Azt olvastam, hogy 41,5 C fokig nem kell lázat csillapítani. Igaz ez? Próbáltátok már?
Köszönöm szépen a válaszokat.
A neten olvastam, egy ismert ember honlapján.
Természetesen, miután a legtöbb ember már nagyon pocsékul van ha 40 fokos a láza, de sokan a 38 fokostól is, ilyenkor ajánlott lázcsillapítót bevenni, a közérzet miatt.
Ugyanakkor nem okoz agykárosodást a magas láz sem, nem okoz szívkárosodást (alapbetegség hiányában), nem csapódnak ki a fehérjék, nem emelkedik a végtelenségig a láz ha nem csinálsz vele semmit akkor sem, és nem kell csak a láz miatt kórházba menni akkor sem, ha magas. A lázgörcsöt sem a magas láz okozza. Amiket itt a válaszolók írnak, azok túlhaladott nézetek.
De mint írtam, ez az esetek 95%-ában nem számít, mert magas lázzal úgyis pocsékul leszel és úgyis beveszed a gyógyszert. Ha bevetted, nem ment le a láz, nagyon rosszul vagy, akkor indokolt lehet az ügyeletre menni - nem a láz miatt, hanem a rosszullét miatt.
Egy eset van, aminél fölmerül hogy tényleg ne csillapítsunk: ha valaki éppen alszik és közben van 40-41 fokos láza. Na akkor viszont nem ajánlott lázmérés, lázcsillapítás miatt felébreszteni. A láz is hasznos a szervezetnek, az alvás is, az illető nem szenved, tehát hagyni kell aludni. Ez gyerekre, felnőttre egyaránt vonatkozik.
A Novák Hunor se az ujjából szopta, hanem a nemzetközi ajánlásokat olvasta el, amiket pedig tudományos vizsgálatok alapján írtak. Nem egy-egy hozzánemértő tapasztalata alapján, és nem is egy-egy orvos szakmai tapasztalata alapján, hanem sok-sok eset szisztematikus vizsgálata alapján.
És lázat csillapítani továbbra sem tilos. Csak nem mindig szükséges.
(Csecsemő esetén pár hónapos korig más szabály vonatkozik, valamint ha valakinek alapbetegsége van akkor amiatt más vonatkozhat rá, továbbá ha valakinek magas láza van és nem tud inni mert pl masszívan hány, akkor is probléma van. A fentiek az általános, "legegyszerűbb" esetre vonatkoznak.)
12!
Tudod mit? Novák Hunor kísérletezzen a saját családján,hogy mit okoz a 41 fok feletti láz!
Másoknak csak ne ajánlgasson ilyesmit!
Ha olyan veszélytelen lenne az extrém magas láz,akkor az ismerős kisfiát is bevitte volna a mentő minden további nélkül!!!
De nem vitte be 41.5 fokos lázzal,mert azt mondták,NEM ÉLNÉ TÚL!
Akkor? Vajon a mentősök tudták rosszul?
(Az anyuka természetesen komoly instrukciókat kapott a gyereket illetően. 3 percenként kellett kanállal itatnia, egész éjjel. Plusz kapott a gyerek természetesen gyógyszereket is).
#14, akkor leírom röviden, hátha így érthető: ha valaki itatható, vagyis meg tud inni egy bőgre vizet és nem hányja ki, plusz a közérzete is jó, annak nem kell a lázát csillapítani.
Aki nem itatható normálisan, hanem 3 percenként kanalazva kell belediktálni a folyadékot, esetleg már eleve ki van száradva, rossz általános állapotú, mint a sztoridban szereplő kisfiú, az nem ez az eset.
Mondjuk ez a nem visszük be mert nem élné túl... Szerinted ez reális? Ha tényleg olyan súlyos lett volna a helyzet, akkor van olyan mentő, ami intenzív osztály szintű ellátást képes nyújtani. Ha annyira ki lett volna száradva, akkor meg nem anyukának hagyják meg hogy hogyan itatgassa, még ha az adott szintű mentő szállítani nem is tudja, infúziót kell tudniuk adni ott helyben, addig is míg várják a magasabb szintű egységet. Valahol összekuszálódott ez a sztori kicsit.
15!
Nem hányás-hasmenése volt a gyereknek.
Nem volt kiszáradva.
Egy staffordshire kutyával játszott,és egy szőrszál áthatolt a dobhártyáján. Amögött nagyon súlyos gyulladást okozott.
Végül egy műtéttel eltávolították a szőrszálat.
Az anyuka megmutatta fényképen a szőrszálat nekem, meg a gyerek bekötött fülét. Azt tudom, hogy sokáig jártak a fülészetre vissza
17!
Lehetséges. Mindenesetre nekem így mesélte annak idején (~4-5 éve). Ennyit tudok. Lehet, hogy nem mondott el mindent teljesen részletesen.
Köszönöm szépen a további hozzászólásokat.
Ugyan nem értek hozzá, de az jutott eszembe, hogy lehet, hogy amiatt kellett itatni kanálból 3 percenként, hogy ne aludjon el?! Tehát lehet, hogy nem az ivás volt a lényeg, hanem ez egy módszer volt arra, hogy ébren tartsák? De lehet, hogy ennek semmi értelme.
Jó lenne tudni, hogy pontosan mi volt az oka, engem is érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!