Mi a különbség az inzulinrezisztencia és a csökkent glükóz tolerancia között?
Inzulinrezisztencia esetén a sejtek éheznek. A sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek oka hogy maga a receptor hibásan jön létre ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására és ami miatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben hogy a sejtbe cukor kerülhessen.
Fruktóz intolerancia amikor a fruktóz a bélből történő felszívódást követően az ún. fruktóz-1 foszfát-aldoláz enzim segítségével glükózzá alak. Fruktóz intolerancia esetén a szerevezetből ez az enzim hiányzik így az étkezési cukorban és sok gyümölcsben megtalálható fruktóz glükózzá átalakulása nem jön létre.
Inkább úgy mondanám, hogy az IGT (csökkent glükóztolerancia) az az inzulinrezisztencia egy (enyhébb) formája. Ilyenkor az éhomi vércukorszint normális, de étkezés után 2 órával a vércukorszint nem csökken vissza 7,8 mmol/l alá, viszont nem éri még el a 11,0 mmol/l-es értéket, ami a cukorbetegség határa lenne. Mondhatnánk úgy is, hogy ez egy cukorbetegség megelőző állapot, de ez már attól van, hogy az inzulinrezisztencia fennáll.
A fruktóz intolerancia az egy teljesen más történet.
Pont, hogy önmagában az inzulinrezisztencia enyhébb, mint ha már csökkent glükóz tolerancia alakul ki....
Inzulinrezisztencia:
A szervezetnek több inzulinra van szüksége ahhoz, hogy az inzulin megfelelően kifejtse a hatását és a vércukorszint normál tartományban legyen.
Csökkent glükóztolerancia és emelkedett éhgyomri vércukorszint:
Ha sokáig fennáll az inzulinrezisztencia és nem kezelik, akkor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek és nem lesznek képesek annyi inzulint termelni, amennyi kellene a vércukor normál szinten tartásához. Ekkor jön előbb a csökkent glükóztolerancia, amikor csak terhelés esetén (sok glükóz elfogyasztásakor) nem képes a szervezet megfelelően kompenzálni. Majd létrejön az emelkedett éhgyomri vércukorszint, mikor már fokozott bevitel nélkül sem tud kompenzálni. Ekkor még a vércukorszint nem éri el a cukorbetegség definíciójához szükséges értéket.
Ha továbbra sem történik változás, akkor pedig kialakul a cukorbetegség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!