Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Magas vércukor esetén hogyan...

Magas vércukor esetén hogyan kell táplálkozni és meddig kell így enni?

Figyelt kérdés
Egy rutin laborvizsgálat során éhgyomorra 9,5ös vércukrot mértek, elmentem a háziorvoshoz és ő azt mondta hogy erre azért oda kell figyelni és metformint írt fel és hogy diétázzak, ennyi volt az egész. Olvasgatom de nem nagyon értem hogy most nem ehetek reggelente péksütit?
2022. nov. 28. 18:42
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

A metformin mellett figyelj a mellékhatásokra. Nekem vérszegénység alakult ki 1-1,5 év alatt, így el kellett hagynom (azóta mást szedek, sokkal kisebb adagban és az használ is a vércukor szint csökkentésében, mert a metformin nálam hatástalan volt ebben a tekintetben). Azt nem mondta a háziorvos, hogy rendszeresen mérni kell a vércukor szintet ? Mert az ember csak így tudja ellenőrizni, hogy megfelelő-e az életvitele, a mért értéket pedig naplóba fel kell jegyezni. A laborvizsgálatokat ajánlott legalább félévente megcsináltatni, mert ott nemcsak a vércukor szintet határozzák meg, hanem a glikozilált hemoglobin értéket is, ami szintén a cukorbetegség egyik mutatója, de a mellékhatások is kiugorhatnak (pl. a hemoglobin szint, meg a vas értéke).

A diéta nem veszélyes. A szénhidrátokat lehetőleg el kell hagyni (napi kb. 15 dkg a "szakmailag" javasolt). Reggelire egyél húsfélét (virsli, kolbász stb. főzve). Általában kenyér, péksütemény minimális (fél karéj) mennyiségben naponta, de főzelék, főtt cékla, cukorszegény zöldség, gyümölcs mehet, túró, joghurt-kefir. Át kell állni olyan élelmiszerre, ami kevés szénhidrátot tartalmaz. Időnként azért ehetsz mesterséges édesítőszerrel készült süteményt, sőt csokoládét is. Emeld meg a napi folyadék bevitelt (a gyomor teltsége csökkenti az éhségérzetet), legyen rendszeres a több csésze tea ivása (cukor nélkül).

2022. nov. 28. 19:45
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

"A szénhidrátokat lehetőleg el kell hagyni (napi kb. 15 dkg a "szakmailag" javasolt). Reggelire egyél húsfélét (virsli, kolbász stb. főzve). Általában kenyér, péksütemény minimális (fél karéj) mennyiségben naponta"

Akkor hogy jön ki a napi 15 dkg szénhidrát?

2022. nov. 28. 19:55
 13/13 anonim ***** válasza:
Hagyjátok már, ez az ezredik cukrosbeteg vagyok, de szrok a diétámba kérdése.
2022. nov. 29. 08:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!