Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Évek óta tartó vesekövesség....

Évek óta tartó vesekövesség. Tippek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Sajnos 12 éve szenvedek folyamatos vesekövességtől (kálcium-oxalát) ami rettentően megijeszt. Jövőre megyek a hetedik vesekőzúzásomra (jobb), de sajnos a bal vesémet is zúzatni kell újra.

Olvastam az interneten, hogy komoly diétába kellene vágnom ami kb. lehetetlen, mert ez a kő fajta elég macerás és rengeteg étel hozzájárul az újbóli kő kialakuláshoz. Rowatinexet szedek és igyekszem minimum napi 2 liter vizet meginni.

Kőtörő fű tea kúrába is belekezdek.

A leletemen ez áll:

A bal vesekiválasztás késik. Ez mit jelenthet valójában?

Nem szeretném, hogy a veséim rovására menjen ez a rengeteg zúzás és folyamatos kövesség, amit sajnos örököltem.

Ötleteket, jó tanácsokat szívesen elfogadok, valamint! Kérlek nyugtasson meg valaki hozzám hasonló, hogy ez az egész hosszútávon nem vezet e esetleg dialízishez, vesekárosodához-elégtelenséghez?!

L/26

2022. dec. 29. 20:52
 1/3 anonim ***** válasza:

Vannak általános teendők, melyeket már valószínűleg csinálsz:

Minél több folyadékot inni, ha éjszaka felébredsz, akkor is inni.

Csökkenteni a konyhasó fogyasztást.

Célszerű volna viszont nefrológussal is tárgyalni: ki tudnák vizsgálni, mi a fő eltérés a vizelet összetételében, ami miatt hajlamos vagy a kőképzésre. Akár ez után, de akár alaposabb kivizsgálás nélkül is javasolhat még további gyógyszereket, amik csökkenthetik a kőképződést.

2022. dec. 29. 21:42
 2/3 Ypszilon1980 ***** válasza:
Azért én azt feltételezem, hogyha 12 éve van veseköve és 6 kőzúzás volt már, akkor nephrológussal konzultált már erről és valószínűleg ki lett vizsgálva a vizelet is meg a vesék is. Azért 6 kőzúzás az nem semmi, együttérzek, nekem most az is fájt, hogy uh-al vizsgáltak a transzdúcerrel, egyelőre csak homok van, de oxalát kristály az üledék, szóval doki szerint van kő, csak még nem látszik. A diétával az a gond, hogy lehetetlen betartani, csak csökkenteni lehet azokat, amik növelik a kő kialakulását, és amik ilyen üledékeket képeznek a vesében. Inni szerintem nem elég neked a 2 liter naponta, azt azért növelni kellene. Nekem egyébként a multivitaminok amiket szedtem, az okozta ezeket a panaszokat, még jó hogy hamar orvoshoz mentem. Most én is Rowatinex-et szedek, talán használ valamit. Esetedben nem tudom mit lehetne még megtenni, orvost kellene megkérdezni, hogy van-e valami hatásosabb gyógyszer erre, de a tea is jó amit használsz. Azt sajnos nem tudom, hogy ez mennyire okoz majd nagyobb gondot a vesékben. A vesefunkció rendben van?
2022. dec. 29. 23:00
 3/3 Gerelyke44 ***** válasza:
Szia. Nem szedsz véletlenül valamilyen vitamin komplexet?
2022. dec. 30. 15:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!