Mennyire veszélyes a penész a lakásban / szobában? Érdemes megszabadulni tőle, vagy nem kell vele foglalkozni, nem jelent (nagyobb) veszélyt?
Az egyik szobában a plafon egy része eléggé penészes... Én vagyok ott a legtöbbet, mivel ott netezek, dolgozok (otthonról) és ott filmezek / TV-zek is (ami a hobbim), vagyis szinte egész nap ott tartózkodok...
Szerintetek tényleg nagyon nagy baj ez? Ahol a penész van a plafonon, azon a felén a plafon széle végig penészes, de a legjobban leghátul, a függönyöknél... Továbbá középen is vannak penész foltocskák, igaz azok jóval kisebbek... De én meg pont azok alatt ülök a fotelben és nézem minden nap órákon keresztül a TV-t... A számítógépem fölött (ahol dolgozok és netezek) nincs penész a plafonon, mármint azon a részen...
Szerintetek lesz / lehet ettől valami (komolyabb) bajom? Mármint hogy ilyen penészes szobában vagyok egész nap? És mindez már legalább 5-10 vagy akár 15 éve ilyen (pontosan nem tudom hány éve), vagyis azóta ilyen penészes, és én is azóta vagyok egész nap itt...
A neten azt olvastam, hogy max. allergiát okozhat a penész, és azt se mindenkinél... És mint írtam, már vagy 10-15 éve ilyen ez a szoba (10 éve minimum...), ha ennyi idő alatt nem tapasztaltam semmi olyan betegséget / allergiát, ami esetleg ettől lett volna, akkor is ilyen nagy a gáz?
Nagyon megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban azok között, akiket eddig kérdeztem... Vannak, akik szerint nem lesz ettől semmi baj, mások viszont nagyon komoly problémának tartják, és ők a helyemben megszabadulnának tőle azonnal... Most akkor kinek van igaza? Gondoltam megkérdezem itt is...
(Csak zárójelben megjegyezném még, hogy OCD-s vagyok, és jelenleg ez a kényszergondolat kínoz NAGYON, hogy penészes a szobám... De ha nagyon sokan azt mondják, hogy ez nem olyan nagy gáz, pláne ha eddig nem okozott SEMMILYEN panaszt, pedig már régóta ilyen, akkor lehet hogy meg tudok nyugodni és tovább tudok lépni...)
Miért kell hozzá szakember? Veszel egy flakon Szavót és lefújod ahogy feljebb is írták. Bár lehet ehhez kettő kell. Nálunk pont ma reggel lett befújva a fürdő, mert a pára miatt elkezdtek penészedni a sarkok. Évente egyszer-kétszer le van fújva, aztán ennyi.
A penész egészségtelen és szerintem igénytelen is, én már akkor kezdtem volna vele valamit amikor megjelent.
(Egyébként csak nekem trollszagú egy peppet a kérdés?)
#11: Szakember azért kell (szerintem), mert
1) Itt már olyan sok a penész (nem csak ebben a szobában, hanem az egész lakásban is), hogy ha meg is szüntetjük, előbb-utóbb úgyis visszajön, ahogy eddig mindig visszajött, miután leszedtük
2) Én még egy szöget sem tudok beleverni a falba, ennyire "gyakorlatias" vagyok, a szüleim meg már igencsak idősek
3) Találtam egy olyan oldalt, ahol elvileg örökre meg tudják szüntetni az egész penész jelenséget, mert megkeresik az okát
Amúgy meg miért lenne troll a kérdés? %O Ezt meg végképp nem értem... %O
A penész előbb-utóbb mindig visszajön, nem tudod örökre eltüntetni. Nem kell megkerestetni az okát elmondom neked itt: pára. A pára az oka. Nálunk a fürdőben mindig megjelenik (nem valami gyakran, mint írtam évente 2-3-szor kell befújni), illetve 1-2 évente az én szobámban is, mert a fürdő mellett van és van egy akváriumom.
Azért az mondjuk elég gáz, hogy nem tudsz beverni egy szöget a falba...
De mindegy, abból kiindulva, hogy a tv-zés a hobbid nem tudom mit vártam. Amúgy egy kallantyú meghúzásához nem kell nagy gyakorlatiasság, dezodort gondolom láttál már, a Szavó is majdnem olyan, csak nem a tetején, hanem az oldalán kell megnyomni, és ne magad felé fordítsd.
Viszont ha szakembert szeretnél ne azokat hívd ki akik "örökre" eltüntetik a penészt, mert olyat nem lehet. Ha hetente vagy havonta penészedik be a szoba akkor esetleg, mert annak van más oka is, nem csak a pára, de ha 15 éve nem látott penészírtót a fal akkor nem meglepő, ha penészes.
És végül azért látok esélyt arra, hogy troll kérdés, mert:
-Komolyan van olyan ember, akinek a tévézés a hobbija? Van aki élvezi a tévé nézést? Gyakorlatilag azért fizetsz, hogy reklámot nézhess.
-Nagyon kihangsúlyoztad, hogy órákon keresztül bámulod a varázsdobozt
-Van akit nem érdekel, ha penészedik a fala? (nyilván nem a depressziós és egyéb mentális betegekre gondolok)
-Írtad, hogy OCD-d van, nem értek hozzá, de az OCD nem pont arra "késztet", hogy mindened legyen tökéletes? Akkor nem kellett volna már évekkel ezelőtt tenned valamit a fallal? (lehet hülyeséget írtam, tényleg nem értek hozzá)
De hagyjuk. Hívj szakember, mindenkinek az lesz a legjobb.
Kedves kérdező, bármikor kijöhet az allergia. Sosem tudhatod, hogy mikor. Egy biztos: a penész egészségtelen.
