Milyen műveletekkel lehet kimutatni, ha valaki tegyük fel tüdőrákos?
Vérvételből-> tumormarkerek.
Képalkotó eljárásokkal-> röntgen, CT stb..
És a tünetekből, hadd ne írjam le mindet, nézz utána a neten.
"Vérvételből-> tumormarkerek"
Tumormarkereket nem néznek vérképből, szűrővizsgálatok esetén nem megbízható eljárás. Csak a már kifejlődött daganatos megbetegedés nyomonkövetésére használják.
Az első válaszoló írta le pontosan a választ.
"Tumormarkereket nem néznek vérképből"
Szó nem volt vérképről. Viszont, ha az orvos gyanítja a betegséget a tünetek alapján elrendeli a tumormarker vizsgálatot és nem vérképből. Csak azért írom le, mert én is daganatos beteg vagyok (nem tüdő), de már a betegségem gyanúja esetén elküldtek tumormarkeres vérvizsgálatra. És kérlek ne legyél túl okos, ha nem vagy jártas a témában, mert Elvis a rézfaszu bagoly...
Tudom mindjárt írod, hogy tanultad és/vagy ebből vizsgáztál/doktoráltál.
@Harmadik válaszoló.
Ha nem vérből, akkor szerinted miből? Végbélkenetből?? :)
4. válaszoló! Az, hogy daganatos beteg voltál/vagy még nem ok arra, hogy ekkora nagy tahó legyél. A betegséged nem mentesít az elvárható társadalmi viselkedési formák betartása alól!
Mellesleg nem tanultam, hanem anyukám feküdt bent, történetesen a tüdőosztályon 3 hétig, és történetesen 2 tüdőrákos beteg feküdt mellette. És történetesen az egyik panaszkodott az orvosnak, hogy miért ilyen későn fedezték fel a betegségét és pontosan a tumormarker vizsgálatot hozta fel példának. Az orvos mondta a fülem hallatára, hogy a tumormarkert diagnosztikai céllal nem használják, mivel:
1. Korai stádiumban nem ad megbízható eredményt
2. A tumormarker értékek egyénenként/ daganat fajtánként eltérőek lehetnek, ezért csak az egyes vizsgálatok közötti változásból lehet a daganat előrehaladtára/visszaszorítására következtetni.
3. Vannak olyan betegségek, ahol a tumormarker csak a rákos sejtben illetve közvetlen környezetében mutatható ki, vérből egyáltalán nem.
De te biztosan jobban tudod, mint a pulmonológus főorvos.
"ekkora nagy tahó legyél"
Szerencsére ez nem tahóság. Hála Istennek.
"És kérlek ne legyél túl okos, ha nem vagy jártas a témában, mert Elvis a rézfaszu bagoly..."
Erre szerinted mi más lehet mondani ?!
Bocs a OFF-ért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!