Cukorbetegség miatt gyakori végtagzsibbadás ellen mit lehet lenni? L/20
A kérdezőnél nem feltétlenül a diabétesz szövődménye okozhatja a panaszt, de ezt tényleg orvossal kell megbeszélni, mert biztosan csak ő tudhatja megállapítani vizsgálatok alapján.
Viszont a diabétesszel együtt lehet élni szövődmények nélkül.
Azokat elkerülve is lehet élni.
Meg lehet előzni az ilyen szövődmények kialakulását, sőt még időben csökkentve a koleszterin szintet (napi 80 mg sztatin gyógyszerrel és halolaj kapszulák rendszeres szedésével) és a vér szérum cukor szintjét normál értéken tartva, sok mozgással (magam nyáron, heti két alkalommal 40 km fölött kerékpározom), lassan vissza is lehet fejleszteni a már a kialakult kezdődő tüneteket. Magamon tapasztaltam.
Nálam szemészeti panaszok kezdődtek, lassan már majdnem két éve. Azóta nagyon szépen alakul, vissza fejlődik minden tünete, mert tudatosan élek, a diabétesz kockázatait a nap minden órájában kontrollálva, az étkezések összetételét, mennyiségét minőségét betartva, a minimum másfél-kettő óra étkezés közti szüneteket (szükség esetén több időt is) betartva étkezem. Igyekeztem megtanulni miből kb mennyit ehetek, és akkor csak eleinte kell cukor szintet mérnem, már az étkezés minőségéből tudom, hogy be fog állni 7.0 alá, de akár 5.3 környékére is a vércukrom, az étkezés után 2 órával mért értéke, ha tényleg odafigyelek és betartom a diabéteszes élet minden íratlan (vagy írott) szabályát. Itt az önfegyelem és a tudatosság nagyon fontos! Az a lényege.
Amikor valakinél már kialakult szövődmény, akkor tudatosan élve is csak lassan, nagyon lassan de biztosan, évek alatt várható a javulás, kb három hónap kell, hogy legalább észrevehető legyen a jó irány, ha tudatosan élünk, ahogy korábban is leírtam. Sok türelem és kitartás kell hozzá, de mivel csak egy életünk van, így megéri megtanulni a cukorbatag élet leginkább egészségesen tartó módját, ami diabétesz esetén speciális, de a hatását illetően kiválóan működik.
Az nagyon fontos, ne legyintsünk rá, hogy de én akkor is eszek a sütiből meg a kenyérből még két szeletet. NEM!
Ahhoz csökkentett szénhidrát tartalmú kenyeret kell vennni, hogy meg ehessünk belőle annyit, amivel jól is lakunk. A közönséges rosz kenyérből nekem is nagyon felviszi egynél több szelet a cukrot, ezért veszek csökkentett szénhidrát tartalmú kenyeret (ami leginkább egyéb magokból áll), mert azzal akár jól is lakhatok.
A főzéshez meg sem zsírt sem napraforgó olajat vagy margarinfélét nem használok, arra a kókuszolaj v. kókusz zsír való. Az nem emeli a koleszterint.
Ha ezeket betartjuk akkor nincs láb levágás és megvakulás vagy szívinfarktus, sem egyéb szövődmények. Ez mind rajtunk múlik, ha már egyszer a cukor betegséget nem tudjuk elkerülni.
Együtt lehet vele élni egészségesen, ha tudatosan tesszük!
Emlékszem, kb 20 évvel ezelőtt egy idős cukorbeteg ember kérdezte tőlem, hogyan tudna segíteni a cukor okozta szem problémáján, mert tudta, hogy mindenféle dologgal foglalkozom, még az orvoslás különböző esetei is érdekelnek.
Akkor még nem ismertem ilyen részletességgel ezeket a dolgokat, akkor még engem nem érintett, de annyit mondtam neki, hogy úgy étkezzen, hogy ne legyen tartósan magas a cukra és mozogjon sokat, ha lehet. "Hát mozogni nem tudok mert nagyon nagy a súlyom".
Mondtam, hogy ne egyen zsíros és szénhidrátokban dús dolgokat, és egyszerre csak kevesebbet egyen, hagyjon időt, néhány órát két étkezés között.
"Ó hát akkor nem ehetnék semmit, inkább jól bekajálok, ahogy jólesik", mondta. Aztán még másfél évig élt és a halála előtt teljesen megvakult.
Nem akarok rémisztgetni senkit, de..
Ezen múlik. Rajtunk, önmagunkon.
