Az asperger szindrómáról mit érdemes tudni?
Kérdező, lány vagyok és Aspergeres, privátban is szívesen segítek, ha lenne még kérdésed.
Ha tényleg nagyon érdekel a téma, ajánlom a Tony Attwood - Az Asperger Szindróma Kézikönyvét, vannak benne részek kifejezetten a lányokról.
Először is nem betegség, sose hívd annak a lány előtt, mert van aki erre érzékeny.
A sorozatokat felejtsd el, mert a lányoknak teljesen más tünetei vannak, mint a fiúknak, és ezek általában amúgy is elnagyoltan mutatják a tüneteket. Aki valóban Aspergeres és lány, pl Greta Thunberg.
Én nagyon szívesen el szoktam mesélni miben vagyok más, ha erre rákérdeznek, szerintem a lány ismerősöd is készségen fog válaszolni. Amit nem szeretek, ha azt mondják, hogy "nincs is semmi bajod". Vannak küzdelmes napjaim, és nagyon nem esik jól, hogy semmibe veszik.
Nekem a kommunikáció megy nehezen, gesztusok és nonverbális jelek olvasása. 3 fős társaságban már elveszek. Arckifejezésim és gesztusaim nem igazán vannak. Vannak szenzoros tüneteim, főleg ételek textúrája, és az érintés. Vannak olyan napok, hogy nem lehet hozzám érni.
Ami mindenkinél van, a rutinokhoz való görcsös ragaszkodás, és speciális érdeklődési körök. Ha valamiről (könyv, sorozat, akármi) elkezd intenzíven beszélni, és nem lehet leállítani, megtaláltad. Nálam ez van hogy hetente változik, van hogy több hónapig ugyanaz.
Nem értem a "normál" emberek logikáját, ha problémájuk van, nem együttérzek, hanem próbálom megoldani.
26/N
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!