Hogyha a tsh hormonszint teljesen normális értéket mutat akkor kilehet zárni 100%-ig hogy nincs pajzsmirigy problémám?
Én másfél éve küzdök, hogy referenciatartományon belül legyek, szerintem annak akinek oké a tsh-ja és nincs egyéb pajzsmirigybetegsége, vagy más hormonokkal összefüggő betegsége annak nincs szüksége endokrinológusra.
Nem tudom miért lett ekkora divat mindent a pajzsmirigyre fogni, ezer más bajod is lehet. De persze ha ez nyugtat meg, akkor menj endokrinológushoz, tk. ezért kell tb alapon fél évet várni az endokrinológusra.
A referenciában benne van a 80éveseké is és a kisgyerekeké is, de egy 20-on 30valahány éves nőnek nem jó az ami a 80évesnek, értelemszerűen. Ezt csak hozzáértő szakorvos, endokrinológus döntheti el. Nálam pl amikor feljebb ment 3körülire, megéreztem, fáradt lettem újra, hullott a hajam, 1köröl már nem. Mindenkinek egyedi a szintje ami jó neki. Nem a számok számítanak, hanem a beteg és a tünetei, a közérzete! Van aki meg se érzi az 8-as tsh-t más olyankor már 20kilót hízott... A fiatal nő szeretne egyszer babát, ahhoz 1 körüli kell különben elvetél, meg se fogan vagy ha mégis akkor idegkárosodása lesz a babának és sokszor még 2ről is nehéz levinni oda. Amúgy is fél max 1 évente mindenkinek járni kéne vérvételre, így szűrhető lenne.
Nem divat, hanem egyre terjedő népbetegség főleg a jódhiány miatt, de az autoimmun betegségek közötti is igen gyakori, minden 10.nőnek van, alaposabbak az orvosok, kérik ezt is, régen nem tudták ennyire szűrni, sőt most is van aki nem volt még életében vérvételen, nem tudhatja. Viszont háziorvos hasraütésre nem írjon fel ilyen gyógyszert! Nem az ő szakterülete, a nőgyógyász sem ír fel vérnyomáscsökkentőt. Nekem is felírta hogy egy egész szemmel kezdjem el a letrox 100at, nem váltottam ki, endokrinológus megvizsgált, kért UH-ot, inzulint, női hormont és más adag kellett teljesen (elég volt a 75-ös), lassan felépítve (negyed, fél, egész 2-3hetente emelve), különben előjönnek a túlműködési tünetek.
A pajzsmirigyhez hasonló tünetek okoz más hormongond is, IR is akár, ezeket csak endokrinológus nézetheti meg, tehát kell. Egyébként a magánt javaslom, nem csak az idő miatt (alapvetően kevés is van aki a kórházakban van, sok a szerződéses máshonnan járó, de alapból kevés beteggel számolnak egy napra). hanem emberileg is, sokkal jobban figyel rád, téged kezel nem a számokat.
Egyébként máshová is ezer év egy várólista tb-re mert orvoshiány van, egy sima pm UH is 4-5hónap, szemészet 2hónap minimum, nőgyógyász 3-4hét, laborban egy hormonsor 2hét.
Nem lehet kizárni, mert a jó értékek csak egy pillanatnyi állapotot jelentenek.
Nekem kb 20 évvel ezelőtt diagnosztizáltak autoimmun Hashimotot, és akkor is, illetve azóta is jó mind a három értékem (tsh, t3,t4). Az egyetlen, ami mutatja, hogy gond van, az anti tpo. Az viszont kb tízszerese a normálnak.
Szóval nézesd meg, ha tüneteid vannak, akár más autoimmun gondod is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!