Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Lehet-e már újra enni tatárbif...

Lehet-e már újra enni tatárbifszteket, rántott velőt, velős csontot? A prion, azaz a kergemarha-kór (Creutzfeldt–Jakob-szindróma, CJD) veszély miatt kérdezem. Szakemberek, ti mit tudtok erről?

Figyelt kérdés
15-20 évvel ezelőtt nagyon riogattak ezzel. Mostanra mintha elült volna a téma.

2017. márc. 30. 20:37
 1/10 anonim ***** válasza:
40%
A nyers hús fogyasztása mindég veszélyes.
2017. márc. 30. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

1. Itt mindenki szakember.

2. Én nem is tudtam hogy van ilyen tilalom.

2017. márc. 30. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
85%
Magyarországon minden szarvasmarhát ellenőriznek a kergemarha-kórra, tehát itt ehetsz. A kergemarha-kór egyébként a szarvasmarhák betegsége, az emberi betegség a variáns Creutzfeld-Jakob betegség.
2017. márc. 30. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
85%
vCJD-t nem lehet kapni tatárbifsztektől, mivel azt bélszínből vagy ritkábban hátszínből csinálják, ezek azok a húsfajták, amiket nyugodtan meg lehet enni nyersen, itt prionok nem fordulhatnak elő, még ha a marha fertőzött lenne sem. Ráadásul, ahogy mondták nálunk az állatorvosok ellenőrzik az állományokat és így a különböző szivacsos agyvelősorvadásokat könnyen kiszűrik. Ennek ellenére az igaz, hogy a marhának bizonyos részeit nem lehet megenni, de ez csak óvintézkedés, ezek általában az agy illetve a központi idegrendszer részei. Régen azért volt ezzel gond, mert nem ismerték a kórokozót, és az angoloknál a feldolgozó üzemben ugyanazokat a késeket, gépeket használták, amik belevágtak a fertőzött területekbe, és ezek vágták a hamburgerhúst, sőt a húspogácsába kerülhetett a kockázatos részekről szövet a kajába.
2017. márc. 31. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
89%
Ja, és a hús nyerssége nem releváns a prionok szempontjából, ha valaki hővel akar denaturálni prionfehérjéket, akkor megsemmisítené a kaját is, hamuvá égetné nagy hőfokon és nyomáson. Ha csak normálisan sütne, főzne egy prionfertőzött szövetet, akkor ugyanúgy elkapná a betegséget.
2017. márc. 31. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Signal Intelligence tényleg szakember! Válasza abszolút hasznos. Köszönöm. Végre újra merek rendelni a kedvenc kajámból:-) (A '90-es években olvastam olyan szakcikket, hogy Angliában húsz éven belül a cjd miatt - nem külön kórházat - hanem kórház hálózatot kell majd építeni. Akkoriban itthon is volt egy-két eset, igaz főleg a 'legigénytelenebbek' között.) Mostanában eszméltem rá, hogy elmúlt a húsz év és semmi különös, én mégis tartom a 'böjtöt'.

Folytatnám a témát a másik két gyanússá vált étellel a főtt marha (és sertés) csontvelővel, valamint a tudtommal sertésagyból készülő rántott velővel. Azokkal mi a helyzet?

2017. ápr. 1. 06:45
 7/10 anonim ***** válasza:
78%

"A '90-es években olvastam olyan szakcikket, hogy Angliában húsz éven belül a cjd miatt - nem külön kórházat - hanem kórház hálózatot kell majd építeni. Akkoriban itthon is volt egy-két eset, igaz főleg a 'legigénytelenebbek' között"


A CJD-vel meg a többi prionbetegséggel az a baj, hogy a fertőzött kaja csak az egyik lehetséges mód az elkapására. Ezen felül kialakulhat spontán (ez rendkívül ritka), öröklődhet, illetve orvosi beavatkozás során is el lehet kapni, ha valakin agyműtétet végeznek egy már korábban szennyezett eszközzel. De meg kell jegyezni, hogy ezek rendkívül ritkák, nagyobb az esély arra, hogy valakit elut a busz, minthogy ilyen betegség alakulna ki. Ami engme mindig is érdekelt, hogy transzfúzióval el lehet e kapni, mert ha igen, akkor tulajdonképpen egy olyan szinten fertőző betegségről beszélünk mint pl. a hepatitis, még ha ritka is, azonban erre nincs megbízható adat, pontosan a betegségek ritkasága miatt. Egérkísérletek azt mutatták, hogyha közvetlenül az agyukba juttattak be fertőzött vért, akkor megfertőződtek, de normál esetben nem. Szóval ezek alapján én arra a következtetésre jutottam, hogy a csontvelő nem fertőzhet, még akkor sem, ha a marha esetleg beteg volt, de ugye ezt figyelik, és a CDC szóvívője is ezt nyilatkozta.


[link]


A disznó már érdekesebb kérdés, normál esetben a disznók között nincsenek prionbetegségek, viszont ha fertőzött takarmánnyal etetik őket, akkor elméletileg elkaphatják, gyakorlatilag ritka. Szóval erre elég kicsi az esély, de elméletileg nem lehet kizárni, mindenesetre a velő amúgy sem egy olyan kaja, amit napi vagy akár heti rendszerességgel esznek az emberek (a steak már lehet), szóval kicsi az esély, viszonylag ritkán fogyasztják, én nem gondolnám túl veszélyesnek és nem is volt erre igazolt eset.


