Leiden heterozigotáknak mire kell odafigyelniük, ha nem szednek már véralvadásgátlót?
Leiden heterozigota vagyok. Szedtem 6 hónapig fogamzásgátló tablettát, de nagyon sok bajom volt tőle (alvadt vérköpés, nehézlégzés). Addig találgattak az orvosok (atipusos tüdőgyulladás stb.)amíg egyszer be nem feküdtem a Pulmonológiára és ott ki nem derült, hogy microembóliám van már jó pár hónapja a fogamzásgátló tablettától. Bent kaptam vérhígítót, és beállították a Warfarin adagomat. Szedtem egy évig. Ez idő alatt megcsinálták a genetikai vizsgálatot. Ott derült ki, hogy Leidenes vagyok és nem valami más jellegű betegség az oka (pl fehérje hiány). Abbahagytam a véralvásgátló szedését, mivel heterozigota vagyok és a kórházi kezelés óta nem pusztítottam magam a fogamzásgátló tablettával.
Azon gondolkoztam most, hogyha betartottam a K-vitamin diétát a véralvadásgátló szedése alatt, akkor nem kellene jobban odafigyelni most is erre a diétára? Hiszen nincs már ami gátolná a K-vitamin felszívódását a szervezetben.
Erre vonatkozóan nem mondott nekem semmit sem a szakorvos.
Nem az lenne a logikus, hogy most jobban betartom? Esetleg nem kéne sokkal több folyadékot fogyasztanom naponta?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Kedves Fődi Gabriella!
Pont az ellenkezőjét olvasom mindenhol.
"A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha a vérben nem képződnének vérrögök, akkor az életveszélyes állapotot okoznak. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. A K-vitamin olyan erős, hogy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani."
Ezek szerint nem szabad túlzásba vinni!
Ellenben az E-vitaminnal, mert annak állítólag véralvadásgátló hatása van, ezért is segít az öregedési folyamatok lassításában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!