Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Vénségemre minden függőség...

Senior Séf kérdése:

Vénségemre minden függőség utolér?

Figyelt kérdés

Reggel 5-kor kelek, 6-tól 9-ig dolgozom valamit, aztán kimegyek horgászni. Ez úgy történik, hogy kipakolom a horgászszékemet, elterpeszkedem rajta, megeszem a magammal hozott jégkrémet, és az első félórában csak csendesen szemlélődöm. Relaxálok, lazulok. A horgászat csak ezután kezdődik és tart délig. Na, ez a jégkrém dolog, idegesít kicsit. 25 éve szoktam le a cukorról, azóta tényleg kerültem, semmit nem ettem, amiben volt. Most meg erről a hülye jégkrémről nem tudok leakadni. Sőt! Egyre többször érzem úgy, hogy utána rá kellene gyújtani, vagy inni kellene egy sört. Ez utóbbi kettő szenvedélyemről májusban múlt 30 éve, hogy leszoktam, mert erős túlzásokba estem mindkettő tekintetében.

Világéletemben vasfegyelemmel bírtam magam felett, most meg egyre inkább elgyengülök. Mintha azt mondanám, hogy erre a kis időre már minek "sanyargassam" magam.

Tudom, hogy ezt az oldalt a fiatalok uralják, de talán van itt egy-két öreg motoros, aki hasonló cipőben jár.

2022. jún. 18. 15:26
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
A cukorfüggőség nálam is több évtizedes probléma. Szerencsére egyéb függőségem nincs (68 éves nő)
2022. jún. 18. 15:31
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Egy kis bűn én is úgy gondolom belefér nem vagyok nyugdíjas korú, középkorú vagyok. Lehet nevetségesen hangzik de én meg a minden féle gumicukrokra meg gyümölcs, kóla ízű cukrokra szoktam rá, úgy hogy kb. 18 éves korom óta semmilyen ilyen fajta cukrot nem ettem, mert tudom hogy nagyon egészségtelen a sok színezék meg E-k.

Ha sok mindent megvontál magadtól, lehet így hogy elkezdtél lazítani a szervezeted kicsit több kényesztetést vár :) Szerintem engedhetsz a vágyaidnak, csak a mértékletességre ügyelj oda, akkor nincs gond!

2022. jún. 18. 15:37
 3/10 anonim ***** válasza:
79%
Csak most jössz rá, hogy 30 éve nem éltél és ugyanúgy jön a halál, csak egy monotonabb élet után.
2022. jún. 18. 15:46
 4/10 gublug ***** válasza:
25%

Szia.

1. A cukorfüggőség a szeretethiányt mutatja. Nem engedsz magadhoz embereket, hogy szeressenek, VAGY nincs aki szeret téged. Magányosnak érzek magad ezért így édesíted meg napjaid. Nem mondom, hogy ez a te eseted, de a cukorfüggőség, édesség szeretete ezt jelenti.

2. Anno hoztál 2 komoly döntést. Se cigi, se pia. S most ellazultál. Ennek oka van. Valószínű ért valamilyen lelki behatás jópár hónapja, 6-12 hónapja, aminek hatására a boldogságot máshol keresek. Menedéket veszel az édesség, a dohány és az alkohol csalfa illúziójában. De tudod jól, ez nem célra vezető, és csalódni fogsz ezek 'hatalmában', mert nem szolgálnak megoldással a fájdalmaidra.

2022. jún. 18. 17:50
 5/10 anonim ***** válasza:

Csináltak mostanában komplett vérvizsgálatot? Lehet, valami hiány miatt van, hogy "kívánós" vagy. (Engem a háziorvos úgy 2-3 évente elkap, hogy már régen volt vérvizsgálat. Pedig legutóbb még 50 se voltam, és nincs semmi olyan bajom, ami indokolná.)

Sokféle hiánybetegség okoz olyan idegi tüneteket, hogy úgy érzed, valami konkrét dolgot csinálnod kell.

De persze, nem ijesztgetni akarlak, csak lehetőségként említettem. Lehet, hogy egyszerűen csak az unalom hoz ki belőled ilyesmit. A jégkrém pedig sima rászokás. Én pl. tizenévesen nem tudtam meglenni az esti egy csomag ropi nélkül, huszonévesen meg a szelet csoki nélkül... Aztán X év után elmúltak, nem direkt akartam leszokni róluk, csak már nem érdekeltek.

2022. jún. 18. 18:43
 6/10 anonim ***** válasza:

Én nem nevezném vasfegyelemnek azt, ha előtte ittál meg cigiztél hosszú évekig vagy évtizedekig. A jégkrémet meg bátran bedobhatod.

Ui: nincs az az isten, hogy 5-kor keljek fel, ha semmi dolgom.

