Pánik rohamok törtek ki rajtam vagy nem?
Nehéz kérdés, arra ismeretlenektől nem kaphatsz kielégítő választ, hogy az előtted álló helyzetekben pontosan mit csinálj, legfeljebb annyit mondhatok, van jelentősége annak, ha hiszel benne, hogy amit csinálsz, az jó a probléma megoldására.
Megnyugtató, hogy nem leszel egyedül, s ha az is fokozza a nyugalmadat, hogy beveszel valamilyen bogyót tedd azt, de előtte mindenképpen konzultálj orvossal, gyógyszerésszel, vezetőképességet befolyásoló nyugtatót ne egyél vizsga előtt.
Amit még el tudok mondani saját tapasztalatból, nekem is volt pánikrohamos időszakom, sokáig próbáltam egyedül küzdeni ellene, de a vége az lett, hogy orvoshoz kellett mennem, mert már olyan szinten rám tört a pánik, hogy minden éjszakámat tönkre tette, előre féltem az éjszakától.
Rivotril volt a gyógyszer neve, amit kaptam, erős nyugtató, hatása alatt nem pánikoltam, viszont állandó kábaság, aluszékonyság kísért (ennek a gyógyszernek hatása alatt tilos a jármű vezetés)
Néhány hét után elkezdtem elhagyni a Rovotrilt, ami nem volt könnyű (függőséget is okozhat), de csak olyankor vettem be, amikor éreztem, hogy muszáj... s fokozatosan el tudtam hagyni.
Évek óta nem kellett nyugtatót bevennem szerencsére, de amiért leírtam a történetet az az, hogy sokszor én is hasonló helyzetbe kerülök, mint amit te leírtál: nem nevezném pániknak inkább csak szorongás, de a félelem ott van, csak ez még inkább csak az attól való félelem, hogy nehogy pánikká erősödjön.
Ilyenkor nekem általában segítenek azok, ha van valami, amiről elhiszem, hogy az jót tesz.
Nem vagyok oda az energia italokért, sőt szerintem inkább károsak, de amikor vezetni jártam bizony minden vezetés előtt megittam egy energiai italt "növeli a koncentrációt" címszóval - lehet nem csinált semmit, de a tudat megnyugtató volt.
Szerettem, ha picit le van húzva az ablak, a friss levegő is megnyugtatott (nyár volt)... szóval neked is azt tudom javasolni, keresd azokat az apróságokat, amelyek nyugtatóan hatnak rád.
Nagy különbség van viszont a között, hogy "úgy érzem, mindjárt szédülni fogok" vagy "szédülök" - az utóbbi már pánik, vezetéskor veszélyes, ezt valahogy le kell győznöd, vagy ne vezess.
Amit leírtál, az szerintem nem pánikroham volt, hanem egyszerű idegeskedés, félelem.
A pánikbetegség magyar neve vakrémület-betegség.
Azaz valós alap vagy ok nélküli félelem, nem az agyad, a központi idegrendszered által előidézett félelem, hanem a vegetatív idegrendszer által előidézett jelenség.
Te vizsgázni mentél, izgultál vagyis volt olyan okod, ami a vérnyomásodat megemelte.
Hogy mit tegyél? A vizsga előtt bevett enyhe szorongáscsökkentő (pl. Xanax) kihúzhat ebből a helyzetből.
Vagy elviszel egy almát, beleharapsz, eltereled a figyelmedet.
Nagyon jó figyelemelterelő az erősen savanyú íz. Ha almát rágicsálni nem szeretnél, vagy nem lenne rá alkalmad, akkor kapj be egy Rutascorbin tablettát vagy egy C-vitamin tablettát, és szopogasd!
Mindjárt jobban fogod érezni magadat...attól az iszonyú savanyú íztől...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!