Kezelhetetlen hypertoniával mit érdemes még kipróbálni?
Már volt sokféle vérnyomáscsökkentő és kombinációk, de érdemben semmi változás, azaz pl fél évig minden rendben (120/80 stabilan), aztán egyszer csak jön 3-4 nap, amikor 190-re ugrik és Cordaflexszel is alig megy le.
Teljesen váratlanul, legutóbb alvás közben, azaz még stresszes helyzet se volt.
De ha dupla ekkora dózisban szedette velem a kardiológus, akkor is ez volt, azaz teljesen normális sokáig, viszont napközben beesik 85-90-re, de a váratlan kiugrások akkor se szűnnek meg.
Már nincs olyan vérnyomáscsökkentő, amit ne próbáltunk volna ki. Na de ez így nincs rendben, ráadásul nagy rosszulléttel jár, remegés, fejfájás.
Valaki van hasonló helyzetben?
Vagy esetleg orvos ha olvassa, tapasztalatból mit mondana?
Neked nem hypertensiod van ezek szerint ha ezek nem hatnak. Azt irod este jon elo. Neked valamilyen fibrratio-d van, atrial/ventricularis. Vagy ez, vagy pedig orthopnea; fekves/alvas kozben nem lelegzel rendesen, erre felmegy a vernyomas/pulzus.
Ezeket vizsgaljatok ki, ha ez sem, akkor pulmonologia, bar ehhez nincs sok koze hozza, vagy pszichologus/pszichiatria, mert velem is elofordult nem egyszer, arra kelek ver a szivem es majdnem elajulok. Nem tulzok, lassu hanyinger erzes volt ilyen a nyakamban es halvanyodott minden. Leultem es ido mulva jobb lett.
A standard diagnosist egy haziorvos is elvegezheti, nekem szerencsere belgyogyasz szakkepesitese is volt ami atfogja az egesz fiziologiat nagyjabol. Nekem felirt 2 hetre xanaxot 0.5mg, es egyszer nem fordult elo. Ez a stand. diagnosis panikrohamra, ami nagyon gyanus nalad, este sem alszik az agy. Tudom xanax a pokolfajzat meg a satan, nem igy van, ne menjunk bele, nyugodtan ha kapsz ilyet szedd addig. 2 het alatt semmi bajod nem lesz - (de elarulom 4 het alatt sem).
köszi, sok tanács van itt.
valaki írta, hogy a vcese ki lett-e vizgsálva, hogy ez tényleg hypertonia-e egyáltalán. de hadd kérdezzem, azt hogy szokták kivizsgálni? ha a vérképben a vesefunkció rendben, akkor még ennél részletesebben is szoktak nézni bármit? (hormonból csak TSH volt, az is rendben).
alvási apnoé nem hiszem, hogy van, ilyen gyanú még sose merült fel, de a fibrillatiora én is kíváncsi lennék. na csak hogy derítsük ezt ki? mivel nem tudni, mikor jelentkezik, az is lehet, hogy 1 hétig nem, aztán ha meg leveszik, akkor másnap tuti megint igen, akkor ilyen esetekben hogy lehet ezt kideríteni?
pszichiáter és neurológus is volt már, de mindkettő nézett csak, hogy mit is keresünk nála ... szóval tényleg már iszonyat összegek elmentek, több szakorvosnál voltunk és egy az egyben ugyanott állunk.
most megint lesz egy kardiológiai kontroll, de nem hiszem, hogy bármi vátlozni fog. mivel eleve ő se érti, teháét ott tartunk, hogy nincs olyan szakorvos, aki azt mondaná, hogy ez az ő területe és ő megoldja.
a háziorvost felírt Meramylt és ennyi, ami pedig semmit se használt. egy az egyben ugyanúgy folytatódott minden.
most tényleg ez a fibrilláció foglalkoztat nagyon, mert valahogy csak ki kellene tudni zárni ...
De a fibrillacio nem jelentkezik mindig este. Plane amikor alszol. Az pont, hogy kiszamithatatlan.
Az, hogy legtobbszor este jon elo, nekem nagyon nagyon pszichoszomatikus tunetnek hangzik. Nekem is volt, ismetlem, kaptam xanaxot 0.5mg-ot 2 hetig, es kiderult, hogy stresszes vagyok.
Ha mar ennyi kardiologiai gyogyszert kaptal es nem segitett erdemben, akkor nem kene kiprobalni ezt? A xanaxot felirhatja haziorvos is. Szerintem a kardiologiat ha volt holter is mar akkor vagy a kardiologus hulye, vagy a haziorvos hulye vagy mindketto. De ugy erzem egyik sem, de azt tudom, hogy a mentalis betegsegek nagyon el vannak hanyagolva M.o-n. Ezert javasoltam a xanaxot, nekem ezt csinaltak, kiderult miert van hypertensiom meg nyugalmi allapotban 100-as pulzus.
