Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Maltofert (vas) hogy szedjem?

Maltofert (vas) hogy szedjem?

Figyelt kérdés

Hullik a hajam vashiány miatt, két hónapja szedem a vasat, de még mindig hullik.

Megkérdeztem a gyógyszerészt - megbízom benne, nagyon okos, sokat segített - ő azt mondta, hogy akkor vehetem be, amikor akarom, ha hányingert okoz, inkább étkezés után.

Viszont mivel már magyarul mindent elolvastam a vashiány + hajhullásról, angolul is kutattam, és ott szinte mindenki azt írja, hogy reggel éhgyomorra veszik be a vasat, narancslével.

Azt is olvastam, hogy ha étkezés közben vagy tejtermékkel vesszük be, akkor 40-60%-kal kevesebb szívódik fel. Teljesen tanácstalan vagyok, a hajam meg csak fogy.

Aki szedte, hogy szedte a vasat?

2015. dec. 9. 19:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Én most is szedem, ugyanezt a fajtát, mert súlyos vashiányom van, esténként veszem be mindig, március óta szedem azt hiszem.

Nekem azt mondta az orvos, hogy kúraszerűen szedjem, szóval beveszek két dobozzal, majd várok egy hónapot majd megint két dobozzal, megint várok. Hozzáteszem, hogy 16 éves vagyok, szóval ez mondjuk lehet korosztályonként változik, bár azt hiszem ilyen idős korban már nem nagyon szokták megkülönböztetni.

2015. dec. 9. 19:31
 2/15 anonim ***** válasza:

Minden gyógyszerhez mellékelve van a betegtájékoztató, ha még megvan azt is olvasd el. Látom, hogy ez vagy rágótabletta vagy szirup - nem írtad melyik. A többi vaskészítményt máshogy kell szedni, mint ezt. Amit a neten olvastál biztos nem ugyanerre vonatkozik.

[link]

2015. dec. 10. 13:04
 3/15 A kérdező kommentje:

Rágótabletta, napi 2 x 1.

Igen, itt azt írja, hogy étkezés közben vagy után. De azt tudom, hogy ezt azért szokták írni, mert ha nem így veszed be, megfájdul a gyomrod és hányingered van.

Tehát félek, hogy van egy hatékonyabb mód - éhgyomorra - csak azt nem ajánlják, mert hányingert okoz.

Csak már rémeket látok, nem áll el a hajhullásom, és kész vagyok.

Köszönöm a válaszaitokat.

2015. dec. 11. 01:22
 4/15 anonim ***** válasza:

Szerintem a Maltofer a nyállal már elkezd felszívódni, ne aggódj emiatt. Nem tudom mennyivel előtte kezdett el hullani a hajad, de a vasad már akkor biztos alacsony volt. Kell egy kis idő amíg újratelítődik a szervezeted vele.

Türelem, még egy hónapot várj és ha akkor sem történik semmi, menj el egy endokrinológushoz -hormonális vizsgálatokra. Fogászatra már most is elmehetsz, mert gyulladt fogtól vagy góctól is hullhat a hajad ami nem biztos, hogy más tünetet is okoz.

2015. dec. 12. 15:49
 5/15 anonim ***** válasza:

Szia! Súlyos vashiányom volt, szintén hajhullással. Neo-Ferro-Folgammát írt fel az orvos, 2x1-et. Gondolom ha utánaolvastál, akkor tudod, hogy a vashiány kezelésének lényege a vasraktárak feltöltése (Ferritin érték mutatja laborban). Ez az érték jó, ha 70 felett van, hajhullás esetén legalábbis. Nos nekem a doki által felírt mennyiség nem használt, így elkezdtem 2x2-t szedni (a betegtájékoztató 3x1 vagy 3x2-t javasol), éhgyomorra (előtte-utána két órával nem ettem), 500 mg C-vitaminnal. Így sikerült végül feltölteni a raktárakat, persze az is fontos, mennyi hatóanyag van az adott készítményben. Nézd meg, mekkora adagot javasolnak a betegtájékoztatóban, és próbáld az alapján szedni.

Egy nagyon kicsit javult a hajhullásom, de azóta kiderült, hogy nem csak ez volt a baj.

Más vashiányos tüneteid vannak egyébként?

2015. dec. 12. 18:45
 6/15 A kérdező kommentje:

Leírom, kicsit hosszú lesz.

Vashiányos vérszegénységem mindig volt, Anyutól örököltem. Soha nem volt tünetem, csak rutin laborvizsgálaton derült ki, hogy ez van. Akkor napi 1 Maltofert szedtem kúraszerűen pár hónapig.

