PCO vagy PCOS? Mi a különbség? Bővebben lent!
Sziasztok!
Gyors kérdésem lenne csak, mivel ahogy olvastam, a kettő nem ugyanaz a betegség, de ezt nem írják sehol konkrétan. A PCO-ra annyit találtam, hogy a petefészek kérgesedik, a PCOS-nél pedig cisztásodik a petefészek.
Most ebből mi igaz?
Egy éve a nőgyógyászom azt mondta, hogy enyhe PCO-m van, de ne foglalkozzak vele. Már lassan 2 éve szedek fogamzásgátlót, ahogy tájékozódtam, ezt azzal "kezelik". Mégis félek, mert ki-ki marad a menzeszem, és időnként spontán fáj a petefészkem (időnként a jobb, máskor a bal, de leginkább a jobb). A doki megvizsgált, de nem talált semmit, ez egy hónapja volt, és azt sem mondta, hogy most van-e még ez az "enyhe" PCO. Márciusban megyek újra rákszűrésre, de tanácstalan vagyok. Mit kéne tennem?
"A PCO betegség során a tüszők nem repednek meg a petefészkekben, ezért a ciklus rendszertelenné válik. A petefészek külső felszínét pedig egy igen vastag kötőszövetes réteg veszi körül, ami a tüszők megrepedését még inkább megnehezíti, ezért a folyamat ördögi körré alakul, minél ritkábban tud megrepedni egy tüsző a petefészekben, annál vastagabb lesz a kötőszövetes burok körülötte és persze annál ritkábban fognak megrepedni a további tüszők."
Itt olvastam.
De akkor nem. :D
Köszönöm a válaszokat! Kivárom a márciusi rákszűrést, aztán elmegyek a háziorvoshoz beutalót kérni. Lehet, hogy csak a stressztől nem jött meg mostanában, bár a gyógyszer mellett napra pontosan tudtam megmondani, hogy mikor fog.
Első válaszoló: havi 1 hetet, mikor elfogy az arra a hónapra készített adag, várni kell a következő szedésééig, és ebben a szünetben szokott "kitisztulni" a szervezet.
Kedves kérdező,ha jól értettem amit írtál.akkor nem igazán vagy tisztában a fogamzásgátló hatásával és a menzesz lényegével. A menstruáció nem "tisztulás",hanem a ciklus során megvastagodott nyálkahártya leválása vérzés kíséretében,nincs ami "tisztuljon". Ha valaki fogamzásgátló tablettát szed nincs peteérése és a méhnyálkahártya nem vastagodik annyira meg,mint tabletta nélkül szokott. Ezért kevesebb a vérzés a tabletta szedése alatt. Amikor szünetet tartasz a tablettával,akkor nem érik meg egy pete sem és nem ezért lesz vérzés,hanem azért,mert a tablettával,amit beviszel hormont megszűnik a hatása és egy úgynevezett megvonásos vérzés alakul ki.
Az 1 válaszoló ezért írta,hogy nem érti hogyan lehet gyógyszer mellett PCO-d.
Valószínűleg ezért mondta a doki, hogy enyhe. De sok mindent nem értünk a dokival, ezt a spontán fájdalmat meg főleg.
A "tisztulást" nem véletlenül írtam így. Köznyelvben használjuk, legalább is a baráti körömben így, mivel nálunk ha valakinek egyszer-egyszer kimarad, elég ingerlékeny lesz. Egyébként tisztában vagyok vele, hogy ilyenkor nincs peteérés, abban az egy hetes szünetben mégis van egyfajta vérzés, csak nem fogom másképp hívni. :)
Viszont akkor spontán fájdalom, PCO gyanú + fogamzásgátló, lehet akkor más bajom van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!