Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Dédi mamám 94 éves. S@gítenéte...

Dédi mamám 94 éves. S@gítenétek a laborja kielemzésében? (Januárban gyomorfekélyt diagnosztizáltak nála, elvileg vérszegény, bővebben lent)

Figyelt kérdés

Januárba kórházba került dédi mamám, elgyengült. Akkor vért kapott most kielégítő az állapota, de akkor fogyott is.

Labor: Vörösvérsejt 2.0(4.0-5.2), hemoglobin 59(120-150) trombocita 459( 150-400), hematokrit 0.19(0.36-0.49), neutrofil7.40(1.80-7.70) C-reaktiv protein8.71 (0-5.0)

Nyilván miután vért kapott ezek az értékek javultak, de én úgy gondolom vérszegény vagy vashiányos. az a baj, nem nagyon részletes a labor. Nem tudom mennyi a vas a szervezetében, de ha jól gondolom nem sok.

A háziorvosunk b12 injeckciót adat neki, de én úgy gondolom feleslegesen, én inkább ásványi anyagot adnk neki. vitamin forrás meg van, kertben terem, paradicsom, uborka, paprika, tojást tejet eszik. Magnezumra, vasra és D-vitaminra gondoltam amit vennék neki. Ajánlott ez 94 éves korban.

2015. júl. 18. 17:23
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Az mcv vér előtt 88.5(81-100), utána 87.3, vas nincs benne.
2015. júl. 18. 18:08
 12/19 anonim ***** válasza:
A vasnál nagyon meg kell gondolni, hogy milyen készítmény, a legtöbb nem szívódik fel. Folyadékban még mindig jobban, és párhuzamosan C vitaminra is szükség van. Viszont a vaskészítmények gyakori mellékhatása a székrekedés. Kérjétek gyógyszerész tanácsát a választáshoz. De ennek pénzvonzata is van.
2015. júl. 18. 18:10
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként igen, az egészségügyi ellátások színvonaláról inkább ne beszéljünk, de jelen esetben a B12-kezelés pont a megfelelő kezelés.

Tudod, hiába kap egy rakat vitamint, ha az nem tud a sejtjeibe beépülni. A vérképzéshez ugyanis elengedhetetlen a B12-vitamin jelenléte. Ha ez nincs meg, akkor kevesebb vörösvértest keletkezik, de a szervezet próbálja ezt kompenzálni azzal, hogy teletömi hemoglobinnal a vértesteket. Amik emiatt még a véráramba jutás előtt szétesnek. Ezen az sem segít, ha teletömitek őt magnéziummal, vassal meg D-vitaminnal, mert attól ugyanúgy nem fog elég vértestje képződni. Persze ártani nem ártotok a vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de az a B12 egyáltalán nem felesleges.

2015. júl. 18. 18:11
 14/19 anonim ***** válasza:
Kórházban sürgősségi vérképet (értékeket) szoktak csináltatni, nem olyt, mint egy háziorvosnál. A vasat nem lehet sürgősségire kérni. Ott mindig nagyon kevés értéket néznek.
2015. júl. 18. 18:18
 15/19 anonim ***** válasza:
A B12 vitamin ha jól tudom a rákosoknak nem jó, ha esetleg az is van a mamádnak, akkor B12-t ne kapjon.
2015. júl. 18. 18:19
 16/19 A kérdező kommentje:
Nem rákos, 94 évesen nincs rák.Jó génekkel rendelkezik.
2015. júl. 18. 19:01
 17/19 szamo77db ***** válasza:
Jó volna, ha egy jól képzett orvos vezetné a nagymamád kezelését és nem itt kérnél segítséget. Szerintem orvosi diploma nélkül nem szabad belebeszélni ilyesmibe.
2015. júl. 18. 20:38
 18/19 anonim ***** válasza:

Én megtudom érteni a kérdezőt... nálunk ugyanez a helyzet. Műtét után anyut hazaengedték, otthon SAJÁT kérésre csináltattunk egy komplett vérképet, mert iszonyú gyenge és fáradékony volt. Kiderült a vészes vérszegénység gyulladással kombinálva. Visszamentünk a kórházba megmutattuk a vérképet, elrohantunk vért adni gondolván, hogy ez természetes, hogy vért kell kapnia ilyen értékek mellett, ehhez képest több orvos látta a vérképet és 4 teljesen természetesnek vette, mintha élete legjobb vérképét látná. Az 5. orvos volt olyan rendes, hogy sürgősséggel újra nézette az értékeket és lehívta a vért és lefolyatták anyunak.

Ennyit a lelkiismeretes orvosokról. A gyulladást is otthon kezeljük saját szakállunkra, mert orvos még nem jelezte, hogy esetleg meg kéne nézni mégis HOL van a gyulladás???

2015. júl. 19. 08:02
 19/19 anonim válasza:
Ne haragudj, de ez gusztustalan, undorító általánosítás. Nem vagyok orvos, se hallgató, a családban sincs orvos, DE! Belátom azt, hogy mint minden területen, az orvosok között is vannak jó és rossz szakemberek. Tudod, az egy dolog, hogy kik mennek orvosira, az meg megint másik dolog, hogy kik végzik el. Merthogy el is kell végezni ám, nem csak bekerülni.... az a legkönnyebb része. Talán az ismerősöd se véletlen bukott ki, ha olyan "s_gg hülye" -csakhogy a Te szavaiddal éljek. És igenis vannak lelkiismeretes, tanult, becsületes orvosok. Nekem már sokhoz volt szerencsém. Ha neked nem, azt sajnálom. De elég primitív dolog egy kollégád alapján végkövetkeztetést levonni az orvosi egyetem színvonaláról. Azt még megértem, mikor betegek az orvosok stílusára mondogatnak, mert tényleg sok nagyképű bunkó van, de azért nem kis bátorság kell szakmailag (!!!) bírálni egy szakorvost laikusként.
2015. júl. 20. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!