A hajam soha nem hullott. Mármint nyilván hullott, de soha nem maradt egy szál sem a kezemben vagy a fésűmben. A hajkefében félévente összegyűlt, de a fésűn nem.

Júniusban vettem észre, hogy hullik, akkor derékig ért a hajam. Először azt hittem, bemesélem magamnak, de hajmosás közben éreztem, hogy nincs annyi, mint eddig. Gondoltam, ennyit súlyt bír, úgyhogy levágtam vállig.

Ekkor már láttam is, hogy "átlátszóbb" a fejem tetején, és szentül hittem, hogy fogprobléma lesz. Tavaly volt egy gyökérkezelésem, és gondoltam, rosszul tisztították ki a fogam, és begyulladt. Ez volt most szeptemberben, megvizsgáltak, (panorámaröntgen) semmi.

Még aznap elmentem bőrgyógyászhoz, hátha "csak" külső oka van. A doktornő szuper volt, alaposan kikérdezett, megnézte, azt mondta, hogy szívesen beutal mindenhova, de ő kizárja, hogy góc lenne, mert diffúzan hullik a hajam, gócnál pedig foltosan.

Október, vérvétel, itt derült ki, hogy alacsony a vas, és ekkor kaptam meg a receptet. Pont 2 hónapja szedem a vasat, és nem nagyon veszek észre változást.

Viszont szerintem rájöttem, mitől kezdett el hullani. Mármint tudom, hogy a vashiánytól, de ha ez a bajom mindig volt, miért pont most?

Majdnem 3 éve elmentem nőgyógyászhoz, mert rendszertelen volt a menstruációm. (Évi kb. 4X jött meg.) Az orvos azt mondta, a túlsúlyom miatt, és ahogy elkezdek fogyni, meg fog jönni. Azóta állandóan nekikezdtem a fogyókúrának, aztán abbahagytam, nekikezdtem, abbahagytam... most június környékén jöttem rá, hogy nem kúra kell, hanem életmódváltás. (Nem koplalok.)

Június óta, ha nem is rendszeres, de olyan 40 naponta megjön, minél többet leadok. Szerintem ez lesz a "gond". Hirtelen sok vért veszítek. Olvastam olyanokról, akiknek csak azért hullik a hajuk, mert erősen véreznek a menstruáció idején.

Ez az egyetlen változás történt a hajhullásom idején, én hülye meg azt hittem, sokkot kapott a szervezetem, hogy zöldséget lát.

Lehet, hogy ha rendszeresen menstruálok, előbb elkezd hullani a hajam, mert előbb kiürülnek a raktáraim... vagy ez nagy hülyeség?

2015. dec. 13. 03:38
 7/15 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Szerintem inkább a hormonproblémád miatt vagy az étkezési szokások megváltoztatása (fogyókúra, de akár egy "sima" étrendváltás) miatt hullhat. Mindenképpen menj el endokrinológushoz! Egyébként diffúz hajhullás lehet góctól is, ismerek erre példát. Sajnos én is azt hittem, hogy csak a vashiánytól hullik, aztán kiderült még mellé a 100 másik problémám. Most mandulaműtét után vagyok, remélhetőleg ez megoldja, mert már nagyon rossz állapotban voltak.
2015. dec. 13. 05:05
 8/15 anonim ***** válasza:
Neo-ferro folgammában is nagyon kevés vastartalom van, Nekem nem is használt több hónapos szedés sem. Helyette kaptam a Ferrográd folic-ot és ez már meglátszott a vérképemen is. Ezt is egy órával étkezés előtt kellett beszedni.
2015. dec. 13. 18:22
 9/15 A kérdező kommentje:

Endokrinológusnál áprilisban voltam, semmi problémát nem talált.

(Nem ezzel mentem, csekkolta a pajzsmirigyemet, egyszer azt hitték, alulműködik, és rendszeresen ellenőriztetem. Azóta normálisak az értékek.)

2015. dec. 13. 23:27
 10/15 anonim ***** válasza:
Férfi-női hormonokat kéne ellenőrizni... Esetleg terheléses vércukor + terheléses inzulin vizsgálat. Hogyhogy "azt hitték", hogy a pajzsmirigyed alulműködik? Nekem volt egy rossz értékem, aztán egy hónap múlva + más laborban nézetve jobb lett, mégis kell gyógyszert szednem... Autoimmun pajzsmirigybetegségem van (gyulladás), és amíg nem szedtem gyógyszert, össze-vissza vert a szívem és más gondjaim is voltak... Pedig a TSH-m 3-4 körüli volt. ATPO értékem nagyon magas, ez utal az autoimmun folyamatra. A hajhullásom nem oldódott meg, de a közérzetem jobb lett.
2015. dec. 14. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!