Ami még felmerülhet az a birka vagy kecskeagy, mivel itt is figyelik az állományt és szintén minimális az esély az ilyen prionbeteg hús eladására is, nem tartom reálisnak.


[link] Ezzel egyetért a CDC szóvívő ürge is, aki azt mondta, hogy nincs adatuk arra vonatkozóan, hogy ez lehetséges lenne. Viszont a szarvasokban előfordulhat a maguk prionbetegsége és ott senki se ellenőrzi az állományt, szóval az ilyen szempontból veszélyesebb lehet, én vadhúsból nem ennék se agyat, se szemet, bár erre sincs adat, hogy ez lehetséges lenne legjobb tudomásom szerint.

2017. ápr. 1. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Újra kösz. Egy utolsó kérdés a témában: hallottam, hogy a magyar szürkemarha genetikai okból cjd mentes és a mangalica is, valamint- ez a legérdekesebb - a magyar rakca juh is. Ez csak marketing lehet, vagy van alapjuk? (Amúgy, ha valami ritka, ezért közegészségügyi szempontból nem probléma, de pont én leszek az áldozat, az annyira nem megnyugtató :))
2017. ápr. 2. 13:47
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

CJD emberben alapvetően ha jól emlékszem 4 féle módon alakulhat ki; spontán, fertőzött kaja által, öröklötten, sebészeti beavatkozással. Hogy az állatokban ezek közül melyik fordul elő azt nem tudom (én egy embert érintő megközelítésből tanultam eről anno, előkerestem a tankönyvet és abban sem írták ezt le, na persze tehénnél ezt kergemarhakórnak hívják, de igazából majdnem ugyanaz mint a CJD szóval a megnevezésen nem veszünk össze), ezért ez csak spekuláció a részemről logikai alapon. Szóval a fertőzés útján szerzett szivacsos agyvelősorvadások nagyjából ugyanúgy alakulnak ki. Az eltorzult alakú prion protein bejut a szövetekbe és az egészséges prionproteineket a saját "képére" alakítja át. Ennek a pontos folyamatáról vannak viták, de a lényege a betegségeknek ez. Azt nem tudom elképzelni, hogy genetikailag a fertőzéssel szerzett kergemarhakórra bármi is immunis lehetne, annál is inkább mert egy gyors keresés alapján erről annyit találtam, hogy anno megpróbáltak valami kutatók genetikailag módosítani marhaállományokat, hogy rezisztensek legyenek a kórral szemben, de néhány 10-12 évvel ezelőtti híren kívül semmit nem találtam, szóval nem hinném, hogy sokáig eljutottak. Ráadásul tudjuk, hogy technikailag előfordult már (nagyon nagyon ritkán, kb. két esetre emlékszem) a magyar marhaállományban, és a globalizáció miatt nem is tudjuk pontosan, hogy a marha, amit eszünk egész pontosan honnan jött, még ha ez a feltevés igaz is lenne.


A lényeg sokkal inkább az, hogy a beteg állatokat azonnal kiszűrik és a veszélyes szöveteket fel sem használják, tehát két fronton is védve vagyunk, de nem tartom megalapozottnak, hogy a magyar marha immunis lenne, vagy egyáltalán ez az immunitás lehetséges lenne, persze a prionkutatás még eléggé kezdetleges formában jár. Hiába ismerjük ezeket a betegségeket, annyira kevés embert érintenek, hogy egyszerűen (mint az összes ritka betegség esetében) nincs pénz a kutatásukra, mert nem kifizetődő.


Kerestem adatokat, az Egyesült Királyságban 2008-ban 2 db fertőzöttet diagnosztizáltak CJD-vel, összehasonlításképp, abban az évben több mint 2500 ember halt meg közúti balesetben. Szóval abban igazad van, hogy technikailag, matematikailag van esélyed arra, hogy CJD-t kapj, de jóval nagyobb az esélye, hogy spontán alakul ki, mint fertőzéssel. Viszont ez az esély is felfoghatatlanul kicsi, rendkívül ritka kórképről van szó, egyáltalán nem tartom reális veszélynek, statisztikailag jóval nagyobb esélyed van arra, hogy félrenyeled a falatokat és megfulladsz, minthogy CJD-t kapnál.


De mivel kíváncsivá tettél, valószínűleg írok egy e-mailt az illetékes hatóságoknak, hátha válaszolnak.

2017. ápr. 3. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Ismételten kösz. Közben én is gondolkodtam, hogy ha vadállatokban is előfordul, akkor a "természetközelibb" kultúrfajtákban miért ne lehetne. De tényleg olvastam ilyesmit.

A spontán keletkezés lehetősége nekem újdonság volt.

Ígéretemhez híven nem folytatom tovább a témát,amúgy a válaszaidból mindent megtudtam, amit szerettem volna.

Viszont, ha az említett emilre lesz válasz, akkor arról referálj még légyszi.

2017. ápr. 5. 10:35

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!