16 éves mozgássérült vagyok. Lehet jogosítványom?
Ha úgy érted, hogy kerekesszékes vagy, akkor minden további nélkül lehet jogosítványod. Viszont minden egyes helyzetben a te mozgáskorlátozottságodhoz fogják megállapítani, mit kell átalakítani ahhoz, hogy biztonságosan vezethess.
Anyum kétoldali csípőficammal született, most már bottal közlekedik, de vezethet automata sebváltós autót. Régen, amikor Trabantja volt, azt át kellett alakítani kézi vezérlésűre, csak így kapta meg a jogosítványt és az orvosit.
Utána kell járnod, mert nem mindegy, milyen típusú autót vezetsz majd. Csak leírtam, ami a saját tapasztalatom,(azaz anyu által vezetett autókra szabály).
Előző vagyok. Az lemaradt, hogy a gázt és a féket kellett kézi vezérlésűre átalakíttatni. Eleve hycomat volt a Trabant.
Most simán vezeti a modernebb típúsú autót. Ne csüggedj, lesz jogsid.:)
Most még sehogyan sem, mert 17 évtől lehet...
A gépjárművezetői tanfolyamra való jelentkezés alapfeltétele mindenki számára, hogy megfeleljen az egészségügyi alkalmassági vizsgálat követelményeinek. Az alkalmasság kritériumait a 13/1992. (VI. 26.) NM-rendelet pontosan szabályozza.
Az enyhén mozgáskorlátozott úrvezető-jelölteknek el kell látogatniuk a lakó- vagy tartózkodási helyük szerinti háziorvoshoz, aki megállapítja, hogy van-e a jelentkezőnek olyan testi, szellemi, illetve érzékszervi fogyatékossága, ami alkalmatlanná teszi a járművezetésre.
A komolyabb mértékben mozgáskorlátozott vagy speciális szükségletű jelentkezők – például azok, akik csak művégtag használatával képesek járművet vezetni, illetve akik kizárólag meghatározott típusú vagy átalakított, illetve segédberendezéssel ellátott közúti jármű használatával alkalmasak a járművezetésre – egészségügyi alkalmassági vizsgálatát az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes első fokú szakértői bizottsága végzi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!