Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Miért van, hogy rendszeresen...

Miért van, hogy rendszeresen kihagy egy ütemet a szívem, aztán meg akkorát ver, hogy kitör a frász?

Figyelt kérdés
2013. nov. 22. 23:57
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
2013. nov. 23. 23:03
 12/17 anonim ***** válasza:

Na szóval.

Az extrasystole önmagában nem betegség. Szinte mindenkinél előfordul, akár többször is egy nap, csak a legtöbb ember nem veszi észre. Depressziósabb időszakban, vagy ha elkezded magad figyelni, gyakrabban észreveszed, sokan be is pánikolnak. Valóban lehet komolyabb probléma jele is, de ilyenkor általában (nem mindig) magas pulzus is kialakul, avagy egymás után több extraszisztolé keletkezik (kapcsolt extraszisztolé). Ha nem múlik a dolog, és továbbra is ennyire zavaró dologként éled meg, akkor menj el kadiológushoz, EKG/Holter-vizsgálattal kimutatható egy lehetsége szívritmuszar.

Egy medika

2013. nov. 23. 23:20
 13/17 anonim ***** válasza:

Kedves Medika!

Ilyen nekem is volt kb. 5 éve, és szintén ilyen 1-2 hetes időszakban, de olyan erősen, és olyan félelmetes volt, hogy utána órákig pánik közeli állapotban voltam mindig. Halálfélelmem volt.

EKG semmit nem mutatott ki.

Alapból nekem nagyon alacsony a vérnyomásom és magas a pulzusom.

2013. nov. 23. 23:28
 14/17 anonim ***** válasza:
És még annyit hozzá, hogy utána belégzésnél volt sokáig ilyen érzés. Féltem levegőt venni, mert akkor jött egy furcsa, megsemmisülési érzés, mintha kifolyna minden belőlem, és "kiakadna" a szívem.
2013. nov. 23. 23:31
 15/17 A kérdező kommentje:

Éppen ma vettem egy kalcium-magnézium-D6 tablettát :)

Tényleg ijesztő tud lenni a dolog. Ami ijesztő, az nem a kihagyás, hanem az erős dobbanás, ami olyan, mintha szét akarna repedni a szívem. Hogy előtte van egy kihagyás, azt már én figyeltem meg úgy, hogy kitapintottam a csuklómon és a karotiszomon.

2013. nov. 23. 23:53
 16/17 anonim ***** válasza:

Ha már a carotisodon tapogatot a pulzust egy extrára várva, az erősen arra utal, hogy fokozottan figyeled magad. Nem azt mondtam, hogy biztosan nincsen bajod, hanem azt hogy sokan meg szoktak ilyedni az extráktól, mert korábban nem érezték.

A korábbi válaszoló esete is ilyen lehetett, hiszen 1-2 hétig tartott, ebben az intervallumban valamiért fokozottan figyelhette magát. A halálfélelem is erre utal, hiszen extraszisztolénél az nem szokott fellépni normál esetben.

Az EKG valóban nem feltétlenül mutatja ki, hiszen az néhány másodperces vizsgálat, a holter azonban 24 órás EKG, szívritmuszavar gyanujával ezt alkalmazzák.

A kihagyás és az erős dobbanás az extra velejárója. Az extra egy soron kívüli szívverés, aminek nem lenne ott a helye. Hogy a szív hosszú távon ne essen ki a megszokott ritmusából, egy pillanatra megáll, hogy aztán ugyanúgy verjen tovább, mintha mi sem történt volna (magyarul mintha az extra inger meg sem jelent volna). Mivel így hosszabb idő telik el a két dobbanás között, így több vér folyik be a szívbe, amelynek hatására a következő dobbanás nagyobb lesz, hogy a megnövekedett vérmennyiséget ki tudja pumpálni. A nagyobb dobbanás pedig természetesen megérezheted.

Ha nem okoz problémát (nem érzed magad rosszul, nincs huzamosabb ideig tartó szívdobogásérzésed, magas pulzusod, netán mellkasi fájdalmad), akkor nem valószínű, hogy komolyabb lenne a baj. Ha az elkövetkezendő 1-2 hétben sem változik a dolog, akkor kérj beutalót kardiológiára, ha másért nem, azért, hogy megnyugodj :)

(#12 voltam)

2013. nov. 24. 01:05
 17/17 anonim ***** válasza:
Magne B6-ot szedj.
2013. nov. 24. 08:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!