Lehetek-e cukorbeteg? Erősködjek a terheléses vizsgálatért vagy inkább nyugodjak le a fenébe?
Már nagyon régóta vannak rosszulléteim. Eleinte csak éjszakai megébredések, mert sok a savam. Ez olyan gyakori lett, hogy voltam már gyomortükrözésen is, ahol megállapították, hogy refluxom van, és atom sok a savam.
Tavaly (2014) 74 kg körül voltam, decemberben már csak 69, jelenleg 60.4. Volt időszak, amikor nem nagyon tudtam enni rendesen, volt egy törés az életemben, be is tudtam annak, meg valószínűleg annak is köszönhetem, és itt jön a DE:
Úgy kb. 66 kg-nál sok minden rendeződött körülöttem, újra lett étvágyam, viszont sűrűsödtek a rosszullétek, hidegrázás vagy éppen heveny verejtékezés, nehéz légzés, borzasztó gyengeség (pohár víz mintha 5 kg-os lenne). Egy barátom javasolta, hogy mérjem a cukromat.
Azt vettem észre, hogy míg az éhgyomri cukrom általában teljesen jó 4.9 - 5.6 között van általában, addig evés után két órával mérve szinte mindig 8.5 fölött van, meg néha úgy érzem, mintha nehezebben tudnék egy pontra főkuszálni.
Sajnos évek óta ülő munkát végzek, elég mozgásszegény az életmódom, pedig régen sportoltam. Kimennék futni pl. a Margit szigetre, de már annyit fogytam, hogy nem merek még tovább izzadni, pedig tudom, hogy mozogni is kellene, hogy egészségesebb legyek.
Két kisebb pizzaszelet után mértem már 2 órára rá 10.6-ot. Sokszor, mikor már annyit várok evés után, hogy szinte elájulok az éhségtől, akkor is van, hogy 7.6 körül vagy fölött van, de szinte mindig 6.5 körüli a napközbeni étkezések előtt mérve úgy, hogy általában várok legalább három órát, hogy legyen ideje visszamenni.
Sűrűn vizelek, ezért folyamatosan iszom mentes ásványvizet, hogy ne száradjak ki, de így is az utóbbi két hét alatt fogytam 4 kg-ot és evés után kb. 1 órával szinte kivétel nélkül kisebb-nagyobb rosszullét fog el.
A "ne itt kérdezgessek, menjek orvoshoz" kommentek helyett olyan a cukorbetegségben sajnos jártas emberek tanácsaira szomjazom, akik szerint, ha nem teljesen légből kapott az elképzelésem, mivel érveljek a háziorvosomnál, hogy ne zavarjon el állandóan, mint legutóbb a "ne akarjon minden áron beteg lenni" megjegyzésével tette.
Legutóbbi laborvizsgálatom szerint nincs vese problémám, se pajzsmirigy, se hasnyálmirigy, a vasam az alsó határ alatt van, azt most tablettával próbálom visszahozni, de hiába eszem, folyamatosan fogyok és már már kezdek kikészülni, hogy nem vizsgálják ki a cukromat, pedig egyszer mikor betelefonáltam a körzetihez, az asszisztens hölgy is azt mondta, hogy nem normális, hogy 5 valamennyiről 4 db ham-let puffasztott rizstől három óra múlva 8.8-on legyen a cukrom, menjek be és kapok rá gyógyszert, erre bementem még aznap, majd a doki leoltott, hogy az teljesen normális, biztos a gyomorpanaszaim miatt vagyok csak rosszul. Másnap reggel nagy bátran vettem magamnak egy túrós rétest reggelire, egy fél múlva levert a hideg verejték, majdnem elájultam, a kollégám vitt be az ügyeletre. Kössem az ebet a karóhoz vagy csak beképzelem magamnak? - mert már a barátaim is a "minden fejben dől el" hideg kijelentéssel zárják rövidre a velem folytatott mindennemű kommunikációjukat, ami, mit ne mondjak, nem éppen a lelki nyugalom javulását indukálja az emberben.
Van egy elég jó oldal, ha valaki idetéved hasonló problémával, érdemes "lapozgatni":
Szénhidrát tartalom és glikémiás index is van (GI).
Akár cukorbeteg étrend kialakításában, akár hízni, fogyni akar valaki, mindenféle kalkulátorok is vannak fent, amivel ki lehet számolni a szükséges napi beviteleket, stb.
Amikor méred a vércukrot étkezés után kettő órával, az az étkezés előtti cukor értékhez hozzá fog adódni valamilyen mértékben. Tehát az se mindegy, mekkora vércukor értéknél kezdtünk enni.
A megfelelő nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása is segít csökkenteni a vér szérum cukor szintjét.
A mozgás is segít felhasználni, elégetni a cukrot a keringésből.
Vagyis ha már étkezés előtt pl 8 fölött volt, akkor az étkezés után kettő órával mért érték is valamivel magasabbra adódik, mert magasabbról indult, ami azért folyamatosan kell, hogy csökkenjen de ez kóros esetben nem olyan nagyon gyors folyamat. Persze egy egészséges anyagcsere esetén nem lenne ilyen gond.
