Maltofert (vas) hogy szedjem?
Hullik a hajam vashiány miatt, két hónapja szedem a vasat, de még mindig hullik.
Megkérdeztem a gyógyszerészt - megbízom benne, nagyon okos, sokat segített - ő azt mondta, hogy akkor vehetem be, amikor akarom, ha hányingert okoz, inkább étkezés után.
Viszont mivel már magyarul mindent elolvastam a vashiány + hajhullásról, angolul is kutattam, és ott szinte mindenki azt írja, hogy reggel éhgyomorra veszik be a vasat, narancslével.
Azt is olvastam, hogy ha étkezés közben vagy tejtermékkel vesszük be, akkor 40-60%-kal kevesebb szívódik fel. Teljesen tanácstalan vagyok, a hajam meg csak fogy.
Aki szedte, hogy szedte a vasat?
Rutin vérvizsgálaton megnézték a pajzsmirigyet is, akkor elküldtek endokrinológiára, ott alaposabban megvizsgáltak, és nem volt semmi baj.
Maradok annál, hogy a legegyszerűbb megoldás a legvalószínűbb. Ismerem magam, tudom, hogy nagyon hipochonder vagyok, ezért nem szabad olvasnom a neten se semmit, mert ha vagy rák vagy vérszegénység miatt hullik a hajam, úgy is a rákot mesélem be magamnak, hogy tudom, hogy vérszegény vagyok.
Nem akarok senkit megbántani, mert nagyon kedvesek vagytok, de olyan orvosok vizsgáltak, akik 30 éve ezt csinálják és mindent láttak, a saját szakértő szemükkel nézték meg a fejemet. Bízom bennük.
Én is így álltam hozzá, mégsem a vashiánytól/vérszegénységtől hullott. Ha két hónap alatt nem javult és a vérképed rendben van, érdemes máshol is körülnézni. Az orvosok sem tudhatnak mindent. Pl. az esetemben nekem kellett "kitalálni", hogy a mandulámmal lehet probléma - elmentem magánorvoshoz és megerősítették a sejtésemet. Pedig előtte a bőrgyógyász is csak találgatott.
Mindenesetre jobbulást!
Volt/van bőrproblémám, viszketett, égett, durván be volt gyulladva. Emellé jött az iszonyatos zsírosodás + hajhullás. Viszont akármit adott a bőrgyógyász, semmit nem használt egy kicsit sem. (Hajgyógyásznál is voltam, ő csak annyit mondott, hogy meg fogok kopaszodni és vegyem meg a 30 ezres termékcsomagot.) Végül egy nagyon durva pattanásellenes szert szedtem kis adagban 2 hónapig (Roaccutan megfelelője). A fejbőrgondokat megoldotta, erre már nem lehet fogni a hajhullást.
Ezután derült ki a mandulaproblémám. Arra szedtem antibiotikumot, még jobb lett a fejbőröm. Szerencsére most már egy hete nincs mandulám, remélem végleg megoldódnak a problémáim. Ha nem, akkor valami kezelhetetlen hormonbajom van. :(
No mindegy, a lényeg, hogy nehéz kideríteni, mitől hullik a haj. A kérdezőnek meg a többi sorstársnak is gyors javulást kívánok!
Tudom, hogy nem mostani a kerdes , de hatha valakit meg erdekel.
Nekem harom evig hullott a hajam , negyed annyi hajam maradt, mint amennyi volt. Vashianyra en is maltofer ragotablettat kaptam. Szedtem is rengeteg ideig, mar nem volt megcsillagozva rossznak a vasam a laboreredmenyeknel, de meg mindig also hataron volt. Tok veletlen ratalaltam a neten, a sorbifel (asszem igy irjak) vasra. Es soha az eletbe nem hittem volna , hogy meg fog allni az evek ota hullo hajhullasom, de par honap szedes utan mar nem hullik a hajam egyaltlan. Szoval szerintem a maltofer nem a legjobban felszivodo vas tabletta.
En is c vitaminnal szedtem mindig , de nekem ez a sorbifel az,ami bevallt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!