Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Gyakorlati tanácsokat tudnátok...

Gyakorlati tanácsokat tudnátok adni laktózmentes diétához?

Figyelt kérdés

Egyenlőre két hétre laktózmentes diétát kell alkalmazni a gyerekeimnél.

Először úgy gondoltam, hogy jó, akkor tejtermék nincs, kivéve a laktózmentes megoldjuk. De a bevásárlás során, szembesültem azzal, hogy rengeteg dolgon rajta van a tejsavópor, tejpor, stb.

Tud valaki ajánlani termékeket , hogy mit lehet és mit nem?

Pl. a Gyermelyi tésztán úgy láttam, hogy rendben van, de a kenyereknél, zsemléknél hogyan válasszak? Édességből van olyan amire külön nincs ráírva, hogy laktózmentes, de nincs benne? Pl. étcsokiba mártott mazoslát szerettem volna venni, de az étcsokiba már volt tejpor.

Előre is köszönöm a segítséget!

2016. júl. 16. 09:12
 1/6 anonim ***** válasza:

Kenyeret süss te vagy szoktasd le a gyerekeket róla, mert felesleges. Egyenek reggelire zabkását! Én instantoz szoktam venni kölln márkát vagy a müller früstückbreit. Vizzel megcsinálod mézzel gyümölcsel, magvakkal, kókusszal lehet ízesíteni

Ebédre sült hús, párolt zöldség és rizs/ krumpli v főzelék ( tejtermék helyett saját magával vagy krimplival sűrítve. Ha sok pénzed van növényi főzőkrémmel)

Tészrát lehet kapni laktóz nélkül

Vagy töltött paprika, cukkini

Vacsora saláta hússal

Édesség puding szója vagy tönköly vagy egyéb növényi tejből

Rizsfelfújt szintén növényi tejből

Alpro szókajoghurt is finom

Aszalt gyümölcsök

Muffin tej helyett banánt lehet bele rakni

2016. júl. 16. 09:32
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi. Kenyérnél annyi segítségünk van, hogy általában házit veszünk, és pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Zabot nem igazán eszik, de próbálkozok még.

És mi van az olyan termékekkel amiről nem gondolnánk, hogy van benne tej? Pl. a ropi zacskóján is rajta van hogy tej.

Ezt sem szabad vajon ebben a két hétben??

2016. júl. 16. 09:49
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha laktózmentesen kell táplálkozni, akkor bizony minden termék összetevőjénél fontos megnézni, van-e benne laktóz (tejtermék, laktózmentes-e).

Kevés olyan gyógyszer van, amiben nincs laktóz. Ezt is fontos tudni. De a gyógyszerek dobozán ezt is feltüntetik.

Ma már a zsömléknél sem egyértelmű, hogy csak vizesek és nem raknak bele tejterméket. Az Intersparban láttam, hogy péktermékeknél egyértelmű jelölések - allergén infók - vannak, így ott könnyebb tájékozódni.

Én 16 éve nem eszem semmilyen tejterméket, de még laktózmenteset sem. Hozzá lehet szokni. Még a mai napig is mindig elolvasom az összetételét sok mindennek, mert az is előfordult, hogy valamire nem tüntették fel, hogy van benne, de később kiderült, mégis tesznek bele savót.

Legfőképpen a Herbaházban vagy Mediline-ban vagy Bijo-ban vásárolok vagy egyéb reformboltban, bioboltban, mert itt óriási a választék, laktózmentes ételek tekintetében is.

Vannak olyan étcsokik, amikben nincs tejtermék (nincs feltüntetve, hogy laktózt tartalmaznak), de mint írtam, el kell olvasni az összetevőjét, hogy tényleg ne tartalmazzon.

Pár napja vettem a Sparban nápolyit és étcsokit, tehát azért sok minden édességben sincs laktóz, meg lehet ezeket találni.

Vegimilk italport is megnézheted. Ez laktózmentes, gluténmentes is. Én ezzel készítek kakaót, gyümiturmixokat, pudingokat (vannak pudingok is, amikben nincs laktóz + Vegimilk porral készítem) és ezzel készítem pl. a spenótot is.

Sokféle ital van, ami nem tejtermék, de mégis hasonló, mint a tej, pl. zabital, szójaital, rizsital, ilyen-olyan ízesítésű italok stb. Ilyeneket még a Rossmannban, DM-ben, Tesco-ban stb. is lehet venni.

