Milyen nehéz diszkalkuliával élni? Ki tudja ezt diagnosztizalni?
Elég erősen gyanakszom arra hogy ezzel a rendellenességgel küzdöm.
Angol nyelvű tesztek során bukkantam rá erre a betegségre (lehet hogy a rendellenesség és betegség nem megfelelő szavak a diszkalkuliára).
Ez előtt elementem egy magán pszichiáterhez aki az ADHD-re, illetve autizmusra gyanakodott nálam miután felsoroltam hogy milyen problémákkal küzdök. Bár nem túlzottan sokat beszéltem a matematikai nehézségeimről, mivel nem éreztem annyira relevánsnak, úgy gondoltam hogy csak lusta voltam hozzá az iskolában.
A mai napig nem tudom a szorzótáblát teljesen, nehéz leolvasni a faliórát és összeszámolni az aprópénzt például.
Óriási tévedésben vagy. A neked válaszoló jól írta: a szorzótáblát álmodból felkeltve, fejből, számolás nélkül kell tudni, mint egy verset. Ha mégsem bírod megjegyezni, akkor nem (csak) a számolási képességeddel van gond, hanem a memóriáddal.
Az óra leolvasásának sincs köze a számoláshoz. Az óramutatók állása és az idő közötti kapcsolat valóban csak megszokás és megtanulás kérdése. Ha diszkalkuliád van, akkor inkább az jelent problémát, ha a leolvasott időpont és pl. egy későbbi időpont között eltelt időtartamot fejben kiszámold.
A diagnosztizálásd pedig bízd szakemberre. Ma nagy divat a matematika iránti érdektelenséggel vegyült lustaságot a diszkalkuliára fogni. A matek érettségi követelmény a béka segge alatt van a 25-30 évvel ezelőttihez képest. Még soha nem volt ennyi gyenge képességű ember matekból, és ez nem a diszkalkuliának köszönhető. Sokkal inkább a teljesen eltérő szocializációnak, annak, hogy a gyerekek nem szoknak hozzá, hogy használják az agyukat. Már kétévesen simogatják a tabletet és nézik a színes, villódzó fényeket a tévén, és az, hogy önerőből elgondolkodjanak valamin, aminek a megoldását nem készen kapják, hanem nekik kell kideríteniük, ma már sokkal ritkább, mint pl. a 80-as években. 40 éve nem volt rogyásig tele egy bolt sem fejlesztő játékokkal és könyvekkel, és a gyerekek (egy-két kivételtől eltekintve) mégsem voltak diszkalkuliások.
"Óriási tévedésben vagy. A neked válaszoló jól írta: a szorzótáblát álmodból felkeltve, fejből, számolás nélkül kell tudni, mint egy verset."
Hiaba linkelem be a Wikipedia oldalt, ugyis ezt fujjatok. Szerintem nem kellene olyan dolgokba beleszolni amihez nem ertesz, vagy olvass utana legkozelebb.
"Az óra leolvasásának sincs köze a számoláshoz"
Olvasd mar el a Wikipedia-t FFS! A diszkalkulia nem csak arrol szol hogy valaki rosszul szamol! Hanem hogy osszeteveszti a szamokat, nehezebben olvassa ki oket es alapveto matematikai dolgokat nehezen jegyez meg.
A diszlexianal sem a hosszutavu memerioval van gond, hanem az o szamukra a betuk nehezseget okoznak, hiaba probaljak memorizalni azokat.
Difficulty reading analog clocks
Difficulty stating which of two numbers is larger
Sequencing issue
Inability to comprehend financial planning or budgeting, sometimes even at a basic level; for example, estimating the cost of the items in a shopping basket or balancing a checkbook
Visualizing numbers as meaningless or nonsensical symbols, rather than perceiving them as characters indicating a numerical value (hence the misnomer, "math dyslexia")
Difficulty with multiplication, subtraction, addition, and division tables, mental arithmetic, etc.