2022. jún. 18. 21:25
 7/10 anonim ***** válasza:
Ugyan már! Szeretetben élek, tökéletes a vérképem és nem tudok leszakadni a szénhidrátról. Igaz a súlyom megengedi.
2022. jún. 19. 10:31
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Párat kiemelek és külön is reagálok rá.

4-es, gondolom, a női nemet képviseled. Köszönöm, hogy itt vagy. A pszichoszomatikus diagnosztika bár hangzatos, de (szerintem) a valóságot kevéssé tükröző okfejtés. A feleségem imád, imád nekem sütni-főzni, vendégeink is gyakran vannak gyakorlatilag annyi édességet ehetnék, hogy a fülemen jönne ki. De nem! Csak az a hülye jégkrém, és abból is csak egy fajta.

5-ös! Autoimmun érintettség miatt nemrég csináltattam teljes vérképet, és elmondhatom, nincs hiánybetegségem.

6-os, a hangvételed alapján a fiatalabb generációhoz tartozol, így nem tudhatod, hogy +30 éve szívta boldog-boldogtalan. Az volt a kirívó, ha valaki nem füstölt. 32 éve kezdődött valami erőtlen, a dohányzás káros hatásait illető figyelmeztetés, de a "tömeges" leszokást végül nem az, hanem a jövedéki adó emelkedése okozta. A füstszűrős Symphonia fogyasztói ára pl 9.60-ra emelkedett, és ebből nem egészen 3 Ft volt a dohányipar bevétele, a többi állam bácsi zsebébe ment. Részemről tehát semmi kivetnivaló nem volt a cigarettában. Ami a cefrét illeti, én ún. menedzseralkoholistaként kezdtem masszív piás pályafutásomat. Mindenhol nyugatról rejtett utakon idekerült repipiával vártak, és voltak helyek, ahová nekem sem illett üres kézzel mennem. Apelláta nem volt, a sikeres tárgyalásnak a legtöbb helyen elengedhetetlen része volt az alkoholizálás. 33 éves koromban már nem ezt a fajta életet éltem, és szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy alkesz vagyok. Innen indult a harcom, melyet végül egyedül, minden segítség nélkül (sikerrel) vívtam meg, és végül is a bagót is azért tettem le, hogy a kiszáradó szájpadlásom ne predesztináljon egy korty bevitelére.

Utsó, nekem sincs súlyproblémám, ettől tehát kétpofára zabálhatnám a cukrokat, de 25 éve tanultam néhány érdekes dolgot a bélflóra működéséről, és azóta kihagytam az étrendemből minden cukrot.

2022. jún. 19. 14:17
 9/10 anonim ***** válasza:

8.

Tévedsz, elmúltam 50. Tudom, hogy mi volt régen, bár akkor még 20 se voltam, de már akkor is utáltam ezeket a szokásokat, füst mindenhol, meg állandó iszákolás.

2022. jún. 19. 20:03
 10/10 anonim ***** válasza:

A jégkrémből rítus lett.

Az emberek az életüket úgy egyszerűsítik, hogy a rendszeresen végzett dolgokat minden nap azonos módon, sorrendben végzik. Ezeket hívjuk rítusoknak. Pl. reggel, ébredés után először kimegyek hugyozni, szemet mosni, aztán nyelek egy korty kávét, felöltözöm, negyedórát netezek, reggelizek, még egy korty kávé, szrás, indulás. Mindig pontosan ebben a sorrendben, ha nincs a megváltoztatására különös okom. Ha valami miatt kénytelen vagyok a sorrenden változtatni, vagy valamit kihagyni, az nagyon rossz érzés, mindig ott motoszkál bennem, hogy valami nagyon nincs rendben.

A rítusoknak az az értelmük, hogy így nem egy csomó különálló dolog elvégzésével kell az agyat terhelni, hanem csak egyetlen összetett cselekedetsorozat lépésein megyünk végig, különösebb odafigyelés nélkül.

Na, a jégkrém nálad is egy ilyen rítus része lett, ezért ha kimaradna, akkor olyan zavaró érzés lenne, mint ha elfelejtettél volna felöltözni, mielőtt elindultál otthonról.

A többi meg: 50 felett rátör az emberre néha egy olyan érzés, hogy nincs értelme semminek, a munkájának, a hobbijának, stb. Meguntál mindent, ami az életedben van. Ilyenkor jönnek ezek az ötletek, hogy miket lehetne változtatni, pl. bedobni egy sört, hogy ne legyen ilyen üres és értelmetlen az életed. Ezért szoktak sokan pl. templomjárók lenni öregkorukban, vagy egyes papok meg állandóan azon gondolkodnak, hogy mekkora értelmetlen baromságokból éltek egész életükben. Másokon meg csak simán átfutnak ezek a nincsértelme-gondolatok, de egy óra múlva vagy másnapra már elfelejti őket, és egy-két hétig minden rendben lesz megint, végzi tovább a megszokott dolgait.

2022. jún. 24. 05:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!