Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Kezelhetetlen hypertoniával...

Kezelhetetlen hypertoniával mit érdemes még kipróbálni?

Figyelt kérdés

Már volt sokféle vérnyomáscsökkentő és kombinációk, de érdemben semmi változás, azaz pl fél évig minden rendben (120/80 stabilan), aztán egyszer csak jön 3-4 nap, amikor 190-re ugrik és Cordaflexszel is alig megy le.

Teljesen váratlanul, legutóbb alvás közben, azaz még stresszes helyzet se volt.

De ha dupla ekkora dózisban szedette velem a kardiológus, akkor is ez volt, azaz teljesen normális sokáig, viszont napközben beesik 85-90-re, de a váratlan kiugrások akkor se szűnnek meg.

Már nincs olyan vérnyomáscsökkentő, amit ne próbáltunk volna ki. Na de ez így nincs rendben, ráadásul nagy rosszulléttel jár, remegés, fejfájás.

Valaki van hasonló helyzetben?

Vagy esetleg orvos ha olvassa, tapasztalatból mit mondana?

2023. nov. 30. 20:41
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:

Meg kellene találni a kiváltó okot, mert ezek szerint nem a szokásos, ismeretlen eredetű hypertónia. Arra hatnának a szokásos gyógyszerek.

Csak fölöslegesen terheled a szervezetedet a sok -számodra hatástalan- gyógyszerrel, és már nem lehet követni, a gyógyszerek össze-vissza-kölcsön-hatását. Ha a nyugati orvoslás csődöt mond, meg lehetne próbálni a keletit.

2023. dec. 3. 21:20
 22/44 A kérdező kommentje:

oké, de mit nevezünk "szokásos, ismeretlen eredetű" hypertoniának?

ez is elég ismeretlen eredetű.

már a második válaszoló íRJA A a béta-blokkolót önmagában, akkor tulképp még ez nem, volt, ezt ki kellene próbálni.

egyébként nem túl sok a gyógyszer, mert mindig egy kettes kombinációt adnak, csak ezeket váltogatták. aztán pl egész nyáron nem volt gond (valsartan + tenaxum csak este), de 3-4 hete megint kezdődött (gyógyszerváltás nélkül) a felborulás.

de most ezt hiába emeljük, hiába cseréljük, mindig az a végeredmény, hogy a nappli beesik, de az éjjeli-hajnali kiugrásokat a kétszeres adag se fogja meg. már a falnak megyek komolyan ...

2023. dec. 6. 08:59
 23/44 anonim ***** válasza:
100%

20-as vagyok.

Ismeretlen eredetű a hypertónia 90%-a, mert nem találnak szervi -pl.vese- betegséget, ami kiválthatja.

Csak a bétablokkolót szedem rendszeresen, de

fel vagyok készülve az esetleges kiugrásra is: vészhelyzetre van itthon Tensiomin és Xanax. Stressz, vagy más miatt előfordulhat kiugrás. Ilyenkor beveszek 1 Tensiomint, ha kevés akkor 1 Xanaxot is, és leviszi a vérnyomásom. Másnaptól továbbra is csak a béta-blokkolót szedem. Ez idáig 2 alkalommal fordult elő. Ezért NEM KELL folyamatosan szedni a nagy adag vérnyomáscsökkenőt.

Kizárólag az orvos utasítása szerint szabad csak a Tensiomint és Xanaxot használni -és nem szedhető rendszeresen!

Nem kell a falnak menni, a stressz emeli a vérnyomást :)

Nálam is hasonló volt: az előző orvosom cserélgette-kombinálta a gyógyszereket, emelte az adagot, de nem lett jobb, éppen ellenkezőleg.. Nézz utána: a túlgyógyszerezés tényleg okozhatja a problémádat. ABPM-et kaptál már? Az sok mindenre magyarázatot adhatna, és -úgy tudom- anélkül nem is lenne szabad hypertóniát diagnosztizálni.

2023. dec. 6. 10:44
 24/44 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Az ABPM egy vérnyomásmérő, amit 24 órán át kell viselni, bizonyos időközönként automatikusan mér és rögzíti az eredményt. Ebből kiderülhet, hogy mennyi volt a vérnyomásod, mielőtt "kiugrott". Valószínűleg alvás közben nagyon "beesett" mielőtt "kiugrott" volna.

2023. dec. 6. 15:01
 25/44 A kérdező kommentje:

persze, volt már ABPM 2x is.

de 2 eset van. vagy nem mutat semmit, ha éppen olyan időszakban tették fel.

vagy amikor "felugrós időszakban" sikerült feltenni, akkor ez volt, ami írtam, azaz nappal alacsony, és éjjel-hajnalban majdnem minden nap 1 vagy 2x egy 10-15 perces kiugrás 180-ra kb. na de az se oké, ha 10 percre kiugrik ... hiszen olyan fejfájással, rosszulléttel jár, hogy az embertelen.

most aztán hogy ebből mit lehet leszűrni? szerintem ha még 20x felteszik az ABPM-et, akkor is csak attól függ az eredmény, hogy éppen mikor. és ettől függően lehet teljesen normális is vagy lehet ez az éjjeli kigrás is minden nap. most akkor van vagy nincs? jó kérdés ...

2023. dec. 6. 15:53
 26/44 anonim ***** válasza:

Az éjjeli kiugrás azért is lehet, mert előtte nagyon beesett, alvás közben - még a nappalinál is jobban. Ilyenkor a szervezet emeli a vérnyomást, hogy a szervek elég oxigént kapjanak, ne károsodjanak. Tehát a kiugrás az azt megelőző beesés miatt történik. Ha a gyógyszerek viszik le a nem kívánatos mértékig a vérnyomást, akkor ott lehet a baj.

Amikor először tették fel nekem az ABPM-et -akkor még szedtem a korábbi vérnyomáscsökkentőket- éjszaka előfordult, hogy 65-70/30-35 volt, utána lett fokozatosan leállítva a vérnyomáscsökkentő.

Amit írtam az a te esetedben egy feltételezés, az ABPM eredményét az orvosnak kell kiértékelni. Nekem mutatta az orvos az eredmény egy szakaszán, hogy onnan látszik, hogy tkp nincs is magas vérnyomásom.

2023. dec. 6. 16:28
 27/44 anonim ***** válasza:

Az "embertelen fejfájás, rosszullét" okát feltétlenül meg kellene keresni.

Az nem tudom lehet-e a vérnyomás emelkedésétől. Nekem olyan nem volt, -vagy csak egy kicsit-, és elég riasztóan hangzik.

2023. dec. 6. 16:56
 28/44 anonim ***** válasza:
Ezt próbáld ki; nekünk és még pár ismerősömnek nagyon bevált: [link]
2023. dec. 6. 17:20
 29/44 anonim ***** válasza:
A 20, 23, 24, 26, 27-es válaszoló is /ugyanaz/ vagyok.
2023. dec. 6. 17:35
 30/44 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Végigolvastam a kommentjeidet újra, és ezt gondolom: Egy alapos belgyógyászati kivizsgálás kellene, vér-/kálium szint is/ vizelet, meg minden egyéb. Esetleg a kiugró vérnyomás csak a tünete valamilyen más betegségnek, és azért nem lehet befolyásolni, mert az alapbetegség kezeletlen maradt.

A háziorvoshoz mennék, mert ő az egész emberrel foglalkozik, a szakorvos pedig már a saját szakterületével.

Ne kezdj el gyógyszereket szedni találomra, "hogy rosszabb nem lehet", mert nagyon is lehet!!!

2023. dec. 6. 19:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!