Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Tudna-e valaki segíteni...

Tudna-e valaki segíteni abban, hogy pajzsmirigy alulműködés esetén (magas TSH) elég-e, ha a háziorvos L-Thyroxint írt fel, vagy ultrahanggal is meg kellene-e nézetni, nincs-e gyulladás?

Figyelt kérdés
2018. ápr. 3. 08:45
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem elég.

Legalábbis ha szeretnéd tudni, hogy

- mi az oka az alulműködésnek --> ettől függ, hogy mi a kezelési mód

- milyen állapotban van most a pajzsmirigyed --> van-e károsodás, és ha igen, mekkora; vannak-e esetleg göbök, amik problémát okozhatnak

és végül

- nem óhajtasz egész életedben esetleges tünetektől szenvedni,

akkor nem elég.

Az ultrahangon kívül még egy laborvizsgálat szükséges, de ezekre csak endokrinológus tud beutalót adni, vagy kifizeted privátban:

fT3

fT4

aTPO

aTG

Lehet még rT3-at is, de elsőre szerintem nem okvetlenül szükséges.

2018. ápr. 3. 10:24
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha csak pici az eltérés elég lehet de azt jód hiány is okozhatja. Ha nagyobb akkor érdemes utana.járni.
2018. ápr. 3. 12:32
 3/6 A kérdező kommentje:

TSH 6,2 volt, T3, T4 normális.

Ellenőrző vérvételen 3 hónap múlva TSH 1,71, viszont aznap reggel is bevettem az L-Thyroxint, mert nem mondta a doki, hogy hagyjam ki....... Szóval most azt sem tudom, mi a helyzet, de április közepén újabb 3 hónap eltelik, jobban észnél leszek, amikor megyek kontroll vérvételre.

2018. ápr. 4. 08:28
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem is kell kihagyni a gyógyszert vérvétel előtt. Egyrészt azért, mert a kérdés az, hogy az adott adag elegendő-e. Másrészt meg ha a gyógyszer nélküli állapotra lennénk kíváncsiak, akkor legalább egy hetet kellene kihagyni.

Nem írtad, és én nem vagyok orvos, de úgy sejtem, hogy a T3 és a T4 az alsó határ közelében volt.

A második mérésnél a TSH okés, gondolom, csak ez volt. :(

Majd most április közepén méresd a többi értéket is, összesen 8 ezer forint (legalábbis a CentrumLabnál, akik elég sok helyen csinálják az államis laborokat is).

Az aTG azért fontos, mert rákra utalhat; de szerencsére ez nem gyakori.

Viszont a Hashimoto-szindróma nagyon gyakori, 10 pm-alulműködésből 9-ben ez az autoimmun betegség az ok, csak 1-ben a jódhiány.

Mivel a TSH-d még nem volt vészes, remélhetőleg és valószínűleg a gyulladás sem erős még, és az ún. "szubklinikus" szinten vagy. Ez azért jó, mert minél előbb elkezded gyógyítani magadat, annál hamarabb lehet jó eredményeket elérni.

Sajnos a "gyógyítani magadat" nem elírás, hanem tapasztalat. A dokik nem foglalkoznak a Hashimoto-val általában. De most nem részletezném, majd csak akkor, ha kiderül, hogy szükséges.

Addig is kezdj el szelént szedni, a hagyományos endokrinológusok napi 100 mikrogrammot javasolnak (legalábbis akinél én voltam, ennyit mondott), és ez minden esetben jót tesz, mert segíti a hormonátalakítást.

Viszont funkcionális orvosok napi 2-400 mcg-ot javasolnak, és én úgy tapasztalom saját magamon, hogy nekik van igazuk.

Szedhetsz még D-vitamint is, napi 2-3000 NE körül. Nem sokan tudják még, hogy immunerősítő és gyulladásgátló hatása is van, nem csak a csontok egészségéhez kell. Mert ha Hashimoto, akkor ezzel a két héttel is előrébb vagy; ha meg nem az, bajod akkor sem lesz a D-vitamintól, ilyenkor már a lakosság döntő többsége úgyis D-vitaminhiányos.

2018. ápr. 4. 10:15
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszi a választ. A T3 és a T4 is teljesen középértéken volt, nem alsón.

Voltam tegnap a háziorvosnál, adott beutalót UH-ra, olyan volt nekem, mintha meg is lepődött volna, hogy ez kimaradt....