A törvény szerint - és a gyártókat magukat megvédve - fel kell tüntetni, ha olyan környezetben gyártják a tejtermékmentes élelmiszereket, ahol tejtermékest is gyártanak. Ilyenkor ez van az összetevőjében: "Nyomokban....tejet tartalmazhat" Ebben az esetben meg kell kérdezni a dokit, hogy az ilyen felirattal - "tartalmazHAT" - rendelkezőket is kerülni kell vagy ezeket lehet fogyasztani.

Nem könnyű az elején, de nem lehetetlen hozzászokni.

2016. júl. 16. 10:45
 4/6 anonim ***** válasza:

A kenyérben nincs tej... vizes zsemle, vizes kifli, ezekben sincs, vizzel keszitik

Tejre van sok alternativa, amit ha otthon keszitesz tudsz hasznalni helyette pl. Kokusztej, zabtej, mandulatej, szojatej

Vaj helyett margarint hasznalj

Tejszin helyett az etelekbe lehet tenni kokusztejszint pl.

Csokit azt mindig meg kell nézni van e benne, sokszor az etcsokiban is van valamennyi

Bogaraszni kell a boltokban az osszetevoket, ezt mashogy nem lehet

Egy ido utan mar ugyis tudni fogod, hogy mit vegyel

2016. júl. 16. 11:36
 5/6 anonim ***** válasza:

Több kenyérben is van tejtermék! Még régebben sokszor megkérdeztem itt-ott pékségekben, raknak-e bele tejterméket és a válasz minden esetben az volt, csak keveset, de raknak bele.

A Tescoban régebben vettem "Tigrisvekni" kenyeret. Az összetevőjében nem írtak arról, hogy lenne benne laktóz, így megvettem. Mert ugye ezt kötelező feltüntetni. ha nincs ráírva, akkor nincs benne...gondoltam én. Rosszul lettem. Beszéltem a pékség vezetőjével. Csak annyit kérdeztem, raknak-e tejterméket a Tigrisveknibe? Azt mondta, persze. Az "akkor miért nem tüntetik fel a címkén"

kérdésemre a válasza egy elnézéskérés volt. Másnap már tényleg olvastam a címkén a laktózt. Nemrégiben újra ránéztem erre a veknire és meglepetésemre nem jelölték a címkén a laktózt. De már nem merem megvenni, mert anno megjártam vele.

Persze biztosan van olyan pékség, ahol talán nem tesznek bele X kenyérfélébe, péktermékbe savót pl.

Vannak olyan zsömlék is, ahol az van kiírva, vizes zsömle, de mégis tartalmaz tejterméket. Nem tartalmazHAT, hanem tartalmaz! Nem egy esetben volt már ebből gond, hogy vizesként tüntették fel azt, ami tejes / vajas is volt. Egyébként pedig érezni lehet a különbséget és nemcsak a hasmenés miatt, hanem tényleg más az íze.

Régen volt egy barátom, aki pékségben dolgozott. Ő beszélt arról, nem tüntették fel, hogy raknak kenyérbe és vizes zsömlébe is tejterméket. Valaki bejelentette őket, mert rosszul lett többször is. A pékséget megbírságolták és több dolgozót is elbocsátottak, hogy a bírságot ki tudják fizetni. Ekkor beszélt arról a barátom, hogy nem igazán megbízhatóak a pékségek. Biztosan vannak kivételek...

Ezért én már nem is vásárolok sima pékségben, hanem magam készítem vagy pl. Intersparban vagy bioboltban, herbaházban veszem, mert itt odafigyelnek és kiírják az allergén összetevőket rendben.

Margarin tényleg jó alternatíva, de ennek is meg kell nézni az összetevőjét, mert valamely margarinban van tejtermék. Ligában pl. nincs.

2016. júl. 16. 14:22
 6/6 anonim ***** válasza:

A lényeg: nem elég megkérdezni egy eladót, van-e a péktermékekben, kenyerekben tejtermék (vajat is érdemes külön kiemelni, mert valahogyan sokan nem kötik össze, hogy a vaj is laktóztartalmú), hanem el kell olvasni a címkét és nemcsak úgy lekapni a polcról a kenyeret.

De ugyebár a címke sem 100%-os módszer (ls. Tesco), de találhatunk azért megbízható üzletet.

2016. júl. 16. 14:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!