A vármegyei fogyatékosügyi tanácsadó is megcsinálja neked, és figyelheted, hogy hogyan fújja a penészirtó szert. És ajánl is neked szert, amivel lefújhatod a penészt, valahányszor megjelenik.
A végső megoldás a szigetelés, de az nagyon drága.
#13: Szerintem írtam már, hogy többször is használtuk már a Szavó-t, szóval volt már penésztelenítve a szoba, csak nem tudom pontosan már mikor / hányszor... Lehet 5 éve volt, lehet 10, nem tudom... Legutóbb apukám Szavó-zott, és azt mondta most nekem, hogy felmarta mindkét kezén a bőrt a vegyszer elég nagy területen, pedig ő amúgy jól tud szerelni, "ezermesterkedni"... Szóval ha én meg annyira nem tudok, akkor TALÁN érthető, hogy miért nem próbálom meg egyedül ezt... Ja és létrára is kell mászni, mert magas a plafon, stb... szóval abszolút nem olyan egyszerű dolog ez (nekem meg pláne nem)...
NEM a TV csatornákat nézem, azok már hosszú évek óta nekem be sincsenek kötve (set top box-om sincs), hanem FILMEKET (MOZIFILMEKET), a filmek a hobbim / mániám / egyik örömforrásom (és nem sok örömforrásom van egyébként)... Sok filmet nézek, ami nagyon tetszik azt nagyon sokszor is megnézem akár, szóval igen, sokat nézek TV-t... Ez nem tudom miért olyan elképzelhetetlen...
Eddig nem érdekelt a penész, mert nem tapasztaltam SEMMILYEN negatív hatást miatta, lehet tényleg igénytelen vagyok (a szüleimmel együtt)...
Nem értesz az OCD-hez, valóban...
#14: Na végre egy értelmes(ebb) válasz is...
A dohányzás is egészségtelen, mégis k. sokan dohányoznak k. sokat... Mindegy, a lényeg, hogy nem fogom (most már) így hagyni a dolgot, mert most erre kattant rá az agyam, és addig úgysem nyugszok, amíg ez meg nem oldódik és/vagy meg nem nyugszok a dologgal kapcsolatban...
Szóval kérek majd segítséget... Amúgy van egy gondozóm is (ő szociális munkás), aki rendszeresen jár ki hozzám (hozzánk), talán ebben is fog majd tudni segíteni, ahogy sok mindenben segített már...
#13 vagyok, nem írtad, hogy volt már Szavózva a fal, annyit írtál, hogy minimum 10 éve penészes. Amúgy minden vegyszerrel kesztyűben dolgozunk, abban nem marja szét a kezedet :D
Ezek szerint félreértettelek, nekem a tv nézés a tv csatornák nézése, a filmnézés meg az amit te csinálsz :D
Gondolkoztál már egy háziállat beszerzésén? Nekem hatalmas örömforrások a sajátjaim. Lehet, hogy segítene elszakadni a képernyőtől :D
Kezdhetnél hörivel vagy tengerimalaccal, nem igénylenek különösebb törődést, és a hörcsögnek a helyigénye sem olyan nagy. A hátránya, hogy kevesebb ideig él, mint egy tengerimalac.
Nekem az első kisállatom egy cica volt, de belőlük lehet, hogy egy pszichopatát fogsz ki :D
A második egy nyuszi, aki sajnos azóta meghalt. Nekik kicsit nagyobb a helyigényük, nem tarthatod egész nap a ketrecben, néha ki kell engedni a szobába, de amúgy nagyon cuki, barátságos állatok. Arra vigyázz, nehogy megrágja a kábeleket :D
Esetleg kistestű kutyid is lehet, ha otthonról dolgozol tudsz vele foglalkozni. Egy nagytestű sokat eszik, és ha ugrál lehet, hogy feldönti a szüleidet, ezért gondolok kicsire. Mondjuk francia bulldog vagy yorki. A yorkiknak sokat kell foglalkozni a szőrükkel, de kutyaszőr allergiás emberek is tarthatják :D Nekem németjuhászom van, imádom :D
Aztán lehet akváriumod is, nekem egy sziámi harcoshal volt az első halacskám. Nincs nagy helyigénye, egy 30 lityis akváriumban már jól érzi magát, és gyönyörű (nekem a halfmoon betta a kedvencem).
Kicsit elkanyarodtam az eredeti témától, de egy kisállat tényleg sok boldogságot tud hozni az ember életébe. Volt egy éjszaka amikor majdnem véget vetettem az egésznek, de aztán meghallottam a kutyám ugatását és inkább küzdöttem tovább. Megérte :D
Köszönöm szépen nagyon jól megvagyok én így, sőt, nagyon boldog is vagyok (lehet még boldogabb, mint egy boldog párkapcsolatban élő ember)... Nem hinném, hogy egy háziállat ezt még überelni tudná, de azért köszi... :-)
Akkor van csak gond, ha (pl.) az OCD-vel járó kényszergondolatok kínoznak, és elrontják az élményt, stb... mint pl. most is a penész miatt... De majdcsak megoldódik valahogyan (ez is) előbb-utóbb...
Megtaláltam egy korábbi kérdésemet, ez tuti az enyém volt, ugyanis ki tudnám emelni is, ha akarnám, csak a saját kérdéseim listájából már töröltem korábban...
https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__szemproblemak__9956..
2019. jún. 26. 21:26-os a kérdés, szóval nincs 4 éves, vagyis nincs 4 éve, hogy TELJESEN penésztelenítettük az egész lakást... Sajnos sokszor már teljesen kihagy az agyam (mondjuk a sok gyógyszertől már talán nem is csoda, amiket és amennyit szedek)... Mindenesetre ahhoz képest NAGYON bepenészesedett már újra, nem csak az én szobám, hanem a szüleim szobája is... :-(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!