Vérvételen fogom kérni a többi vizsgálatot is, van nálunk fizetős lehetőség.

D vitamint szedtem egész télen, Bioextrás 3000 Ne-t. Szelént akkor is érdemes, ha az L-Thyroxint szedem?

Még egy kérdés: ha netalán kimutat az UH gyulladást, arra külön fognak gyógyszert adni?

Most már azt hiszem, kimerítjük a témát :)

2018. ápr. 5. 08:30
 6/6 anonim ***** válasza:

"A T3 és a T4 is teljesen középértéken volt, nem alsón.W

Akkor szerencsés vagy. :)

Igazából a tapasztalatok szerint az az optimális, ha az egyik a felső harmadban van, a másik pedig a középértéknél magasabb, csak most nem jut eszembe, melyik melyik.

"D vitamint szedtem egész télen, Bioextrás 3000 Ne-t."

Nem is tudod, milyen jót tettél magadnak...

"Szelént akkor is érdemes, ha az L-Thyroxint szedem?"

Persze. Az L-Thyroxin "csak" T4-hormon. Azt még a szervezetnek át kell alakítania T3-má - a szelén pedig ezt a folyamatot segíti elő. És vannak egyéb pozitív hatásai is.

Még egy javaslat: az organikus szelén felszívódása jobb. És ha alaposan körülnézel a választékot illetően, akkor találhatsz olyat, ami igazából nem is sokkal drágább a szintetikusnál. Tehát szelenometionin-tartalmút válassz inkább. (Én most a BioCo nevűt szedem.)

"ha netalán kimutat az UH gyulladást, arra külön fognak gyógyszert adni?"

Sajnos a magyar (és sok más) orvosi gyakorlatban nem fognak. Mert nincs is, legalábbis kifejezett gyógyszer nincs. De amúgy sem foglalkoznak vele, mondván, ez "gyógyíthatatlan, de semmi baj, mert a hormontablettákkal pótolható a hiányzó hormonmennyiség".

Engem konkrétan azzal biztatott az uh-s orvos, hogy "ezzel ötezer évig is el lehet élni"; és ha ő nem említi, hogy a labor tudja megerősíteni a diagnózist az aTPO-szint alapján, akkor lehet, hogy azóta sem mérték volna, ugyanis az endokrinológus "elfelejtette", én említettem meg, hogy az uh-s mit mondott, és hogy akkor talán mérni kellene... Így utólag, tollal írta rá az ambulánslapomra, hogy a legközelebbi kontrollkor (azaz három hónap múlva!) mérjenek aTPO-t is. Amikor pedig meglett ennek az eredménye, azt mondta, hogy azt többet nem kell majd mérni, mert "úgysem megy lejjebb". Ezt akkor még el is hittem neki, de aztán utánaolvastam, így tudom, hogy nem igaz. És mióta a funkcionális orvosok tanácsait követem, két és fél hónap alatt 25%-kal csökkent az aTPO-m, pedig egyelőre csak a magasabb szelén- és D-vitaminbevitelt valósítottam meg, ill. szedek még egy rakás bogyót (magnézium, omega3, vitaminok, kurkuma).

"Most már azt hiszem, kimerítjük a témát :)"

Igen, legalábbis egyelőre. De ha magasabb lesz az aTPO-d, mint kellene, akkor írj kommentet nyugodtan, vagy akár privátot is. A bevitt D-vitamin miatt úgy gondolom, hogy ha magasabb is lesz, akkor nem vészesen, és onnan még könnyebb visszafordítani a folyamatot.

Még egy jó tanács: a dokik többsége nem szereti, ha a beteg megemlíti, hogy a neten olvasott valamit. Nekem eddig kivétel nélkül mindegyik "tiltakozott", hogy jaaaj, a neten minden hülyeséget összeirkálnak. Legutóbb a házidokinál "bevetettem a csodafegyvert": mondtam neki, hogy bocs, de olyan oldalakat olvasok, amiket orvosok írnak. Nem hatotta meg.

Amiket most írtam, szintén nem laikusok "firkálmányaiból" szedtem össze. Van egy amerikai gyógyszerésznő, aki Hashimoto-s volt vagy tíz évig, de meggyógyult, a honlapján rengeteg új kutatási eredmény szerepel, és mindenféle hasznos cikk, jó tanácsok stb., főleg onnan tájékozódom, ill. más, funkcionális orvosok cikkeiből.

2018. ápr. 5. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!