Cukorbetegek, megmondanátok, hogy vajon normális az, hogy ekkora a különbség a kézi vércukormérő és a vérvételes mérés között?
Inzulinrezisztencia gyanúja miatt volt terheléses tesztem.
Külföldön vagyok, itt nem cukoroldat van, hanem egy kész lé, aminek almalé íze van, ezt kell meginni.
A háziorvosnál kézi mérővel volt mérve (de nálam volt a barátnőmtől kölcsönkért másik is, amit extra kontrollként vittem magammal és a vécében böködtem az ujjamat :D ) a lényeg, hogy minden értékem normális volt.
( éhgyomri:4,8 1 órás: 7,6 2 órás: 5,9)
Tehát duplán volt mérve ez az eredmény, az én kézi mérőm és az orvosé szinte mindenütt ugyanazt mutatta, az egyiknél volt 1 egységnyi eltérés.
Ehhez képest, a "szakorvosnál" (épp menstruáltam):
éhgyomri: 5,1 1 órás: 10,9 2 órás: 9,4!!!
ÉS akkor egy hónap múlva kaptam időpontot, a többi értékem viszont rendben van, koleszterin is, és minden más, de majd megőrülök a parától, most akkor ez mit jelent?
Hogy lehet, hogy ekkora a különbség?
A stressz számít?
Mit csináljak, légyszi segítsetek!
meg ezt találtam : az eltérés adódhat abból is, hogy mivel nagyon kicsi vércsepp kell a teszteléshez, az adott vércseppben kevesebb vörösvértest található százalékosan és a kémiai reakció másképp megy végbe, mert mondjuk kevesebb hemoglobin van az adott cseppben.
A vércukor nem statikus eredmény, hanem folyamatosan változó percről percre… De a vércukormérő csak statikus mérésre alkalmas, azaz 10 perc múlva már más eredményt fog kapni…
Az ujjbegyet nem szabad masszírozni, lógatni, megnyomni, stb. Ha izgulsz és kicsit izzad, vagy lehűlt a kezed, ha egy picivel kisebb lett a vércsepp stb, az lefelé csalhat.
Ha gyakorlottan és jól tudod már használni, akkor bejutsz a 20%-os hibahatár alá. De az ujjszúrós mérés még így sem számít igazi mérésnek,mert nem tudod benne a teljesen azonos körülményeket biztosítani.
Értem én, de ilyen brutálisnagy különbség hogy lehet?
A háziorvos megnyugtatott amikor megmértük, hogy rendben van, és akkor ez a vénás érték ilyen - tudom, hogy lehez különsbég, de mondjuk ha egy cukrosnak a házimérője ilyet mutat, akkor az is elég veszélyes nem?
És most mit tegyek, szerintetek bajom van valami?
Igen, ezeeket is ismerem, a kis trükkök, nagyjbáól mindih ugyanakkora a csepp, és amikor sötétebb, akkor alacsonyabb, amikor hígabbféle, akkor magasabb, megfigyelés alapján.
Nem normális szerintem, hogy ilyen ordító a különbség a kettő között.
Az első mérés teljesen normális.
A vércukorérték nem úgy néz ki, hogy most mindig 5-nek kell lenni. Más az éhgyomori, étkezés előtti/utáni határ, lefekvés stb...
Bocsi lehet hogy nem világosan írok:
szóval 1. teszt ujjbegyes, háziorvos mérője és az enyém egyszerre.
2. teszt rá egy hétre, vénából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!