Ha meg kajáért tombolnak a gyomorsavak azt még időben külön kell kezelni gyógyszerrel. [link]
.
Mindenképp vizsgáltasd ki magad.
Az két pizza szeletnyi étkezés után kettő órával
mért magas vércukor szint mindenképp kóros!
Nem lehetne ez az érték, kettő óra elteltével 7.7 fölött.
Pontosabban kettő óra elteltével 7.7 alatt kell mindenképp lenni még szélsőséges esetben is, ha egészséges a szervezet cukor háztartása.
A körzeti orvos viszont hanyag és felelőtlen, ha ezeket nem veszi figyelembe, sőt a gyomorsavra sem ad és nem is ajánl semmit. Akkor mindenek vállal háziorvosi teendőket..
Mindenképp ragaszkodj a kivizsgáláshoz.
Voltam ugye tükrözésen, ahol kaptam egy esomeprazol nevű protonpumpa gátló gyógyszert, de attól annyira elmászott az emésztésem, hogy csak felerősíti a rosszulléteimet, nem kicsit. Quamatel mini 10mg-osat vettem magamnak, az ugye vény nélkül is kapható, meg abból is bedobhatok többet, ha gáz van, de a gasztróra is visszajutni...
Nincs olyan, hogy csak úgy visszamegyek, mindenre megint időpont kell, közben meg csak kínlódom. Azt mondta telefonon a gasztroenterológia, hogy menjek el hasi ultrahangra. Kértem is beutalót a körzetitől, április 29-ére kaptam. Mondtam, hogy nincs-e közelebbi, mert igazából minden evés után rosszul vagyok, és egy hónapig nem biztos, hogy kibírom evés nélkül, mire ennyi volt a reakció: "értem, akkor jó lesz a 29-e?" :D
Mondom, tessék akkor beírni...
Nem tudok mit csinálni, mint hogy nem szedem a protonpumpa gátlót, így nem lesz jéghideg minden evés után minden végtagom, meg néha levegőt is kapok, csak néha kicsit remegek, meg izzadok, meg kicsit fázom, de nem annyira vészes, meg a hasam sem fáj így annyira, csak ugye este így szinte ülve kell aludjak, mert érzem, hogy sok a sav, meg szedem a quamatelemet.
Minden esetre jó eséllyel minden a gyomrom miatt lesz, meg a keringésem sem a legkirályabb valószínűleg, elég gyakran zsibbadnak a végtagjaim, meg olyankor is fázom, amikor másnak melege van. Úgyhogy van itt sok minden, csak a cukor értékek mozgásával kapcsolatban vagyok a legtájékozatlanabb, azért kérdeztem célirányosan azzal kapcsolatban.
"EKG-n is voltam, arra is azt mondják, hogy jó, pedig simán lehet a szívemmel is gond, mivel rossz a keringésem."
EKG vagy szív ultrahang doppler vizsgálat?
Mert nagyon nem mindegy.
Nálad a korábbi betegség miatt indokolt lenne a szív UH doppler vizsgálat. Annál az áramlás pontos irányát, a legkisebb szivárgást is jól lehet látni a képernyőn.
Nagyon sajnállak, és megértelek, mert én is látom, hogy van, aki nem "fontos" az egészségügyben.
Idős rokonomat 100/50-es vérnyomással vittem az ügyeletre (előtte 4 hétig nem ment le 200 alá a vérnyomása),
A szívem szorult össze, ahogy búcsúzkodott, mert olyan rosszul volt, a körzeti utólag azt tanácsolta? ne méregesse, akkor nem fog miatta aggódni ....
A cukorhoz nem értek - még, szerencsére- de mivel írtál egy megoldódott, rendeződött problémáról,
javasolnám neked, hogy kukkants bele biologika videókba a youtubon. Szerintük a betegségként jelentkező tünetek a gyógyulás folyamatában jelennek meg, és annyi ideig tartanak, ameddig a konfliktus fenn állt.
Tehát több éves problémás helyzetből nem fogsz 1 nap alatt zabadulni, mégha esetleg 1 nap alatt meg is oldódott a probléma. Hallgasd meg, nálam sokkal jobban elmondják!
Az UH vizsgálatnál a képernyőn ehhez hasonlóan lehet látni. Látszik merre történik áramlás és annak mekkora a sebessége.
A kép elemzéshez ott menet közben megállítható. Látható és mérhető a szív egyes területeinek a mérete pontosan számokkal kifejezhetően.
https://www.youtube.com/watch?v=BCFOcQQL3-8
https://www.youtube.com/watch?v=O0EapRNaNJ0
Ha ilyen készülékkel még nem néztek meg, akkor itt az ideje. Évente kétszer szoktam menni kontrollra, mert diabétesz érintettségem van. Minden alkalommal ilyen UH képalkotó berendezéssel vizsgálnak.
Beutalót kell kérni a kardiológiára, a szív ultrahangos kép alkotó vizsgálatára. El kell mondani a kisgyermek kori előzményeket a körzetinél is és a kardiológián is. Már írja is a doki beutalót és máris nézik a jelenlegi statust, mi van most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!