Ezzel az eGFR értékkel már kezdeni kellene valamit?
(Szeretném jelezni, hogy a háziorvosom mindenképpen fel fogom keresni, amint visszatér a szabadságról jövő hét végén, de most elfogott az aggodalom és jó lenne valahogy enyhíteni rajta, hátha vannak itt hasonszőrűek...)
A vérképemben az eGFR értéke 79ml/perc/1,73m2, valamint a kreatinin is éppen a felső határon van, de még nem lépte át azt (106 umol/L), amik az "internet szerint" enyhén csökkent veseműködést jelentenek. Ami aggasztóbb, hogy egy akut betegség miatt januárban szintén vért vettek, ahol az eGFR még 83 volt, tehát elég jelentősen romlott ennyi idő alatt. Akkor még nem mondták rá, hogy borzalmas, csak hogy valami nem annyira oké a vesémmel.
A tüneteim is összefügenek ezzel: napi 3-4 liter folyadék fogyasztása során is csak minimális vizeletem van (ennek színe nem változott, vér nincs benne) és az is ritkán (napi 3-4x), állandó hányinger és étvágytalanság gyötör, mintha tele lennék méreganyaggal, nagyon erősen izzadok szinte folyamatosan, télen pedig fázékonyság jellemző. 33 múltam, férfi vagyok, sokat mozgok, nem vagyok elhízva, inkább vékony, nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, igyekszem nem egysíkúan táplálkozni.
A fenti értékeken túl a vérkép aránylag rendben (kálium szintem alacsonyabb a kelleténél és a TSH minimálisan emelkedett, de az mindig ingadozik), a fenti tüneteken túl fájdalmat, erős fáradtságot, más vesekárosodásra mutató dolgot nem tapasztalatok. Aki már produkált hasonló értékeket, azokat kérdezném elsősorban, hogy 21%-os funkcióromlással (ami egy 75 éves ember veséjének felel meg) már kezdeni kell valamit, vagy legyinteni fog a doki, hogy "bárkinek ilyen jó vérképet kívánok"?
Köszönöm, ha bárki is érdemleges választ tud adni a "mennyééé orvoshoz!!!" mantrán kívül. Ha tehetném, konzultálnék vele, de nyaral...
Egyrészt ez nem jelentős eltérés, másrészt a 83 és 79 között nincs jelentős változás sem.
A tüneteid nem ettől vannak.
#1: CT-t csinálnak akármikor, kontrasztanyagot is csak 30 alatt nem vagy ha fennáll igazolt vesekárosodás.
Ez teljesen normális érték, nem utal semmilyen vesekárosodásra, semmilyen probléma nincs ezzel, sokat kell inni, lehetőleg vizet. Nekem volt, hogy 5 éven keresztül alig volt 60 felett, semmit nem jelent, ha nem csökken folyamatosan és panasz sincs. 50 alatt kell elkezdeni aggódni, nekem több ivástól javult az érték.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!