Inconsistent results in addition, subtraction, multiplication and division
When writing, reading and recalling numbers, mistakes may occur in the areas such as: number additions, substitutions, transpositions, omissions, and reversals
Poor memory (retention and retrieval) of math concepts; may be able to perform math operations one day, but draw a blank the next; may be able to do book work but then fails tests
Ability to grasp math on a conceptual level, but an inability to put those concepts into practice
Difficulty recalling the names of numbers, or thinking that certain different numbers "feel" the same (e.g. frequently interchanging the same two numbers for each other when reading or recalling them)
Problems with differentiating between left and right
A "warped" sense of spatial awareness, or an understanding of shapes, distance, or volume that seems more like guesswork
than actual comprehension
Difficulty with time, directions, recalling schedules, sequences of events, keeping track of time, frequently late or early
Difficulty reading maps[18]
Difficulty working backwards in time (e.g. What time to leave if needing to be somewhere at 'X' time)
Difficulty reading musical notation
Difficulty with choreographed dance steps
Having particular difficulty mentally estimating the measurement of an object or distance (e.g., whether something is 3 or 6 meters (10 or 20 feet) away)
Inability to grasp and remember mathematical concepts, rules, formulae, and sequences
Inability to concentrate on mentally intensive tasks
Mistaken recollection of names, poor name/face retrieval, may substitute names beginning with same letter.
Linkelgethetsz bármit, kis barátom, a szorzótáblát akkor is fejből kell tudni, számolás és gondolkodás nélkül, pont úgy, mint a Himnusz első versszakát. Ha ez utóbbit nem tudod, az diszkalkulia? Nem. Akkor a szorzótábla megtanulásának képtelensége mitől lenne az?
Az analóg óra leolvasásának képtelensége lehet, hogy a diszkalkulia jele, de ettől függetlenül számolást az sem igényel, és én pontosan erre reagáltam. Ugyanis nem kell ahhoz megtanulnom kínaiul, hogy egy adott leírt kínai mondatot fel tudjak ismerni. Elég csak sokat látnom és megjegyeznem azt a néhány írásjelet, amit az a mondat tartalmaz.
És továbbra is az a tanácsom, hogy ne a Wikipédián diagnosztiáld magad, mint egy hipochonder, és főleg ne oktass ki másokat arról, amit te ott olvastál 5 perccel korábban, hanem menj el egy szakemberhez!
"Linkelgethetsz bármit, kis barátom, a szorzótáblát akkor is fejből kell tudni, számolás és gondolkodás nélkül, pont úgy, mint a Himnusz első versszakát."
Azt eszre vettem hogy teged nem lehet racionalis ervekkel meggyozni, szoval hiaba is szolgalok perdonto bizonyitekokkal azzal kapcsolatban hogy hulyesegeket magyarazol, akkor sem fogod fel agyilag.
"Ha ez utóbbit nem tudod, az diszkalkulia? Nem. Akkor a szorzótábla megtanulásának képtelensége mitől lenne az?"
Mivel az egyik szamokkal kapcsolatos, a masik meg nem 🤦🤦🤦
"És továbbra is az a tanácsom, hogy ne a Wikipédián diagnosztiáld magad, mint egy hipochonder, és főleg ne oktass ki másokat arról, amit te ott olvastál 5 perccel korábban, hanem menj el egy szakemberhez"
Soha nem utaltam ra hogy diagnoztizaltam magam. Mondjuk a szovegerteseddel eddig is nagyon nagy gondok voltak, az ignorans kommentjeid tokeletesen ravilagitanak erre a hibadra.
Amugy szazszor elobb hiszek a Wikipedia-nak, a Youtube-on levo diszkalkulias embereknek, vagy a diszkalkuliarol irodott cikkeknek, mint egy jottmentek itt a gyakorin.
Látom, neked nem anyanyelved a magyar. Az, hogy "hatszor nyolc, az negyvennyolc" az egy verssor, aranyom. Meg kell tanulni, oszt jónapot. Ha ez neked nem megy, az nem diszkalkulia, hanem súlyos memória probléma.
"Azt eszre vettem hogy teged nem lehet racionalis ervekkel meggyozni..."
Nem, a fizikusi meg a mérnök informatikusi diplomám nyilván megakadályoz ebben.
Teljesen világosan leírtam, hogy mire reagáltam. A hiba a te készülékedben van. Ami azt jelenti, hogy nem(csak) diszkalkuliás vagy, hanem értetlen.
A diszgráfia mindenesetre esélyes, ugyanis az, hogy "észrevettem", az egybe írandó, te kis okos. Ajánlom, hogy olvassál sokat, az fejleszti a fogalmazási és íráskészségedet is.
Privátba meg fölösleges írogatnod. Az agressziódat vezesd le a kis családodon, ha lehet kérni. Szánalmas vagy.
"Nem, a fizikusi meg a mérnök informatikusi diplomám nyilván megakadályoz ebben."
"...ugyanis az, hogy "észrevettem", az egybe írandó, te kis okos"
Azt meg kell hagyni hogy eleg jo vagy ervelesi hibakkal valo ervelesben 🏆
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!