Pajzsmirigy alul-/túlműködés. Mik voltak a tüneteid? Vagy hogy derült ki?
Egyre inkább gyanakodom, hogy a pajzsmirigyemmel van valami.
Sosem vizsgáltattam, kicsit ilyen "nekem semmi bajom sem lehet" mentalitással éltem az életem, de egy ideje érzem, hogy valami nem ok.
Alapból hízékony vagyok, de ezt annak tudtam be, hogy nagyon szélsőséges az életmódom. Vagy sok sport ÉS diéta, vagy mindent eszek és csak alkalmanként csinálok valamit. Lassan több, mint 10 éve 1-2 évenként 5-15 kilót ingadozik a súlyom. Ezt a a rendszertelenségemnek tudtam be, de nem hinném, hogy jobban elengedném magam, mint mások, akik nem híznak 10 kilót 1 év alatt..
A göndör hajam kiegyenesedett teljesen (semmi hormonális dolog nem indokolja) és szárad, de nem hullik az átlagnál jobban.
Szorongó, feszült, lazításra képtelen ember is vagyok, ezzel pszichológushoz is fordultam már, de lehet, hogy nem csak pszichés, de testi oka is van?
Nézd, ezek a dolgok sok mástól is lehetnek. A tünetek pedig elég változók, szubjektívek.
De nagyon egyszerű kideríteni, hogy van-e ilyen gondod: kicsit belenyúlsz a pénztárcádba, elmégy egy magánlaborba, és kérsz egy pajzsmirigyhormon vizsgálatot. 1 nap, és kiderül, hogy van-e ilyen gondod. Ráadásul sokkal megbízhatóbban, mintha a gyakorisok tapasztalatiból kezdenél öndiagnosztikába.
Kezdődik.
Van időpontom laborba, nem öndiagnózist próbálok felállítani, hanem tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Hát én esküszöm, hogy nem értem az embereket.
Komolyan, minek így válaszolni? Én elhiszem, hogy a legtöbb ember itt gyakorin nem egy agysebész, de miért érzitek sokan, hogy át kell menni főokosba, és kioktatni az embert a nyilvánvalóról?
A 4-es válaszolónak meg csak annyit reagálnék, hogy hadd döntsem már el, hogy engem érdekel-e más tapasztalata, avagy sem. Köszi!
Alulműködés (bár csak minimálisan): Szinte állandóan fáradt voltam,és fáztam. Egy rutin TSH mérés derítette ki,azóta syntroxine 75mcg kapszulát kapok 4 éve.
Érdekes volt ugyan,bár férfi vagyok 23 éves,hogy nem híztam,pedig évek óta minimálisan alulműködött csak legyintettek rá, a nem szakorvosok.
Én is mindig fáradt voltam, akármennyit aludtam, nem volt semmihez energiám. Voltak más tüneteim is, de azok lehettek a táplálkozástól is, vagy az IR-től, ami később derült ki. A ciklusom mindig pár nappal rövidebb volt, mint 28 nap. Célzott kivizsgálás endokrinológusnál akkor történt, amikor meddőségi kezelésre jártam, a hormonjaim összevissza voltak. A TSH-m a felső határértéket nem érte el, ezért előtte sokáig azt mondták az orvosaim, hogy nincs gond a pajzsmirigyemmel. Aztán végül kaptam Letroxot és jött is a baba.
Egyébként azon ritka emberek közé tartozom, akik egészséges életmóddal, táplálkozással és vitaminokkal vissza tudta fordítani a pm alulműködést. Már nem szedek gyógyszert, az értékeim rendben vannak és nincsenek tüneteim sem. Időnként elmegyek megnézetni a pm hormonjaimat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!