"ne egyen zsíros és szénhidrátokban dús dolgokat,"
Akkor vagy fehérjét egyen (aki cukorbeteg) vagy zöldségeket, amikben tulajdonképpen semmi sincs sok, csak mikrotápanyagok?
Kérdés, hogy ez egyáltalán megvalósítható-e. Ketogén étrenddel például ehetne zsíros ételeket (nyilván nem mértéktelenül), és szintén jól lehetne!
Nekem bejön ez a módszer. A koleszterin kerülésre az ér fal károsodások, szűkülések és elzáródások megelőzése miatt van szükség.
Ezeket én nagyon érzékeny műszerrel figyelem, a saját szememben látom, a szó legszorosabb értelmében a változást, ha javul és amikor romlott, akkor is.
Korábban elkezdődött egy folyamat, ami nagyon gyorsan kezdett romlani, amikor nem szedtem koleszterin csökkentő gyógyszert rendesen. Most a dula adagot szedek és egyértelműen jól láthatóan csökken folyamatosan a korábbi a szürkésebb folt területe, sőt mindig megjelennek benne tovább világosodó foltok, amik kiszélesednek és kiterjednek normálisan látó állapot felé.
Amikor nem vigyáztam a koleszterinre, akkor ez mind folyamatosan egyre rosszabb volt és apróbb foltok már kezdtek kiesni, kb. nyomtatott betű részei már korábban kezdtek kiesni egy-egy kisebb vonal alakban. Most ezeket a hiányokat már nem veszem észre, vagyis ott is látom. Ez tudatosan egyértelműen a koleszterinnel köthető össze, ezt megfigyeltem.
Azért nem kerülöm el teljesen a koleszterint, de igyekszem kevesebbet enni belőle a dupla adag csökkentő gyógyszer mellett. Pl a sült (grill) csirke bőrét azelőtt mindig külön megettem mások elől is a családban, mert nagyon fincsi, de most csak annyit eszek a bőrből, ami az rám jutó adaghoz tartozik.
Na persze az alap, hogy nem zsírral készült ételeket eszek, hanem kókuszolajjal főzünk sütünk. Az nem is ég meg olyan könnyen sütés közben és nem is növeli a koleszterin szintet.
Abból 1 kiló 1400,- Ft.
Az meg szintén alap dolog, hogy étkezés után kettő órával mért vércukor nálam 7 alatt van. Ha véletlenül kicsit magasabb lenne, ami elvétve előfordulhazt, akkor egyszerre kevesebb szénhidrátot visek be, ami lebomlik 2 órán belül normális szintre. Egyébként amennyi szénhidrátot eszek, az többnyire másfél óra altt lebomlik, vagyis be áll a normál cukor érték utána.
A tartósan magas vércukor megemeli a vér koleszterin szintjét és megkezdődik az erek beszűkülése, ami ekkor még megfordítható folyamat lesz egy ideig.
Még arra is rájöttem, hogy a korábban károsodásnak, lassú szétesésnek indult ereknél a szövetekbe áramló vizenyő könnyebben felszívódik és normalizálódik (a szemben jó követhető), ha Rutaszkorbint vagy C-vitamint szedek.
Persze először a mikro keringést kell normalizálni, ami pedig a koleszterin szinttel van szoros összefüggésben.
Azért merem ilyen bátran állítani ezeket a dolgokat mert a saját szememben látom a változás mértékét és irányát.
Szerencsémre az odafigyelésemnek köszönhetően nem károsodott maradandóan a szemem, sőt lassan és folyamatosan tovább javulni látszik az a kicsi része is a perifériális látótérben. Az orvos múltkor is megjegyezte, érdekes, hogy nem keletkeznek újabb vizenyős részek, inkább normalizálódik ott is ahol korábban kezdődött. Másoknál szokott ennyi idő alatt romlani.
Ezek ilyen nagyon finom apró dolgok, amit így meg lehet figyelni és magam is tudok tenni tudatos életformával a javulásért. ..de a romlásért is én felelnék, ha nem törődnék az ilyen dolgokkal.
"A koleszterin kerülésre az ér fal károsodások, szűkülések és elzáródások megelőzése miatt van szükség"
És ez tényleg működik is? Mert ha a koleszterint TÉNYLEG mérgező, akkor hiába kerüljük, a saját szervezetünk is termeli hogy megölje magát :D
A koleszterin nem mérgező, a cukor sem.
Ezek életfontosságú nélkülöz6hetetlen dolgok.
Egy egészséges szervezetben ezeknek normális a szintjük.
