Kezelhetetlen hypertoniával mit érdemes még kipróbálni?
Már volt sokféle vérnyomáscsökkentő és kombinációk, de érdemben semmi változás, azaz pl fél évig minden rendben (120/80 stabilan), aztán egyszer csak jön 3-4 nap, amikor 190-re ugrik és Cordaflexszel is alig megy le.
Teljesen váratlanul, legutóbb alvás közben, azaz még stresszes helyzet se volt.
De ha dupla ekkora dózisban szedette velem a kardiológus, akkor is ez volt, azaz teljesen normális sokáig, viszont napközben beesik 85-90-re, de a váratlan kiugrások akkor se szűnnek meg.
Már nincs olyan vérnyomáscsökkentő, amit ne próbáltunk volna ki. Na de ez így nincs rendben, ráadásul nagy rosszulléttel jár, remegés, fejfájás.
Valaki van hasonló helyzetben?
Vagy esetleg orvos ha olvassa, tapasztalatból mit mondana?
azzal még nem.
mármint csakis az, egyéb vérnyomáscsökkentő nélkül?
végül is van propranololom, kipróbálhatom, ennél rosszabb nem lehet a helyzet.
na de egyáltalán képes a ritmuszavar ilyet csinálni?
Önmagadtól ne kezdj próbálkozásba. Kizárt, hogy önmagában a béta-blokkoló helyrehozzon, az esti valzartán mellé tenném be reggelre a tenaxum helyett. Szorongásos állapotokban kifejezetten jótékony hatású, az esetlegesen éjjel hirtelen kilövő vérnyomást is lefogja.
Nem feltétlen ritmuszavar váltja ki, a béta-blokkoló nem is kizárólag erre való, bizonyított helye van a hipertónia kezelésében, ha más már nem bizonyul hatékonynak.
igen, arról hallottam, olvastam, hogy pont a propranololnak is nagyon jó szorongáscsökkentő hatása van, és köszi a segítséget, csak van itt valami amit nem tudok értelmezni.
"az esti valzartan mellé tenném be reggelre a tenaxum helyett".
most úgy van, hogy este van a valzartan és a tenaxum is. ennyi.
azt mondták, reggel ne legyen semmi, mivel a nappali meg beesik nagyon (az elején 2x1 volt mindkettőből, de akkor lett a nappali 80-as vérnyomás, tehát azt elhagytuk).
szóval az a kérdésem, hogy úgy érted, este a tenaxum + valzartan mellé tennéd be plussz a propranololt? vagy a propranololt reggelre gondoltad? vagy 2 x 1-ben?
a másik:
értem én h nem csak ritmuszavar váltja ki, de X gyakorisággal az is kiválthatja? én csak az ilyen éjszakai hirtelenség miatt gondoltam erre, és főleg azért, hogy érdemes-e erőltetni a Holtert, amikor egymás után van 3-4 ilyen kritikus nap, vagy nem túl valószínű? csak mert kész küzdelem elintézni még egy kardiológushoz jutást is, nemhogy Holtert, de ha látod értelmét, akkor valahogy próbálom.
a harmadik:
mivel éjszaka-hajnalban jelentkezik ez a kilövés, teszek bármi kárt azzal, ha este a 3 félét egyszerre veszem be? mert gondoltam már rá, csak nem ismerem ugye a kölcsönhatásokat, hogy esetleg még rosszat is teszek ... szóval ez a 3 gyógyszer kompatibilis egymással? + a Cordaflexxel, ha netán kell?
és őszintén, marad más, mint a kísérletezés? hát az összes létező várnyomáscsökkentő már megvolt, egyik se hozott változást, ezek után tudok ennél rosszabbat tenni? főleg hogy a kardiológus(ok) is széttárja a karját, mondván, működnie kellene ... hát ja, kellene, de mégse.
kösz ismét
Tenaxummal együtt a propranolol nem ajánlott! Vagy ez vagy az! Próbáld ki akkor estére a propranololt. Önmagában az eleve alacsony vérnyomást nem fogja még lejjebb nyomni, mehetne belőle 2x1 reggel,este, valamint estére a valzartán (ha a pulzusod beesne napközben, hagyd el a reggeli adagot).
Valóban indokolt lenne a holter és ABPM is! Még ünnepek előtt keress fel egy kardiológiai rendelést és beszéljétek át a problémát.
-oké köszi, na igen, ilyesmitől tartottam, hogy esetleg valamelyikkel nem adható. de akkor ezt megjegyzem.
-a pulzussal nincs baj, az még a megugrott vérnyomás esetén is stabil (alapból 60-70 között, a kiugró esetekben is max 90, de csak pár percig)
- igen, lesz kardiológus, de most őszintén ... így huszadszorra is menjek oda és hallgassam meg, hogy nincs mit tenni, mert ennek működnie kellene és így akkor ennyi? marad a sajnálkozás és hogy nem érti.
és ő a negyedik kardiológus. én nem mondom hogy rossz, csak az a kétségem, hogy van-e bármi értelme ismét elmenni, ha mindig ennyivel lezárul a folyamat és marad a csodálkozás? :(((( nem aakrom elhinni, hogy nem találkozott még ilyen esettel ... vagy teljesen 100%, hogy márpedig mindenkinél működnie kellene, és így akkor ez marad a csoda kategória? mert akkor főleg nincs mit tenni ...
van kifejezetten ilyen?
még az elvileg speckó hyperonia ambulancián is jó esteben egy belgyógyász van ...
tudsz esetleg kifejezetten iyen helyet?
van, persze
melyik városról lenne szó?
Félve merem leírni: a túlgyógyszerezés is okozhatja.
Hasonló tüneteim voltak. Évekig szedtem különböző vérnyomáscsökkentőket. Nappal normális, vagy alacsony volt, de ritkán -főleg este- kiugrott 200 fölé is. Nappal néha olyan alacsony volt, hogy részegnek néztek az utcán, mert tántorogtam. Orvost váltottam: kaptam ABPM-et, majd csökkentette a gyógyszeradagomat, végül napi 1x Bisoprololt /béta blokkoló/ kell szednem. Azóta, 2-3 éve rendben vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!