ott vannak a rostok is, és az ép sejtekből nehezebben szabadul ki a cukor, nem szívódik fel olyan gyorsan. A püré a kettő között félút, és a főzés, bármilyen feldolgozás is gyorsítja a felszívódást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!