Szerintetek elég egy EKG és egy vérteszt a
pánikbetegség diagnózisához?
Figyelt kérdés
Angliában élek, 3 hete jelentkeztek az első rohamok, nagyon megijedtem, azt hittem valami súlyos betegségem van. Elmentem az orvoshoz, 120 volt a pulzusom amikor megvizsgált először, azt mondta úgy hallja minden rendben van a szívemmel, de elrendelt egy EKG-t és egy vértesztet. Normális lett mindkettő, felírt béta-blokkolót, ami megszüntette 2 tünetemet, a gyors pulzust és a remegést. Viszont megvan még mindig a szédülés, homályos látás, hányinger, gyomorégés, kézzsibbadás, hátfájás, légszomj és ami a legrosszabb, a gyors kifáradás, akár 5-10 perc séta után is. Aludni sem tudok jól, arra altató tablettát írt fel. 3 hétre kiírt, többre nem tud azt mondta mert bajba kerülhet. Visszaküldött dolgozni a raktárba napi több mázsát emelgetni. Mit tehetek? Elegendő ennyi vizsgálat hogy megállapítsák, hogy a stressz váltotta ki ezeket a tüneteket?
2015. nov. 4. 12:38
1/10 anonim válasza:
A szívinfarktus és a súlyosabb szívproblémák és tüdőembólia kizárásához elegendőek ezek a vizsgálatok, amennyiben a az első vizsgálatot követően 6-8 órával később nem találtak eltérést az eredményeidben.
Érdemes lenne egy kardiológiai kivizsgálásra is elmenned.
2015. nov. 4. 12:44
2/10 A kérdező kommentje:
Nem tudom rávenni a háziorvosaimat, hogy komolyabban vegyenek. Látom már rajtuk, hogy nagyon idegesíti őket amikor megyek. Szerintem azt gondolják, hogy csak a táppénz van a fejemben, pedig most őszintén nem érdekel a pénz, csakis az egészségem. Elmondtam, hogy nyomást érzek a fejemben, hogy gyomorproblémáim vannak stb stb és semmi kivizsgálást nem rendeltek el. Még azt sem tudom, hogy van-e refluxom vagy sem, mert elvileg az is okozhat pánikrohamokat. Fogalmam nincs, hogyan vegyem rá őket arra, hogy kivizsgáltassanak, kezdjek el erőszakos lenni, követelelőző?
2015. nov. 4. 12:48
3/10 anonim válasza:
Ezekkel a vizsgálatokkal nem a pánikot állapítják meg, hanem kizárják azt, hogy a rosszulléteid nem testi eredetűek. Különben a pánikbetegség bármilyen másféle betegséget tud utánozni, anélkül hogy maga az adott szerv beteg lenne. Ezért csinálják ezeket a vizsgálatokat, nehogy szívet cseréljenek, feleslegesen. És hiába erőszakoskodnál, hogy még ezt is meg még azt is végezzék el, valamennyi negatív lenne. Fogadd el a pszichiáter szakvéleményét, és szedd be az orvosságot, amit felír, akármit is ír itt pár gyógyszer ellenes elvetemült gyk-s. Tudod, magam sem hittem el, hogy túl leszek rajta, és mégis így lett. Egy órát nem töltöttem betegszabadságon.
Egy gyógyult pánikbeteg.
2015. nov. 4. 13:12
4/10 anonim válasza:
Mindenképp szükseges egy neurológiai kivizsgálás, valamint endokrinológiai. Ez esetben szoktak MRI-t is csinálni. Ha gondolod, akkor kérj beutalót egy endokrinológushoz is, ha ott is kizárnak minden bajt, akkor egy természetgyógyászt keress fel. A pánikbetegség egy ugyanolyan betegség, mintha a szíveddel lenne a baj, vagy más szerveddel. Az okosak hisztinek hívják, a bölcsek pedig hormonszint csökkenésnek. Nem a te hibád. Sok sikert!
2015. nov. 4. 14:32
5/10 anonim válasza:
*kérj beutalót egy gasztroenterológushoz, elírtam.
2015. nov. 4. 14:34
6/10 anonim válasza:
Az a baj, hogy gyakran leintik, de ha ők élték volna át, lehet rosszabbul viselnék. Nem tudják, hogy egy pánikroham a poklokpokla. Hány olyan ember volt, aki azt hitte "csak" pánikrohamja van, és szívrohamban ment el, vagy agydaganatban.
2015. nov. 4. 14:38
7/10 A kérdező kommentje:
Rendben, tehát akkor egyetértünk nagyjából abban, hogy még szükségesek lennének kivizsgálások. Neurológia, gasztroenterológia, endokrinológia, MRI.
A legnagyobb baj az, hogy nem tudom rávenni a háziorvosomat arra, hogy küldjön már el ezekre, mert bevették a fejükbe, hogy nekem a fejembe van a baj. El mertem szólni magam, hogy egy picit stresszesebb időszakom volt, és már elég is volt ez a diagnózishoz. Dehát uramisten, máskor is voltak már stresszes időszakaim és nem jöttek ezek a rémséges tünetek elő.
Keressek más háziorvost, vagy menjek el magánrendelőbe szerintetek? Az bele fog kerülni elég sok pénzbe.
2015. nov. 4. 16:16
8/10 A kérdező kommentje:
4-es
Kértem a háziorvosomat, hogy küldjön el az endokrinológiára, hadd nézzék meg a kortizol szintemet meg még egyebet is, de azt mondta, hogy vérteszt alapján minden endokrinológiai probléma kizárható. Az mondta, hogy a pajzsmirigyet megnézték, rendben van. Rákérdeztem a mellékvesére, azt mondta, hogy a kálium és nátrium szintek rendben vannak, ez arra utal, hogy a vesémmel nincs baj. Ha mellékvese problémám lenne, akkor a vesém is rosszul működne.
Egy ilyen vértesztből ki lehet mutatni azt, hogy pld rákos sejtek vannak-e a szervezetemben?
2015. nov. 4. 16:22
9/10 A kérdező kommentje:
6-os. Ebben igazad van. És sajnos be kell ismernem, hogy jómagam is így láttam amíg nem tapasztaltam meg a saját bőrömön, hogy milyen. Nem értettem, hogy nem tudnak uralkodni magukon, pozítivan gondolkodni és higgadtan megoldani a problémáikat. Hát így nem lehet. Mert nagyon szörnyű állapot.
2015. nov. 4. 16:34
10/10 anonim válasza:
Nézd, ez most annyira megnevetett, hogy egyes orvosok egy vérkép alapján mennyi mindent kizárnak. A pajzsmirigy problémák kizárásához ennyi nem elég, hypothyreózis is állhat a dologban, a méretét csakugyan nem tudják megállapítani egy vérképből. Mindegy. Bár kevés a valószínűsége, mégsem kizárt. A helyedben orvost válltanék, mivel ez felelőtlenség. És a vérképből nem lehetséges megállapítani a daganatos megbetegedést, illetve, ha már a többi szerv sem érintetlen, akkor nyilvánvaló. Ha pszichés ok is a bajod, akkor mi van? Az épp elég súlyos, pont mintha szívelégtelenségben szenvednél. Lehet mindenmögött a halálfélelem is áll. Mégegy mondatot hadd fűzzek a kedves házirorvosodhoz, ha valóban figyelmes lenne, és odafigyelt volna a neuropszichofarmakológia óráin az egyetemen, akkor tudná, hogy az érintett pácienst azzal nyugtatjuk meg (ha pánik beteg is), hogy kizárjuk kétségeinek az okát, azaz, beutal kivizsgálásra (ami voltaképpen alap).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!