Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Az enyhe ptx spontán légmellet...

Az enyhe ptx spontán légmellet, ha nem volt kezelve, annak van jele a röntgenen, évekkel később lehet látni röntgenen?

Figyelt kérdés
Kb 15 éve volt az, hogy nagyon erős szúró mellkasi fájdalmam lett egy lépcsőzés után, ami miatt alig tudtam levegőt venni, és alig tudtam hazamenni. Annyira rosszul voltam, hogy wc-re is alig tudtam kimenni napokig, alig kaptam levegőt. Lefekvéskor és felkeléskor is szúró érzés volt a mellkasomban, kisugárzott a nyakamba. Figyelnem kellett arra, hogy ne izguljak, nyugodt legyek, mert ha kicsit is jobban vert a szívem, azt hittem megfulladok. Kb 3-4 nap múlva lettem jobban. Orvoshoz nem mentem, azt hittem, nem vesznek komolyan, és nem mertem felkelni az ágyból, nehogy megfulladjak. Azóta, ha érzem ezt a kezdődő feszítő érzést a mellkasomban, akkor leállok mindennel, az utcán is megállok, amíg el nem múlik, vagy enyhül, nehogy megint olyan rosszul legyek, mint akkor. Nagyon ritkán érzem, évente egyszer, talán annyiszor se, és eddig nem volt gond. Évekkel a történtek után húgomnak spontán ptx-e volt majdnem ugyanilyen tünetekkel, annyi, hogy neki végül vmi folyadék lett bent, és be is kellett avatkozni. Azóta bennem van, hogy mi van, ha nekem is az volt. Vajon ez kimutatható utólag? Most megint nem vagyok túl jól, aggódom. 35 éves vagyok

okt. 4. 10:39
 1/3 Meton ***** válasza:
Az orvoshoz mindenképpen menj egy egy tüdőszűrésre. Ha van egy érelzáródás, az látszani fog. Az orvosok komolyan vesznek, emiatt ne aggódj, sőt komolyabban is, mint kellene. Ebben az esetben nem is baj. Lehet egy bordatörés is, ami esetleg nem is látszik, viszont tényleg fáj. Ráadásul ez nem olyan fájdalom, amivel az ember nem törődik, ettől mindenki nagyon parázik, szóval mindenképpen orvosi vélemény kell.
okt. 6. 10:51
 2/3 anonim ***** válasza:

Az érelzáródásnak semmi köze a legmellhez.

Nekem több is volt sajnos és sokáig nem vették észre egy sima röntgen alig mutat valamit max ha már összeesett a tüdőd.

Azt javaslom ha ki akarod deríteni mi a gond kérj egy ct-t. Ha egy hozzáértő nézi meg akkor kiderül belőle minden.

Érdemes elkérni a felvételt és megmutatni olyan mellkassebésznek aki műt ptxeket és látott már sok hasonló felvételt. Sima tüdőszűrésen szerencse dolga, hogy észrevesznek valamit. Enegem úgy akartak hazaküldeni hogy a májam bele volt csúszva a tüdőmbe egy darabon mert elszakadt a rekeszizmom. Ha hallgatok rájuk akkor már nem élnék.

nov. 24. 15:52
 3/3 anonim ***** válasza:

1. Jah olyan komolyan hogy 7 orvos diagnosztizálta félre a légmellem. Még úgy is hogy az egyik tüdőm össze volt este teljesen. Asztma gyógyszerekkel tömtek hónapokig. Az egyik meg a psuichiátriára köldött, hogy majd ott felírnak egy jó kis gyógyszert amitől fogok levegőt kapni.

CT re kell beutalót kérni lehetőleg koktrasztanyaggal. Az kimutat mindent! De a natívon is látszik jól a légmell vagy emphisémas bulla

nov. 24. 15:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!