Sűrűn fáj a fejem. Mik lehetnek az okai?
Rengeteg oka lehet, legvalószínűbb valamilyen keringési probléma, a mozgáshiány miatt. Ha így folytatod, annak nincs jó vége, a tested jelez, hogy változtatni kell.
Heti 3-4x úszás kellene egy fél évig, hogy ezen javíts, egy jó úszóedzővel, aki tudja hogyan lehet lassan növelni a terhelést), szinte biztos, hogy izommerevség is van, a vállaid biztos tele vannak izomgörcsökkel, amik rengeteg nyavalya kialakulásáért felelősek. Nem tudom, csak feltételezem, hogy görnyedt testtartással ülsz a számítógép előtt, és a vállizmok, a nyakizmok nagyon merevek, amik szintén fejfájást okozhatnak. Lehet alvásprobléma is részben felelős, hogy nem pihened ki magad rendesen, és hiába pihensz a görcsös izmok és a rossz testtartás miatt éjjel az izmok nem tudnak kilazulni. Puha vagy kemény ágyon alszol? Az szintén segíthet, ha lassan rászoktatod magad valami keményen való fekvésre, hogy kiegyenesedve aludj..Az első hét kényelmetlen lesz, és minden bajod lesz, de utána lassan megszokod, és éjjel kiegyenesedsz legalább a rossz tartásból, és hetek alatt kicsit lazulnak tőle az izmok..
Szerintem sürgősen neki kellene állnod rendszeresen nyújtani az egész tested izmait, (fokozatos lépcsőzetes felépítéssel, max. heti 10%-al növelve a terhelést), kezdetben mondjuk napi tíz perc általános bemelegítés, és lassan növelni.. A legfontosabb a nyak, váll tornája, pl. egy ilyen:
https://www.youtube.com/watch?v=WLqVxzrnWns
Van egy ökölszabály, hogy 30 perc monitor előtt ülés után 30 perc mozgás kellene, hogy kompenzáld az izomrendszer terhelését, nem erre van kitalálva a testünk, hogy egész nap egy dobozt bámuljunk. A modern világban ezt 45perc monitor-15perc mozgásra csökkentették..
A monitor helyes beállítása is csökkentheti a nyakizmok terhelését:
testtartás a számítógép előtt szintén segíthet:
Komplex problémára nincs egyszerű megoldás, a tested jelez, hogy változtass, mindenképpen nyújts/lazíts többet, az sosem baj:)
Wow, nagyon szépen köszönöm ezt a választ! Valóban ez lehet a probléma oka.
Igen, sajnos a testtartásom is elég pocsék, simán lehet ez is az oka ennek az egésznek. Nevetni fogtok, sajnos úszni nem tudok. Máshogy nem lehetne javítani a tartásomon? Próbáltam már hátizom erősítést is, de valahogy mindig abbahagyom ezeket a gyakorlatokat is...
Mindig megpróbálok minimum napi fél órát mozogni. De van úgy, hogy napi 6 kilométert sétálok, sajnos nem mindig. Most lehetőségem volt két hónapot pihenni, ez idő alatt is rengeteget sétáltam. Most azon gondolkozom, akkor volt-e ilyen problémám, de valószínűleg nem.
Tényleg a gépre gyanakodtam mindig. Igazából itthon dolgozom, pont most vagyok életem abban a szakaszában, hogy eldöntsem, hogy a gép előtt akarok-e dolgozni hátralevő életemben, vagy összeszedjem-e minden erőmet, hogy elkezdjek folyamatosan edzeni, és egy olyan munkát válasszak, ami nem géphez köt...
Viszonylag puha ágyon alszom, nincs rá most pénzem lecserélni, de valóban az már jó kezdet lenne, ha mozognak és nyújtózkodnék többet...
Köszönöm a linkeket, a tanácsokat!
Kénytelen leszek változtatni, ez így nem mehet tovább!
