Szerintetek mennyire etikus az egy orvostól, hogy közölje
a beteggel, hogy meg fog halni? És az, hogy a
hozzátartozókkal közölje ugyanezt?
Ha valakinek órái vannak hátra, azt általában megérzi. Ha viszont van némi idő, akkor nem veheti el azt azzal, hogy nem mondja meg. Van, aki még szeretne elintézni egy s mást. Tőle valós időt vesz el, míg a tényközléssel csak képzeltet.
2017. ápr. 28. 17:57
12/17 A kérdező kommentje:
Nyilván nem csak arra az időre gondoltam, mikor órák vannak hátra. Hanem mondjuk az elején.
A mi esetünkben, amikor azt mondták, hogy itt a búcsú ideje, mert max. két nap, még másfél hét volt, de onnan már a halálig a szemét sem nyitotta ki.
Viszont ott már csak a hozzátartozóknak mondták, hogy órák. Ő nem hiszem, hogy tudta.
13/17 A kérdező kommentje:
Mégis megfordult bennem az a gondolat, hogy mivel az elején teljes körű tájékoztatást kaptunk, felvázolva a legrosszabb kimenetét, lehet?,hogy nem is küzdött úgy, mintha úgy tudja, hogy túlélheti.
Fura.
Hogy gondolod ezt a küzdést? Mit csinált volna, mikor "küzd"? Ha nem gyógyítható, akkor a "küzdés" se gyógyítja, akármit is jelentsen. Te komolyan azt kívánod, a halálosan beteg rokonod bárcsak értelmetlen hülyeségekbe ölte volna az utolsó energiáit?
2017. ápr. 28. 18:24
Az emberek szeretik másokra fogni, másokra kenni, az emberi természet már csak ilyen, hogy mindig kell keresni valakit aki lehet hibáztatni :)))
2017. ápr. 28. 18:41
16/17 A kérdező kommentje:
Most tuti, hogy félreertettétek. Dehogyis hibáztatok én senkit. Ha nem tudta a szervezete legyőzni, akkor nem tudta. Tudom én is. Csak sok helyen olvastam, hogy ha elhiszed, hogy meggyógyulsz meg nincs betegségtudatod, akkor nagyobb az esély, hogy meggyógyulj.
Tényleg nem hibáztatok senkit.
Azzal egyetértek, hogy a pozitív gondolkodásnak ereje van, egy bizonyos mértékig. Egy ilyen esetnél viszont sztem felesleges ezt idekeverni. Persze volt már rá csomó példa hogy azt mondták egy halálos beteg embernek hogy meg fog halni 2 hónap múlva de ő annyira hitt benne hogy a végén meggyógyult, ezt nem tagadom, de ez csak a véletlennek köszönhető. Olyannal is előfordult ilyen aki már rég beletörődött hogy meg fog halni. De ezek az esetek azért nem mindennapiak. Gyógyítható betegségeknél tényleg fontos ez amit mondasz, és bizonyítottan befolyásolja a gyógyulást ha ő maga is hisz benne. De egy súlyos, halálos betegségnél ahol már megmondják az elején hogy nincs sok esély a gyógyulásra, szerintem felesleges lenne hitegetni önmagunkat, vagy akár másokat. A halál egy elkerülhetetlen dolog, semmi rossz nincs abban ha valaki elfogadja hogy meg fog halni és nem akar tovább "küzdeni".
2017. ápr. 28. 20:34
Kapcsolódó kérdések: