Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » IR/Hyperinsulinaemia és...

IR/Hyperinsulinaemia és cukorterhelés?

Figyelt kérdés

Mi a különbség az IR és a hyperinsulinaemia közt? Rákerestem már, de nem találtam egyértelmű választ. Az IR megelőző állapota a hyperinsulinaemiára való hajlam. Akkor a 2 ugyanaz?

S amúgy a cukorterhelés eredménye mennyire mérvadó? Szerintem ha 75 g cukrot húzóra fogyaszt el vki, annak jó hogy felmegy az inzulin- és cukorszintje, akár extrém módon is. És ez nem feltétlenül gond, mert ennyit azért nem eszik meg az ember egyszerre...

2015. jan. 25. 21:43
 1/3 anonim ***** válasza:
Dehogynem gond, ha felmegy extrém módon. Ha jól műkődik az inzulinod, akkor leviszi a vércukrodat.
2015. jan. 25. 21:50
 2/3 anonim ***** válasza:

Az inzulinrezisztencia következménye a hyperinzulinaemia.

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a megfelelő hatáshoz több inzulinra van szüksége a szervezetnek, mert a sejtek nem reagálnak rá megfelelően. Emiatt ahhoz, hogy a vércukorszint normális maradjon, a szervezet többet termel, hyperinzulinaemia jön létre.

De ilyenkor sokszor van az, hogy a szervezet kicsit "elszalad", így a vércukor leesik. A hyperinzulinamia jele így ált. az, hogy egy jó kis szénhidrátdús kaja után az ember behipózik.

Egy idő után pedig a hasnyálmirigy kimerül, nem tud annyi inzulint termelni, amennyi a normális vércukorszint fenntartásához kell. Így szépen előbb csak a terheléses, majd az éhgyomri vércukor is felkúszik.

És voila, kész a kettes típusú cukorbetegség.

2015. jan. 25. 22:31
 3/3 A kérdező kommentje:
Igen, én azt próbáltam érzékeltetni, hogy azért nem mindegy, hogy 2 szelet kenyér vagy 75 g cukor után kúsznak fel magasra az értékek, és "hipózik be" az ember. És azt gondoltam, hogy csak akkor van probléma, amikor az abnormális helyzetben (75 g cukor egyszerre) magasak az értékek, nem pedig a normális helyzetben (2 szelet kenyér evése). Ha az előbbi is gond, akkor elég sok ember nem tud erről, tekintve, hogy még az IR-nél is jók az éhgyomri értékek.
2015. jan. 25. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!