Mi lenne, ha egy magánkórházba befeküdnél kivizsgálásra?
Írd majd meg, hogy mi lett az egészből, nagyon kíváncsi vagyok rá!
Jobbulást kívánok!
értem, de ez is volt.
a hypertenzió pedig 90%-ban hajnalban jelentkezik, de 2-3x volt már este 6-7-kor is, én csak a legjellemzőbbet írtam.
a stressz pedig bőven megvan, ez nem is kérdés, na de Xanaxot is próbáltunk már, és azzal se lett jobb semmi. épp ezért vagyok elkeseeredve, ezért írtam, hogy elég reménytelennek tűnik az egész.
hát a kardiológiai kivizsgálásról meg mit is mondjak, volt is meg nem is. azaz volt többször egy 5 perces beszélgetés, ami abból állt, hogy minden alkalommal lecserélte egy másik kombinációra a gyógyyszereket, és legelőször csinált egy UH-t, volt ABPM, de ennyi. Holtert nem akart, szóval én azért nem érzem teljesnek egyáltalán.
a háziorvos meg a l0 sec alatt, hogy legyen Meramyil, és ennyi. eleve bemenni se lehet hozzá, csak telefonon eldöntötte 10 sec alatt, hogy akkor legyen ez, és részéről befejezve, menjek kardiológushoz. treghát azt kilőhetjük sajnos.
én tehát érzek itt még egy nagyon nagy kivizsgálási hiányt, de ezt leszervezni itt ma nálunk, szerintem nagyjából képtelenség. hát a magán kardiológushoz is 1 hónapra van időpont arra az 5 percre, el se tudom képzelni, hogyan lenne magvalósítható.
de egy kérdés: és neked az a két hetes 0,5 Xanax meg is oldotta véglegesre? tehát elhagytad és a vérnyomás maradt normális? mert azt úgy értem akkor, de hát sajnos nálam nem ez a helyzet (nekem neurológus találta ki ezt egyébként próbaként).
Hiába vizsgál akárhányszor a kardiológus, ha nincs a szívednek baja, nem fog találni semmit. Ráadásul ha magánba jársz...az ugye pénz, mindkettőtöknek...
Ha a háziorvosod ilyen, akkor legelőször őt kellene lecserélned. Akkor lenne esélyed, hogy elindul a vizsgálat más irányba, nem csak körbe topog.
A kivizsgálást a háziorvosnak kellene leszervezni, nem neked.
igen, amúgy pont ezt mondta a kardiológus is egy az egyben, csak ő is hozzátette, hogy "csak lenne" az ő feladata elviekben, csak aztán a realitás ugye egy másik dolog.
na meg hogy magánba? hát hova járjon az ember? tudod mikorra van az állami szakrendelésre időpont? most tartanak júliusnál ... és ez se biztos, mert az egyetlen kardiológusuk és felmondani készül.
hidd el, én örülnék, ha leszervezné a háziorvos, de a realitás pedig az hogy annak is örülök, ha egyáltalán a havi gyógyszert felírja, mert annyira nulla az ellátás nálunk (azaz ez se mindig sikerül neki).
és igazad van mindenben, én ezt nem is tagadom, ezért is írtam ki a kérdés. csak körbejárás van és egy helyben topogás, de azért volt már, hogy kaptam itt hozzáértő tanácsot ...
Figy. Akarmi ez, valami itt santit mar. Ennyi bisoprolol ha jol tudom, meg beta blokkolok, anxiolitikumot (xanax) hypertensio meg tachycardiara kulonbozo gyogyszerek, es egyik sem mukodik. Kardiologus mar csak a homlokat tudja mozgatni.
UH semmi elvaltozas nincs.
Most vagy te nem irsz le valami teljes dolgot, vagy ok nem mondtak el teljes dolgot. De ez igy nem letezik mar. Utolso otletem tenyleg, orthopnea - menj be alvasvizsgalatra ahol ezt figyelik, hogy mi tortenik. Ott fix nem voltal meg szerintem.
De ez az utolso otlet. Viszont nekem tovabbra is gyanus, hogy ennyi kardiologiai szer utan nem hatott egyik sem, akkor pszichoszomatikus es lehet magasabb dozisu xanax kellett volna. Panikbetegeknel nem ritka a 2 - 3 mg/nap, 4mg a max/nap. A kezdo adag 0.5mg, 0.25 nem sokat er.
Menj el mas orvosokhoz, vidd az anamnesisedet is hogy tudjak mi van, es legyen nekik is velemenyuk.
Mert itt valami kezd santitani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!