A szervezetnek szüksége van rájuk.
Az egészséges szervezet létre tud hozni belőle és el is tudja égetni, le tudja bontani a bevitt mennyiséget.
A baj csak akkor van, ha felborul a szervezet valamelyik (itt a szénhidrát anyagcserét szabályzó) rendszere.
Akkor válik károssá a szervezet szabályzó hatása nélkül elszabaduló (egészséges esetben szükséges anyagok), szükségesnél nagyobb mennyisége. Ezt kell valamiképp egészséges szintnek megfelelő határok közé csökkenteni, ahol nem káros, sőt létfontosságú koncentrációban van jelen.
A felborult, lecsökkent mértékű cukor lebontás lehet az egyik ilyen ok. A szervezetben tartósan a keringésben lévő normálisnál több cukorból jóval több koleszterin jön létre a szervezet termelő-átalakító munkája során, mint ami a szervezet számára szükséges. Ez a túlzott mennyiségű el nem használt felesleg aztán kirakódik a különböző test tájakon, has körül, fenéken (ismerjük) és mindenhol, ahol a szervezetben egyébként is normálisan elő szokott fordulni kisebb-nagyobb mennyiségben egészséges esetben is.
Ez egy nagyon kényes és érzékeny rendszer, aminek a működéséről nem is veszünk tudomást, amikor normálisan, egészségesen működik a szervezet. Sőt ha eleget mozgunk, akkor az izom munka elégeti a felesleges koleszterin egy részét és a ckrot is, úgy még könnyebb egyensúlyban tartani mind a koleszterin és a cukor szintet.
A videón kicsit sarkítva, szinte humoristaként, karikatúra szerűen, egyoldalúan mutatja be a doktor a normál, egészséges koleszterin anyagcsere folyamatot.
Bárminek ki lehet emelni csak az egyik oldalát úgy, hogy a másik oldalról mindent teljes mértékben elhallgatunk. Viszont így tényleg úgy tűnik, mint ahogy azt Te látod. Viszont ennek itt most semmi köze nincs a valóságos, egészséges anyagcseréhez.
.
Itt mi nem az egészséges anyagcseréről beszélünk, a kérdés is úgy hangzott:
"Cukorbetegség miatt gyakori végtagzsibbadás ellen mit lehet lenni?
2-es típusú cukorbeteg vagyok."
Vagyis megbillent működésű szénhidrát (és ami ezzel szorosan összefügg) koleszterin háztartásról beszélhetünk.
Ekkor kell törődni az egészséges egyensúly közeli állapot, megfelelő gyógyszerekkel és módszerekkel való egyensúlyba hozásáról.
Szerintem itt mindenki ismeri, hogy az ilyen jellegű anyagcsere betegségben miféle szövődmények szoktak kialakulni, ami a megfelelő kezelés hiányában életveszélyt jelentenek.
(Most nem sorolom, mindenki ismeri.)
Viszont különösebb probléma nélkül lehet együtt élni a cukorbetegséggel, ha oda figyelünk a szervezetben ilyenkor felboruló szénhidrát és koleszterin túltermelődés egyensúlyban tartására.
.
(Ez olyan, mint a víz hálózatban sem desztillált víz folyik, hanem ásványi anyagokkal dúsított víz, (amire víziváskor a szervezetnek szüksége van.) Viszont ha a vízben túl sok a Kalcium Karbonát, akkor a vízvezeték csövei lassan de biztosan be fognak szűkülni és lassan elzáródnak.)
.
A vérerekben a koleszterin okozza először az ér fal elzsírosodását. Az még egy ideig vissza fordítható, amíg nem kezd megkeményedni, amit a vízvezeték példa alapján meszesedésnek szoktak nevezni. Ennek több lépcsője lehet..
Nem a koleszterinnel van a baj, hanem azzal ha jóval több van belőle a keringésben, mint amire szükségünk van.
- Egészséges embernél ez nem fordulhat elő.
- Kóros esetben ennek a szabályozására valók a koleszterin csökkentő gyógyszerek.
Összefoglalva: Nem a koleszterinnel van baj, hanem azzal ha egészségügyi probléma és/vagy túlzott_bevitel/kevesebb elhasznált_energia (egyensúlyi problémák) miatt nem tudja a szervezet megfelelően szabályozni a mértékét.
Tehát itt betegség esetén keletkező kóros többletről van szó, amit valamiképp kezelni, kontrollálni, szabályozni kell,
ha a szervezet már erre valami ok miatt nem képes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!