Pajzsmirigy alulmüködés az konkrétan azt jelzi, hogy pajzsmirigy betegség, vagy azt hogy kevés a pajzsmirigy értéke?
Mármint alul működésnek hívják azt is ha sok?
Elvileg tudtommal az alulmüködés azt jelenti hogy "nem normális" a kapott eredmény azaz +/- de a neve elég becsapós. Igazam van, vagy csak a minuszost hívják alulmüködésnek?
A pajzsmirigy fordítva működik, legalábbis a TSH.
Minél magasabb a TSH értéke, annál jobban alul működik a pajzsmirigy. Ehhez azonban nézni kell még a szabad T3, T4 értékét is, mert ezek együtt érvényesek.
Nekem úgy magyarázta a doki, hogy a TSH áll az erkélyen, a T4 az erkély alatt. A TSH elkezd kiabálni a T4-nek. Ha kevés a T4, tehát nem hallja, hogy kiabál a TSH, akkor mégjobban kiabál, több TSH-t termel a pajzsmirigy.
Jó tudom, ez így óvodásan hangzik, de legalább megértettem, miről van szó :)
Ha alacsony a TSH szintje, akkor magas a T4, és akkor működik túl a pajzsmirigy
Teljesen rossz nyomon jársz.
A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy. Az alul működő pajzsmirigy kevesebb, míg a túlműködő pajzsmirigy több hormont termel a szükségesnél.
nekem a vérvételi eredményemen több érték szerepelt mint a maximum érték.
Vagyis ezen logikát követve alulmüködik igaz?
Teljes teszt volt, ott az UTSH volt magas. kb másfélszer akkora mint a normális.
Aztán nézték az
FT3
FT4
viszont azok normálisak voltak.
Majd megint egy teljes vérvétel, megint magas volt az UTSH.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!