Mi történik ha nem megyek el oltásra, mert másik oltóanyagot szeretnék?
@11:
Ez az efficacy rate kicsit más mint ahogy azt sokan gondolják.
100%os hatékonyság nincs.
Egyébként ezt úgy vizsgálták, hogy volt egy kontroll csoport akinek vakcinát adtak, másik csoportnak meg placebot (só oldatot pl.) mindkét csoport csak annyit tudott hogy oltást kapott.
Aztán megnézték hogy a placebo csoport között mennyi lett a fertőzött, kb. mindegyik, volt aki bele is halt.
Megvizsgálták a valódi vakcinával oltottakat, halálos eset nem volt, nagy %-uk nem kapta el a vírust. Aki elkapta nem került kórházba, enyhe tünetei voltak.
Ennyit jelent ez a %-os védettség.
Nem az a fő cél hogy teljesen immunis legyen rá a szervezet hanem hogy ha az ember megbetegszik, ne kerüljön be a kórházba, és ne haljon meg a fertőzésbe. És ezt mindegyik vakcina tudja.
A mutáns variánsok ellen meg a kukába vághatod hogy hány %os védettséget ad, mert ezek még az eredeti covid19re lettek kifejlesztve, a mutánsok ellen jó ha 50%os védettséged a a pfizer vagy a sputnik..
Persze választhat, csak megéri-e várni?
Én február 15 körül regisztráltam oltásra, azóta egyedül csak 1 hete írt a háziorvos hogy aki még nem kapott oltást mehet Sinopharmra. 35 éves vagyok, gyerekkorom óta asztmás, ami krónikus betegségnek számít, mégsem keresett senki a többi vakcinával. Pfizert jellemzően olyan idősebb betegek kapják akiknek súlyosabb betegségeik vannak esetleg gyenge az immunrendszerük. Ápám pfizert kapott, cukorbeteg, inzulinizza magát, autoimmun beteg, kísérleti immun terápián van. Anyám szívbeteg, volt korábban egy szívműtétje, ő Sputnikot kapott.
Pfizert kis számban rendelnek mert nehéz és költséges tárolni -80 °C és -60 °C fok között.
Így, hogy azt kapjál arra nagyon nagyon kevés az esélyed még ha van választásod is, mert nem te leszel az a páciens akit ezzel megkeresnek.
18!
Ezzel azért vitatkoznék. A környezetem jelentős része Pfizert kapott, legtöbbünk egészséges és fiatal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!