Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » A minimalista életszemlélet...

A minimalista életszemlélet még divat?

Figyelt kérdés
Nekem pár éve annak tűnt, de mindig is részemről megvalósítandó életmódnak tartottam. Az nem tetszett benne hogy trendinek állítják be. Nem az anyagi oldala az egyedüli (tudatos leszel mert költekezel annyit). Holisztikus, talán ezért életmód. Angol oldalakon jól össze van foglalva. Hasonló tapasztalatokat megosztanátok, akiket a szemlélet rávett arra hogy összeszedetten éljen?

2021. dec. 9. 12:53
 1/9 A kérdező kommentje:
*nem költesz, bocsi
2021. dec. 9. 12:56
 2/9 anonim ***** válasza:
92%

Hááát mi tértesz minimalista alatt?

Barátaim mindig szarrágónak néznek, mert pl egy készülék vásárlásakor meghatározom milyen funkciókra van szükségem és ha valami többet tud (és ezáltal drágább) de nekem arra nincs szükségem, akkor keresek egy másikat. Ők szarrágásnak látják, én egyszerűen annak, hogy miért fizessek olyanért, amit nem fogok használni. Szerintem ez pl nem minimalizmus, csak puszta gyakorlatiasság.

De pontosan mit értesz minimalista alatt?

2021. dec. 9. 13:09
 3/9 A kérdező kommentje:
A része ez is, ami a tárgyakra irányul ahogy kezeled, mert nincs szükséged többre. Korábban néztem youtubeosokat, az elvetemültek bemutatták hogy mennyire remetén élnek egy nagyjából üres szobában, egy bőröndnyi ruhát használnak. Központi téma mindig a minimalizmusban a kevesebb több. Azért mondom hogy felkapott lett, mint alternatíva a mostani bőség zavarában, de régen is megvoltak a spórolás, jó háziasszony,polgárias...fogalmak,jelzők, ez egy modernebb kiadás. Jól társítható a zero waste-tel, ökosággal, egészség tudatossággal. Az én részemről kivitelezhető ez a nem kell túl nagy vagyon, de jó ha van, sőt boldogít is és megtanít arra hogyan bánj vele. Nem mintha otthon nem ez ami dívik, de legyen mindenből saját, pluszban, mert jólét van. Meg ugye megvédi az önértékelésed, az ilyen oldalak sokszor kitérnek az emberi tulajdonságokra, vezess naplót, adj hálát stb., nyilván így fenntartható a folyamat.
2021. dec. 9. 14:01
 4/9 anonim ***** válasza:
95%

A szélsőségek szélsőségeket szülnek. Nyilván elképesztő és fenntarthatatlan az az életforma amikor kismillió tárgya, ruhája, mindenféle cucca van az embernek, de az is elég kemény, ha minden vagyonod egy bőrönd és egy szék.

De én azt vettem észre, hogy a szélsőségek idővel kiegyenlítődnek és beáll egy egyensúly. Nagyanyáink kora az önkéntelen nélkülözés kora volt. Az elmúlt évtizedekben beköszönöttt a vég nélküli bőség kora. De minél mélyebben hatolunk a klímakatasztrófában, annál inkább vissza kell majd fognunk magunkat. Ha szerencsénk van (és okosak leszünk) akkor önkéntes visszafogottság lesz. Ha nem, akkor újra önkéntelen nélkülözéssé csap át a dolog, ami (ha túléljük) vélhetően újra generál egy habzsoló kort.

De ha sikerül elérni a tudatos visszafogott életmódot, akkor az lesz az egyensúly a végletek között. És akkor jaj a műanyag szirszarokat gyártóknak!:D

2021. dec. 9. 14:39
 5/9 A kérdező kommentje:

A műanyagot olyan könnyű előállítani, hogy félő magunknak fogjuk nyomtatni, valahogy kreálni a kacatokat. Lehet ezzel nincs is baj,mert shipping mentes,nem kell becsomagolni. A lebomlást előbb-utóbb megoldja a technológia, mint minden mást.

A még nagyobb károkozásban inkább nem asszisztálok, és bízok abban h pár ma is élő generáció javítani tud a helyzeten.

2021. dec. 9. 17:28
 6/9 anonim ***** válasza:
85%

"Barátaim mindig szarrágónak néznek, mert pl egy készülék vásárlásakor meghatározom milyen funkciókra van szükségem és ha valami többet tud (és ezáltal drágább) de nekem arra nincs szükségem, akkor keresek egy másikat. Ők szarrágásnak látják, én egyszerűen annak, hogy miért fizessek olyanért, amit nem fogok használni"

Ugyanez :D

2021. dec. 15. 08:54
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell szélsőségekben gondolkodni. Teljesen felesleges és értelmetlen is mások aszkétizmusát magunkra erőltetni, csak mert egyesek trendinek tartják.

