IR/Hyperinsulinaemia és cukorterhelés?
Mi a különbség az IR és a hyperinsulinaemia közt? Rákerestem már, de nem találtam egyértelmű választ. Az IR megelőző állapota a hyperinsulinaemiára való hajlam. Akkor a 2 ugyanaz?
S amúgy a cukorterhelés eredménye mennyire mérvadó? Szerintem ha 75 g cukrot húzóra fogyaszt el vki, annak jó hogy felmegy az inzulin- és cukorszintje, akár extrém módon is. És ez nem feltétlenül gond, mert ennyit azért nem eszik meg az ember egyszerre...
Az inzulinrezisztencia következménye a hyperinzulinaemia.
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a megfelelő hatáshoz több inzulinra van szüksége a szervezetnek, mert a sejtek nem reagálnak rá megfelelően. Emiatt ahhoz, hogy a vércukorszint normális maradjon, a szervezet többet termel, hyperinzulinaemia jön létre.
De ilyenkor sokszor van az, hogy a szervezet kicsit "elszalad", így a vércukor leesik. A hyperinzulinamia jele így ált. az, hogy egy jó kis szénhidrátdús kaja után az ember behipózik.
Egy idő után pedig a hasnyálmirigy kimerül, nem tud annyi inzulint termelni, amennyi a normális vércukorszint fenntartásához kell. Így szépen előbb csak a terheléses, majd az éhgyomri vércukor is felkúszik.
És voila, kész a kettes típusú cukorbetegség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!