Szívesen:) Nagyon dióhéjban:
Ha kialakult egy rossz tartás, azon egyedül nem tudsz változtatni, kell hozzá egy profi szakember, gyógytornász aki felmér, rendszeresen felügyeli a munkádat, és frissíti a gyakorlatsorokat, ez kemény napi munka. Az asszimetrikus izomszerkezetre, vagy a statikai eltérésekre ha magadtól szimetrikus gyakorlatokat csinálsz, vagy össze-vissza erősítesz átgondolt koncepció nélkül, az nem oldja meg a problémát..
Azért hagyod abba a gyakorlatokat idő előtt, mert nincs elég erős motivációd, és nincs meg a megfelelő táplálkozás hozzá, és nincs sikerélményed, ami doppingolna. Alapvető ismeretek hiányoznak, amiket egy idősebb tapasztalt edző megtud adni neked. Pl. úgy kellene hozzáállnod az edzésekhez, hogy eldöntöd, hogy ha törik ha szakad három hónapig csinálni fogod őket. A pszichés része az, hogy az első és második hónap között jön egy hullámvölgy, a kezdők itt hagyják abba, ez 1-2 hét után elmúlik, és átlendülsz, a harmadik hónap után jön a befektetett munkád sikerei (mindig jönnek, ha kitartó vagy), és utána már sokkal könnyebb. Ha három hónapig kitartasz, túl vagy a nehezén:)
Az úszás azért jó, mert ha helyesen csinálod, nyújt, lazít és közben segít egy csomó minden másban is. Az, hogy nem tudsz úszni nem kifogás, én 27 éves fejjel tanultam meg úszni, de láttam 65-70 éveseket is úszásoktatáson, ha ők megtudják tanulni, neked is menni fog:) Az a lényeg, hogy helyes technikát sajátítsd el, Budapesten a BVSC, Komjáthy, Hajós-ban van úszásoktatás felnőtteknek, kb. annyiba kerül mint egy belépő ára, és türelmesek, egyéni ütemtervet kapsz, csak kis szorgalom kell hozzá, heti 2x kezdetnek elég.. Egy idő után rákattan az ember, és utána már le se lehet állítani, hogy menjél úszni.. (az úszás endorfint szabadít fel, ami lazaságot és boldogságot hoz az életedbe, tényleg olyan mint egy kábítószer:)
Séta.
Ha van egy rossz tartásod, és azt terheled (pl séta, futás, akármivel) szerinted mitől változna meg a tartószerkezet hibás struktúrája? A séta nagyon jó dolog, egyszerűen közben ki kell javítani a tartásbeli hibáidat, amihez egyedi gyakorlatok kellenek. Bpen van ingyenes állapotfelmérés pl. a sulypont.hu klinikán.
munka.
Én a nem számítógépes munkát választanám:) Nincs semmi baj a számítógépes munkával, ha mellette napi 2-3 órát tudsz aktívan mozogni, hogy fenntartsd a passzív ülés mellett az izomrendszered aktív karbantartását is.
Kb. azzal számolhatsz, heti 1x edzés jobb esetben szinten tartásra elég rövid távon, heti 2x edzés közepes szinten tartásra elég, heti 3x edzés közepes távon lassú fejlődésre elég, heti 4x edzés szakaszos fejlődésre jó, heti 5x edzés dinamikus fejlődésre jó (max heti 10% teljesítménynövelés és heti két nap pihenő mellett).
alvás.
Szerintem nem kell kicserélned az ágyad, egyszerűen próbálj meg néha a parkettán aludni, vagy valami keményen, pl. polifoam matracon. Az alvás nagyon fontos kérdés, a puha matrac pedig szerintem nem szerencsés, mert nem támasztja meg a gerincet. A legolcsóbb megoldás, veszel egy habszivacs vagy bútorszivacs matracot kb. 6000Ft-ért és kipróbálod, hogy milyen azon aludni egy vagy két hétig.
Szerintem az is sokat segíthet, ha megtanulod, hogyan működik a tested, és tudod, hogy szorgalom, kitartás, és idő kell ahhoz, hogy elérd a kitűzött célokat.
A gondolkodás helyett a cselekvés az, ami pozitív változást hoz, úgyhogy hajrá:) Nem vagy egyedül, én melletted állok, ha gondolod néha írd meg, hogy haladsz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!