Ésszerű kereteket kell szabni a dolgoknak és a minimális szükségletekre kell törekedni. Nem kell szélsőségesen ragaszkodni hozzá, hogy csak egy bőröndnyi dolgod legyen, csak azért, hogy megfelelj valaki más által támasztott idióta minimalizmus felfogásnak.

A saját szükségleteidből érdemes kiindulni és abban minimalizálni a dolgokat, hogy te mennyi mindenre tartasz igényt, neked mennyi mindenre van szükséged. Ezt mondjuk érdemes lehet racionális kétkedéssel felülvizsgálni, hogy valóban szükséged van rá, vagy csak megszoktuk, hogy van az embernek és ezért nem tudunk elszakadni a gondolattól.

Két oldalról lehet érdemes megközelíteni. A már meglevő dolgokat megvizsgálni, hogy mennyire szükséges belőlük annyi, amennyi van. Tényleg használod-e őket, indokolt-e mindet megtartanod.

Pl. Praktikus megközelítés szokott lenni, hogy amit már több mint 1 éve nem használtál, azt jó eséllyel már ezután sem fogod többet hiányolni, így érdemes lehet eladni, elajándékozni, valaki olyannak, akinek jobban kell, mint neked. Ez által akár még bevételre is szert tehetsz és javulhat a pénzügyi mérleged, de minimum helyet tudsz felszabadítani a lakásodban és az életedben is.

A másik megközelítés, hogy (főleg pl. új lakásba beköltözve) nem rohansz rögtön megvenni mindent, amiről mások azt mondják, vagy megszokásból úgy gondolod, hogy kell egy háztartásba, csak mert korábban is mindig volt. Inkább azokat veszed meg, amikről menet közben beigazolódik, hogy tényleg szükség is van rájuk.

Pl. praktikus megközelítés lehet rá, hogy 1-2 alkalommal kölcsön lehet kérni valamit a szomszédoktól, barátoktól, rokonoktól is. Ha annyira szükséges dolog, akkor nekik úgyis van. (Cserébe, hogy ne csak kihasználd, persze lehet neki segédkezni olyasmiben, amiben neki jön jól a te segítséged.) És ha valamit 3-5 alkalomnál többször kell kölcsönkérni, akkor arról okkal feltételezhető, hogy ideje venni egyet magadnak is, mert valószínűleg kelleni fog még máskor is.

Az, hogy valaki egy hátizsáknyi/bőröndnyi holmival él, önmagában még nem érdemi információ. Ha neki ez megfelel így, akkor ő lehet boldog és nem érzi hiányát több holminak. Sőt akár praktikus is lehet, ha pl. ő a tárgyak helyett jobban élvezi, hogy azt a hátizsáknyi/bőröndnyi cuccát a világ bármelyik pontjára bármikor elviheti magával. Így egyáltalán nincs állandó helyhez kötve, nem kényszerül fenntartani egy állandó lakást csak azért, hogy a cuccait tárolja benne, miközben világszerte utazik. Minden csak igények és szükségletek kérdése. Ki hogyan akar élni, ahhoz válassza meg a számára megfelelő megoldásokat.

2021. dec. 23. 15:08
 8/9 anonim ***** válasza:
69%

Szerencsére már kiment a divatból a minimalizmus és tényleg azok választják ezt az életmódot akik ténylegesen változtatni szeretnének az életükön.

Sokan nagyon extrémbe vitték át a dolgot, mikor kb 1 villája volt valakinek.

Nekem a minimalizmus azt jelenti, hogy nem veszek hirtelen felindulásból dolgokat hanem átgondolom hogy mit akarok és kiválogatom hogy mire van szükségem az életemben és mire nincsen.

Sokszor kellett költöznöm és megtanultam nagyon gyorsan hogy mennyivel egyszerűbb a dolog ha nem vagy tele felesleges dolgokkal.

2022. febr. 4. 15:52
 9/9 anonim ***** válasza:
0%

Hát mióta ezek a dolgok stílusirányzatot kaptak azóta mindenki egy vagyonért akarja eladni a leg minimálisabb stílusú dolgokat is!

Minimál stílus alatt ezeket a raklapbútoros studió lakásokat érted vagy a japán dizájnú semmi nincs üres szoba papírdekorral meg bambuszpadló?

2022. márc. 8. 13:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!