26 hetes kismmama magas terhelt cukorral. Szerintetek cukor beteg lettem??
Hol élsz? Magyarországon nem egy óra múlva, hanem két óra múlva nézik meg és vénás vérből, azaz az eredményről lesz egy konkrét leleted.
A két órás érték 7,8 mmol/l esetén, ill. afelett kóros.
Ha magasabb, akkor igen, terhességi cukorbetegséged van.
Szóval nem igazán értem ezt az egész katyvaszt. Hol a lelet? Mik a konkrét értékek?
Nekem 8,1től diéta mellé inzulint is kellett szúrnom, nem olyan vészes egyik sem.
Terhesség után nem maradt, csak így évekkel később gyanús, hogy lehet az leszek (picit mindig határ felett vannak az értékeim)
Én egy hete voltam a 2. trimeszteri laboron egy átlag magyar szakorvosi rendelőintézetben. Így mértek:
1) Éhgyomorra ujjbegyből, hogy megállapítsák, terhelhető vagyok-e. 5,5-tel megállapították, hogy igen. Ezután vért vettek könyökhajlatból.
2) Gyógyszertárból vitt 75 g glükózt ott helyben feloldottak 3 dl vízben, ezt meg kellett innom 3 percen belül, majd nyugalomban kellett ülnöm 1 órán át.
3) Az egy óra leteltével ismét vért vettek könyökhajlatból és ismét ülnöm kellett egy órát.
4) A 2. óra elteltével is vért vettek könyökhajlatból.
Szóval ez testvérek között is 3+1 vérvétel volt. A vénás értékeim egyébként 4,5/7,1/3,6 lettek, ami sokkal informatívabb lett volna, ha inzulint is mérnek mellé, de azt nem mértek. De erre azt mondták a dokik, hogy teljesen jó.
A 20 az magas akkor is, ha 60 perces. Speciális étrend lesz, testmozgás és érdemes egy házi vércukormérőt szerezni.
Mindannyian reménykedünk, hogy minden rendben lesz, de sokszor olyanoknál alakul ki ez, akiknél semmilyen előzetes állapot nem indokolja és ráadásul teljesen észrevétlenül jelentkezik, csak a labor mutatja meg.
Utolsó: Gondolom nem vagy terhes.
Egyrészt terheseknél Magyarországon protokoll szerint kétpontos cukorterhelést végeznek (0. és 120. perc), másrészt terheseknél nincs értelme inzulinszintet mérni, mivel a terhesség önmagában inzulinrezisztens állapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!