Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Magas a koleszterin szintem....

Magas a koleszterin szintem. A háziorvos gyógyszeres kezelést javasolt. Szerintetek indokolt a sztatin szedése?

Figyelt kérdés
Se össz-koleszterin: 6,95, HDL: 1,47, LDL: 4,75 triglicerid: 1,61. 54 éves vagyok. A vérnyomásom magas, de gyógyszerrel rendben van. A háziorvos szerint genetika van a háttérben. Szerintetek nagyon indokolt a gyógyszer szedése, vagy csak az orvos jól keres vele, mivel a gyógyszeripar támogatja? Milyen mellékhatásai vannak a sztatinoknak? Kinek milyen tapasztalatai vannak vele?

2023. nov. 29. 10:35
1 2 3
 21/30 Csabi34 ***** válasza:

A magas koleszterinszint kezelésének szükségessége az egyéni kockázati tényezőkön, a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának értékelésén és az orvosi irányelveken alapul. A sztatinok olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, és bizonyítottan csökkentik a szívroham és más szív- és érrendszeri események kockázatát azoknál az embereknél, akiknél fennáll a magas kardiovaszkuláris kockázat.

Indokolt-e a sztatin szedése?

A sztatinok szedését gyakran javasolják, ha a magas koleszterinszintet nem lehet elegendően csökkenteni életmódbeli változtatásokkal, mint a diéta, a testmozgás és a dohányzás abbahagyása.

A genetikai hajlam, amelyet az orvosod említett, szintén tényező lehet. Egyes embereknek genetikailag magasabb a koleszterinszintjük, ami független az életmódjuktól.

Az általad megadott értékek (összkoleszterin, HDL, LDL, trigliceridek) és a magas vérnyomás gyógyszerrel való kezelése azt sugallja, hogy fennállhat a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázata.

Mellékhatások:

A sztatinok hasznos és hatékony gyógyszerek, de mint minden gyógyszernek, lehetnek mellékhatásaik. Ezek közé tartozhat az izomfájdalom, emésztési problémák, és ritkán súlyosabb állapotok, mint a rhabdomyolízis vagy a májfunkció változásai.

Az esetleges mellékhatások ellenére a sztatinok általában jól tolerálhatóak, és széles körben használtak a koleszterinszint csökkentésére és a szívbetegségek megelőzésére.

A gyógyszeripar és az orvosok közötti kapcsolatok kérdése összetett, és országonként változó szabályozások vonatkoznak rájuk. Az orvosokat általában arra képzik, hogy a legjobb gyakorlati irányelvek alapján ajánljanak kezeléseket, és a sztatinok alkalmazása széles körben elfogadott a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésére.

Beszéld meg orvosoddal a kezelési lehetőségeket, a kockázataikat és előnyöket.

Fontos, hogy az életmódbeli változtatásokat is figyelembe vegye, mivel ezek jelentős hatással lehetnek a koleszterinszintre és az általános egészségre.

Az orvosi tanácsadás és az orvosi diagnózis személyre szabott, és az interneten keresztül nem helyettesíthető.

2023. dec. 16. 19:44
 22/30 A kérdező kommentje:
Ha szedek magnéziumot, akkor megelőzhető, vagy csökkenthető az izomgörcs kialakulásának esélye?
2023. dec. 23. 17:29
 23/30 anonim ***** válasza:
Igen, általában javítani szokott a magnézium a sztatin által okozott izomgörcsökön.
2023. dec. 23. 18:35
 24/30 A kérdező kommentje:
Még csak egy hónapja szedem a Rosuvastatin 10 mg-t, és már a Se alanin aminotranszferáz megh.felment 57-re. Ez mit jelent? Mennyire veszélyes? Bár a háziorvos nyugtat, hogy ez nem túl magas érték. Ha egy hónap alatt ennyire felment, akkor mi lesz, ha évekig szedem?
jan. 13. 09:23
 25/30 anonim ***** válasza:
57-es ALAT tényleg nem vészes. Valószínűleg nem fog tovább növekedni, de én kipróbálnám helyette az atorvastatint: ugyanolyan jó, és lehet, hogy tudnád szedni májenzim emelkedés nélkül.
jan. 13. 09:40
 26/30 anonim ***** válasza:

A rosuvastatin az orvosom szerint a leghatékonyabb koleszterincsökkentő, kisebb dózissal is elérhető olyan koleszterin érték, amihet pl. atorvastatinból a 10 mg nem lenne elég. Emiatt a mellékhatások is ritkábbak, illetve kevésbé terheli meg a szervezetet a gyógyszer. Szerintem kérdezz rá az orvosodnál, mikor lesz újabb laborkontroll, érdemes lenne 3 hónap múlva újra megnézni és ha tovább emelkedik, akkor valami megoldást találni rá.

Nekem még májvédő (pl. Silegon) szedését ajánlották.

jan. 14. 08:39
 27/30 A kérdező kommentje:
Én is szedem a máriatövis kivonatot, de nem Legalon / Silegon verzióban, mert az baromi drága.
jan. 14. 20:24
 28/30 anonim ***** válasza:
8%
A koleszterincsökentőktől tönkre megy a májad sérülnek az izmaid cukorbeteg leszel.... Kell ez neked? Koleszterincsökentő azoknak fontos akiknél kimutatható valamilyen szív érrendszeri gond érszükület. Ha ezek nem állnak fent nem érdemes ezta szart szedni!
febr. 6. 21:04
 29/30 anonim ***** válasza:
A magas koleszterintől pedig plakkok alakulnak ki, amiről az erek rugalmassága csökken, fokozódik a trombózisrizikó, persze ezek mind tünetek nélkül, aztán majd 45-50 évesen hirtelen jön egy tüdőembólia, szívinfarktus, stroke... aztán örülhetsz a tökéletes májadnak és izmaidnak miközben szobanövényként fekszel gépekre kötve (jó esetben). Amugy minden gyógyszernek van mellékhatása. A Panadol májkárosodást okozhat, az algopyrin gyomorfekélyt, gyomorvérzést. A nurofen szintén. És ezek olyan gyógyszerek amit az átlag ember szed ha kell ha nem. Az alkoholtól is cukorbeteg lehetsz és tönkreteszi a májat, az agyat, a vesét, rákot okozhat. A dohányzást is mondhatnám... A fogamzásgátlónak is több oldalas mellékhatásai lehetnek, ahogy pl. a vérnyomáscsökkentőknek is. A koleszterincsökkentő gyógyszer se rosszabb vagy veszélyesebb ezeknél. De te biztos orvos vagy, hogy meg tudod állapítani, mit érdemes és mit nem érdemes szedni.
febr. 7. 18:33
 30/30 A kérdező kommentje:
Én úgy tudtam, hogy az Aszpirin okoz gyomorfekélyt. Akkor mit szedjek fejfájásra?
febr. 8. 05:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!