Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Magas a koleszterin szintem....

Magas a koleszterin szintem. A háziorvos gyógyszeres kezelést javasolt. Szerintetek indokolt a sztatin szedése?

Figyelt kérdés
Se össz-koleszterin: 6,95, HDL: 1,47, LDL: 4,75 triglicerid: 1,61. 54 éves vagyok. A vérnyomásom magas, de gyógyszerrel rendben van. A háziorvos szerint genetika van a háttérben. Szerintetek nagyon indokolt a gyógyszer szedése, vagy csak az orvos jól keres vele, mivel a gyógyszeripar támogatja? Milyen mellékhatásai vannak a sztatinoknak? Kinek milyen tapasztalatai vannak vele?

2023. nov. 29. 10:35
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
78%
Hallgass az orvosra. Annak sokkal durvább a mellékhatása ha ilyen marad. Ráktól kezdve szívmegállásig elég sokminsent okozhat
2023. nov. 29. 11:28
 12/30 anonim ***** válasza:
63%
Az én háziorvosom erre az értékre nem ad gyógyszert. Nekem 6,6 eszembe se lenne szedni.
2023. nov. 29. 13:06
 13/30 anonim ***** válasza:
90%

25 évesen kezdtem szedni, több, mint 10 éve szedem. Nem vagyok túlsúlyos, a trigliceridem az alsó határ közelében van.

Semmilyen mellékhatás nem volt nálam, rendszeres labor kontrollt csináltatok, minden értékem tökéletes.

Nekem belgyógyász-endokrinológus írta fel, amikor véletlenül kiderült a baj. Gyógyszer nélkül az összkoleszterinem 10-11 körül van, az LDL 7-8 körül. A legújabb kutatások szerint az LDL-nek 1,8 alatt kell lennie ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek rizikója az egészséges emberek szintjére csökkenjen. Nálam sikerült úgy beállítani a gyógyszert, hogy stabilan jó eredményeim vannak.

Fontos az egészséges táplálkozás és a sport is. Az igaz, hogy ha nem viszel be étellel koleszterint, a máj többet fog termelni, nekem akkor volt a legmagasabb értékem, amikor vega étrenden voltam. De ez nem jelenti azt, hogy bátran szabad zsíros kajákat fogyasztani, a keto diéta pl. tilos, és a mediterrán étrend lenne az ideális. Mindenképp oda kell figyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a kalóriabevitelre.

A magas vérnyomás azért is lehet, mert az erek már elmeszesedtek, nem elég rugalmasak. Ha genetika miatt van magas koleszterined, akkor már több évtizede tart, így volt ideje a plakkoknak lerakódni.

Kérj mindenképp beutalót háziorvostól szakrendelésre, vizsgáljanak meg, sok gyógyszerhez adható szakorvosi javaslat, amivel töredék áron tudod kiváltani.

2023. nov. 29. 21:07
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
Nem befolyasolja az etkezes, mar reg tudosok is rajottek. Genetika es stressz az oka. Sportolas, mozgas jot tesz. De ha kell a sztatin, aminek ritka a mellekhatasa, es ellenorzik is a majfunkciot, akkor nem ertem, miert lenne szimpatikusabb egy infarktus a jovoben.
2023. dec. 12. 01:33
 15/30 anonim ***** válasza:

#14 Tehát akkor ha kiegyensúlyozott vagyok mentálisan és sportolok is meg a genetikám is jó akkor nyugodtan zabálhatom.magam degeszre kolbaszból, szalonnából meg pacalból mert nem lesz magas a koleszterinem.

Jajj de jo tudni. Mostmár nem félek. Megmondom az orvosomnak is, hogy hülyeséget mondott mikor azt mondta változtassak az étrendemen mert erősen befolyásolja.

2023. dec. 12. 02:58
 16/30 anonim ***** válasza:
Az étkezés szélső esetben lehet befolyásoló tényező, ha valaki nagyon zsírosan étkezik (felnőtt korban), de az életkor is. Én 10-15 éve szedek sztatint, 7-8 között volt az összkoleszterin, most már rendszeresen 6 alatt (és most 79 éves vagyok. Az elsőként szedett gyógyszernél (a hatóanyag is 80 mg volt tablettánként) 1-2 év után jelentkezett lábizom görcs (szerepel a gyógyszertájékoztatóban). Átváltottam egy Lescol nevű szatinra, aminél 1 év után jelentkezett ismét lábizom görcs. Akkor egy régi kolléganőm említette, hogy ő mit szed (az a szomszédasszonyok a gangon típusú gyógyszerelési gyakorlat, egyébként férfi vagyok). Szerencsére felírta a háziorvos, de közben azt az alacsony hatóanyag tartalmú formát kivonták a forgalomból. Így most már vagy 10 éve szedek Rosuvastatint (TEVA), 1 tablettában 10 mg hatóanyag van, de én 2 naponta veszek be egy szemet (tehát ez kb. napi 5 mg-nak felel meg). Nem tapasztalok mellékhatást. Az említett laborértékek alapján így is hatásos a gyógyszerelés.
2023. dec. 12. 19:10
 17/30 A kérdező kommentje:
Közben felment 7.6-ra. A doki Rosuvastatin 10 mg. írt fel. Aki ilyet szed, annak milyen tapasztalatai vannak? Jelentkeznek mellékhatások? Izomgörcs? Melyik gyártótól érdemes választani? Nekem Sandozt adtak.
2023. dec. 13. 14:45
 18/30 anonim ***** válasza:
A rosuvastatin jó szer, viszonylag ritkán fodulnak elő a mellékhatásai. Nem látható előre, kinek fog mellékhatás jelentkezni, szóval mások tapasztalatai teljesen irrelevánsak. A max. adagja 40 mg. A koleszterinszint annál jobb, minél alacsonyabb: ha nem jelentkeznek mellékhatások, akkor érdemes a legnagyobb dózisig emelni az adagját, amit panaszmentesen tudsz szedni (természetesen az orvossal együttműködésben).
2023. dec. 13. 15:29
 19/30 A kérdező kommentje:
Ettől a gyógyszertől székrekedésem van. Mit csináljak? Abbahagyjam?
2023. dec. 16. 19:08
 20/30 anonim ***** válasza:

A széktekedés nem típusos mellékhatása a rosuvastatinnak. Ne hagyd abba emiatt, valószínűleg nem is attól van.

Egyél több rostot, igyál és mozogj többet.

2023. dec. 16. 19:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!